top of page
De kust van Normandië, de kust waar ruim 75 jaar geleden onze bevrijding begon. We gaan erheen! We bezoeken tijdens onze vijfdaagse reis onder meer Pont de Normandie, Honfleur, Lisieux, Caen en Deauville. Normandië heeft een prachtige kust, telt talloze historische plaatsen, kent een meer dan veelzijdige keuken, en we zien er vele mooie gebouwen en monumenten.

VOOR MAAR (p.p)

N.V.T.

De naam Normandië is verbonden met de Noormannen, die vanaf de 8e eeuw in deze regio de lakens uitdeelden. Door hun invloed ontstond het Normandisch. Ook de hier geboren Willem de Veroveraar sprak Normandisch. Deze Willem veroverde in 1066 Engeland. De Normandische taal mengde zich met het Angelsaksisch, en zo ontstond het Engels, dat we nu nog steeds kennen.


Onze uitvalsbasis is hotel Ibis Falaise Coeur de Normandie in Falaise. Het hotel ligt te midden van een oase van groen. Het hotel heeft een 24-uurs bar, lounge met pooltafel en open haard, en een fitnesscentrum. Evenals een heerlijk terras. Bezienswaardigheden in de buurt zijn onder meer het middeleeuwse kasteel, het watersportcentrum, het automatiseringsmuseum en het Château de Vendeuvre.


We vertrekken op dinsdag 11 mei, om onderweg tijdens een stop een heerlijk stuk Limburgse vlaai met een kop koffie te verorberen. We rijden in een keer door naar Falaise. Rond deze plaats vonden in de Tweede Wereldoorlog hevige gevechten plaats tussen het oprukkende geallieerde leger onder de Amerikaanse generaal Patton en terugtrekkende Duitse divisies. Falaise geniet daarnaast bekendheid als geboorteplaats van Willem de Veroveraar, die in 1066 koning van Engeland werd.


We gaan natuurlijk ook naar Caen, waar na de invasie in 1944 hard gevochten is tussen geallieerden en Duitsers. De door de rivier de Orne doorsneden stad Caen ligt op zo’n vijftien kilometer landinwaarts van de Parelmoerkust aan het Kanaal en telt ruim 100.000 inwoners. Caen staat wijd en zijd bekend als de stad met de honderd klokken. Vanuit Caen gaat een ferry naar het zuiden van Engeland. De stad werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Niet voor het eerst in de geschiedenis van Caen. Eerder gebeurde dat in 1346 door toedoen van Eduard III van Engeland.


We zetten ook koers naar Deauville, een heerlijke badplaats. Deze stad werd in 1944 bevrijd door Belgische troepen van de Brigade Piron. Ooit een eenvoudig boerendorp transformeerde de plaats na Napoleon III tot een badplaats. In Deauville is een zeewaterzwembad en het vierde casino van Frankrijk.


Op de zuidelijke oever van de Seine tegenover Le Havre ligt het stadje Honfleur met zijn schilderachtige vissershaven, zijn prachtige kasteel Lieutenance en de 11de eeuwse Chapelle de Notre-Dame-de-Grâce. De stad staat bekend om zijn huizen met voorgevels, die zijn bedekt met leien. Veel schilders hebben deze pittoreske plaats vol hoge, smalle gebouwen met uitspringende bovenverdieping vastgelegd op het doek, zoals Claude Monet en Gustave Courbet. Huizen aan de havenkant tellen wel zeven verdiepingen, met een ingang op de begane grond en een uitgang op de derde verdieping aan de achterkant, die toegang geeft tot de hoger gelegen straten. In Honfleur staat ook de grootste houten kerk van Frankrijk: de Sainte-Catherinekerk. Vlakbij zien de we Pont de Normandie, een enorme brug over de monding van de Seine in Het Kanaal, de zee-engte tussen Normandië en Engeland. Deze brug reikt naar Le Havre aan de andere kant van de monding van de Seine.


Op onze vierde vakantiedag gaan we naar Lisieux, een katholiek bedevaartsoord voor de heilige Theresia van Lisieux. Hier staat een grote aan Theresia gewijde basiliek. Niet eens zo oud, want de imposante kerk werd gebouwd tussen 1929 en 1937, in Neoromaans-Byzantijnse stijl, geïnspireerd op de Sacré-Cœur in Parijs. Theresia van Lisieux  leefde van 1873 tot 1897, en was kloosterzuster in de Orde van de ongeschoeide Karmelietessen. De stad is na Lourdes het grootste bedevaartsoord van Frankrijk. In Lisieux staat ook de kathedraal Saint-Pierre, een vroeg-gotisch gebouw uit de 12de en 13de eeuw. Vroeger telde de stad veel vakwerkhuizen, maar die zijn in 1944 tijdens een bombardement op 6 juni weggevaagd.


Op dag 5 laten we Falaise en Normandië achter ons om terug te reizen naar Nederland. Een reis die bij ons allemaal onvergetelijke herinneringen zal achterlaten, maar vooral veel nieuwe vriendschappen oplevert! Een reis die we altijd in ons hart zullen dragen!

N.V.T.

HPN_Header-website-oranje.jpg

5 DAGEN NORMANDIË - Reeds uitgevoerd

REISCODE

FRNR210511

ICON-VLIEGTUIG.png
ICON-BUS.png

NAAR DE KUSTEN VAN ONZE
VRIJHEID IN NORMANDIË

REISINFORMATIE

5 Dagen Normandië


Extra prijsinformatie

  • Toeslag 1-persoonskamer €79,-


Bijzonderheden

  • Falaise

  • Caen

  • Deauville

  • Honfleur

  • Toeristenbelasting excl, ter plaatse te voldoen

  • Wijzigingen voorbehouden

  • Prijzen incl. excursies, excl. toegangs- en gidskosten


Vertrek: dinsdag 11 mei 2021 
Terugreis: zaterdag 15 mei 2021


Opstapplaatsen

Gouda*, Breukelen, Den Bosch, Veldhoven, Weert, Roermond, Urmond*


* Onder voorbehoud: minimaal 4 personen. Maximaal 8 personen.


Wijzigingen voorbehouden.


Definitieve opstapplaatsen en -tijden worden 10 dagen voor vertrek bekend gemaakt

HARTBRUG MAATJES

In contact komen met andere reizigers? Meld u snel aan bij onze nieuwe besloten Facebook-groep ‘HartbrugReizen Maatjes’! 

ICON-AFBEEDLING.jpg
ICON-AFBEEDLING.jpg
ICON-AFBEEDLING.jpg
veilig-reizen_ROOD.png

MET EEN GERUST HART OP REIS

veilig-reizen_ROOD.png

REISCOACHES PERMANENT AANWEZIG

HPN_Header-website-oranje.jpg

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

bottom of page