top of page
Een reis met veel aandacht voor natuurschoon en klassieke oudheid. Voor de echte fijnproever van de klassieke geschiedenis. De voormalige Romeinse provincie Azië omvatte de regio aan de westkust van het huidige Turkije. De belangrijkste en grootste stad was Efeze. We gaan naar een regio vol oude bezienswaardigheden waar we versteld staan van een enorme landschappelijke schoonheid. Je zult het bijna niet geloven, maar vroeger, in de Griekse en Romeinse oudheid, was Efeze een welvarende havenstad. Tegenwoordig is daar niet veel meer van over dan een ruïne, in de Turkse provincie Izmir, ten zuidwesten van Selçuk, waar we ook heen gaan.

VOOR MAAR (p.p)

N.V.T.

In het vroege Christendom speelde Efeze een belangrijke rol. De apostel Johannes bracht hier zijn laatste levensjaren door, wellicht samen met Maria. In de 15e eeuw werd de stad veroverd door de Turken, tot dat moment viel de regio onder Byzantium, het oude Oost-Romeinse Rijk, dat in de 15e eeuw ten onder ging.


In en rond Efeze zijn en worden veel archeologische opgravingen gedaan. Daaruit bleek onder meer dat Efeze al dateert uit de periode rond 1100 voor Christus en bestond uit een groep nederzettingen rond het heiligdom van Artemis van Efeze, een vruchtbaarheidsgodin. In de vierde eeuw voor Christus – zeg maar de tijd van Alexander de Grote - was de tempel van Artemis van Efeze een van de zeven wereldwonderen. De tempel was enorm groot, 105 bij 50 meter, met 127 Ionische zuilen van 18 meter hoogte. Helaas was dit wereldwonder geen lang leven beschoren. In 323 voor Christus voltooid werd het machtige bouwwerk in 262 verwoest en door de Goten leeg geroofd.


De stad is bekend door twee Bijbelboeken: de brief van Paulus aan de Efeziërs en de Handleidingen van de Apostelen. In de citadel zou het graf van Johannes liggen in de Johannesbasiliek, die inmiddels verdwenen en vervangen is door een moskee. Ook zou in Efeze het huis van Maria gelegen zijn op de heuvel Aladağ.


Dag 1 Reisdag
Vanuit Duitsland vliegen we naar Izmir.


Dag 2 Priene - Miletus - Didyma

Na het ontbijt gaan we naar de oude stad Priene. De Griekse stad ligt aan de monding van de Grote Meander. Bezienswaardigheden zijn de Tempel van Athena, die Alexander de Grote aan de stad schonk, het theater en het Bouleuterion (stadhuis). Vervolgens zetten we onze weg voort naar Miletus, een van de belangrijkste havensteden van de oude wereld en de thuishaven van talrijke filosofen. Didyma is de volgende bestemming. Hier staat de Tempel van Apollo, na Delphi de belangrijkste orakelplaats.


Dag 3 Şirince

Selçukis een van de belangrijkste toeristische centra van Turkije. De stad ligt drie kilometer ten noordoosten van Efeze en zeven kilometer van het huis van Maria. In de stad bevinden zich enkele moskeeën uit de 14e eeuw. Wij gaan vandaag naar het nabij gelegen dorp Şirince. Witte bakstenen huizen met rode pannendaken, gebouwd door Turkse emigranten uit Kreta en Saloniki, wachten op je. Het stadje werd ook beroemd om zijn wijnbouw. We gaan deze wijn ook proeven! Daarna genieten we van het natuurschoon tijdens een panoramische rit. In Şirince woonden tot 1924 nog Christelijke Grieken, maar die werden er verjaagd na de Turks-Griekse oorlog. In het dorp herinneren alleen enkele verlaten kerken nog aan de Christelijke geschiedenis.


Dag 4 Efeze

Vandaag ervaar je Efeze, een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Turkije. In haar hoogtijdagen telde deze opmerkelijke oude stad ongeveer 250.000 inwoners. Tijdens de tour zie je de beroemde Celsus Bibliotheek, Hadrianus' Tempel, het Theater en de Tempel van Artemis.


Dag 5 Izmir

We gaan naar Izmir. Een stad die tot 1922 Smyrna heette. Het wol met die naam is bij menigeen van ons nog bekend. In Izmir wonen nu tussen de vier en vijf miljoen mensen, een echt grote stad kortom. Gelegen aan de Egeïsche zee is de stad de tweede grote haven van Turkije. De stad is omgeven door de ruïnesteden Efeze, Pergamum, Sardis, Priëne, Milete en Didyma.

Na een stadstour door de op twee na grootste metropool van Turkije kun je een klim maken naar het Kadifekale kasteel. Vanaf hier heb je het beste uitzicht over de stad. Bezoek daarna de bazaar in Konak en neem de veerboot naar Karşıyaka. Hier kun je wandelen langs de promenade of slenteren door de vele winkels op de winkelstraat.


Dag 6 vrije tijd

Deze dag is vrij te besteden. Mogelijkheid voor een optionele excursie naar Pergamon. De voormalige hoofdstad van de provincie Azië maakt indruk met zijn gebouwen. Al van ver zie je de ruïnes van de verschillende tempels. Deze en het steilste theater uit de oudheid kunnen we zien tijdens een wandeltocht. Boven de plek waar het altaar van Zeus werd gevonden, dat nu te zien is in het Berlijnse Pergamon Museum, heb je een prachtig uitzicht op het moderne Bergama, waar de ruïnes van het Asclepion, het beroemdste antieke ziekenhuis, te vinden zijn.


Dag 7 vrije tijd

Ook deze dag is vrij te besteden. Wie wil kan mee op excursie naar Halicarnassus/Bodrum. Halicarnassus was een oude Griekse stad. Hier bevond zich het mausoleum van koning Maussollos II, een van de zeven wereldwonderen uit de oudheid. Door een zware aardbeving stortte het mausoleum in. De resten van de ruïnes werden door de kruisvaarders gebruikt om het fort van Sint Pieter te bouwen. Waar Halicarnassus ooit stond, ligt nu de toeristische metropool Bodrum.


Dag 8 Reis naar huis

We gaan naar de luchthaven om onze terugvlucht naar Duitsland te nemen. Vanuit Duitsland reizen we met de bus terug naar Nederland.


N.V.T.

HPN_Header-website-oranje.jpg

8 DAGEN TURKIJE

REISCODE

TURKU240803

ICON-VLIEGTUIG.png
ICON-BUS.png

TURKIJE:
KLASSIEKE OUDHEID

REISINFORMATIE

8 Dagen Turkijë


Van: vrijdag 8 maart 2024

Tot: vrijdag 15 maart 2024


Extra prijsinformatie

Toeslag 1-persoonskamer:

€ 159,- p.p


Bijzonderheden

 • 7 x overnachting/halfpension in ***** Ladonia Hotels Adakule

 • Vluchten: Düsseldorf-Izmir (retour)

 • 1 stuks bagage max 20 kg

 • Gids gedurende de gehele reis vanaf aankomst Izmir

 • Excursies naar oa:

 • Miletus, Priene en Didyma

 • Şirince, Efeze en Izmir

 • Antieke steden Priene, Miletus en Didyma

 • Wijnproeverij

 • Boot Izmir-Karşıyaka

 • Excl. toeristenbelasting

 • Wijzigingen voorbehouden

 • Prijzen excl. entreegelden en gidskosten

 • Incl. alle excursies

 • Reserveringskosten € 17,50 per boeking (donateurs gratis)

 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

 • Garantiefonds € 5,00 p.p


Opstapplaatsen

Gouda*, Breukelen, Den Bosch, Veldhoven, Weert, Roermond.

* Opstapplaats onder voorbehoud: minimaal 4 personen. Maximaal 8 personen.

Definitieve opstapplaatsen en -tijden worden 10 dagen voor vertrek bekend gemaakt.


*Onder voorbehoud!

HARTBRUG MAATJES

In contact komen met andere reizigers? Meld u snel aan bij onze nieuwe besloten Facebook-groep ‘HartbrugReizen Maatjes’! 

ICON-AFBEEDLING.jpg
ICON-AFBEEDLING.jpg
ICON-AFBEEDLING.jpg
veilig-reizen_ROOD.png

MET EEN GERUST HART OP REIS

veilig-reizen_ROOD.png

REISCOACHES PERMANENT AANWEZIG

HPN_Header-website-oranje.jpg

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

bottom of page