top of page
EENPERSOONSKAMERS OP AANVRAAG!

Bourgondië of "Bourgogne" is dé wijnstreek van Frankrijk. Wijngaarden zover het oog reikt, ontelbare wijnhuizen en daartussen steden en dorpen waarvan de pittoreske stadscentra doen denken aan lang vervlogen tijden. Dit is puur genieten.

VOOR MAAR (p.p)

N.V.T.

De Bourgondiërs zijn van oorsprong een oud-Germaans volk dat in 443 na Christus een koninkrijk vestigde rond Genève. Een koninkrijk dat ook het huidige Bourgondië in Franrijk omvatte. Dat meest westelijke deel van Bourgondië werd later een hertogdom onder de Franse Kroon. Beroemde hertogen zijn Filips de Goede en Karel de Stoute die hun gebied in de 15e eeuw wisten uit te breiden naar de Lage Landen, waarbij Brussel zelfs de hoofdstad van hun Rijk werd. Geleidelijk aan verviel echter de macht van dit hertogdom, alhoewel de (culturele) invloed ervan nog steeds nagalmt. Zo worden Limburgers bijvoorbeeld omschreven als “bourgondische levensgenieters”.


Tot 2016 was Bourgogne een van de 21 regio’s in Frankrijk, maar in 2016 ging de streek op in Bourgogne-Franche-Comté. De regio grenst sindsdien in het oosten aan Zwitserland. De grootste stad in de regio is Dijon, gelegen in het departement Côte d’Or, ook geen onbekende naam. De regio herbergt ook de historische provincie Champagne, en die naam zal bij iedereen wel een aha-Erlebnis oproepen. Toch?!


Dag 1 Aankomst omgeving Dijon/Beaune

Aankomst in de omgeving van Dijon/Beaune, waar we vier nachten verblijven in een driesterren hotel.


Dag 2 Beaune - Hôtel-Dieu - Côte de Beaune

Na het ontbijt maak je tijdens een rondleiding kennis met de stad Beaune. Tijdens een rondleiding kunnen we genieten van het prachtig bewaard gebleven middeleeuwse stadsgezicht met de Nôtre-Dame kerk. Het hoogtepunt van de Bourgondisch-Vlaamse stijl die je in de stad kunt bewonderen is het voormalige ziekenhuis Hôtel-Dieu. Het is zeker een bezoek waard! In de namiddag gaan we naar de wijnstreek Côte de Beaune en brengen we een bezoek aan een prachtige wijnkelder waar de topwijnen van de streek veilig zijn opgeslagen. Na de rondleiding proeven we een kleine selectie van de wijnen die hier worden verbouwd.


Dag 3 Dijon - Clos de Vougeot - Nuits-Saint-Georges

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan Dijon, een oude Gallo-Romeinse stad. De naam komt van het Latijnse Divio (heilig). Vanaf de 11eeeuw werd Dijon een belangrijke stad van het Hertogdom Bourgondië. Na een grote brand die de stad in 1137 deels verwoestte, herbouwden de hertogen de stad met een grote stadsmuur, waarin ruimte was voor elf poorten en achttien torens. In 1183 kreeg Dijon stadsrechten. Vanaf 1301 bouwden de hertogen van Bourgondië er hun paleis, en werd de stad hoofdstad van het hertogdom. De Franse koning Lodewijk XI lijfde de stad echter in 1476 in, waarna Dijon en hertogdom deel uitmaakten van Frankrijk. In 1722 kreeg de stad een universiteit en telde vele kloosters. De stad groeide inmiddels buiten de stadsmuren die daarmee overbodig werden.


Tijdens een rondleiding maak je kennis met de rijke architectuur van de stad, van barokke paleizen tot middeleeuwse torens en gotische kathedralen. Tijdens de stadstour leer je ook de culinaire kant van de stad kennen: met mosterd en gekruid brood proef je enkele typische streekproducten. 


Daarna gaan we het voormalige kasteel Clos de Vougeot bezoeken, dat ooit een van de bolwerken van de Bourgondische wijn was. In de namiddag gaan we naar de wijnstreek van Nuits-Saint-Georges, waar we kennis maken met een regionale wijnboer en we zijn heerlijke wijnen mogen proeven. Nuits-Saint-Georges is namelijk beroemd om zijn wijnen, heeft zelfs een eigen Appellation Contrôlee, een kwaliteitsmerk voor goede wijnen. Enkele wijnen uit Nuits-Saint-Georges mogen zelfs de eretitel Premier Cru gebruiken.


Dag 4 Vézelay - Flavigny

Na het ontbijt vertrekken we naar Vézelay. Het stadje is geklasseerd als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. De omliggende wijngaarden raken de rand van het dorp en zijn de bron van een scala aan witte wijnen, met name Chardonnay en Melon de Bourgogne, en rode wijnen zoals Pinot Noir. Vézelay was in de middeleeuwen de plek van waaruit kruisvaarders probeerden het heilige land te veroveren, met wisselend succes. De 11eeeuwse Basilica Sainte-Marie-Madeleine staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Bourgondië. Volgens de legende is in de 9e eeuw het gebeente van Maria Magdalena hierheen gebracht en wordt deze vrouw die zo dicht bij Jezus stond, er sinds de 11e eeuw vereerd. Al sinds die tijd is de plaats een drukbezocht bedevaartsoord. Tegenwoordig is de abdijkerk een laatste pleisterplaats voor de lange tocht naar Santiago de Compostella.


Vervolgens rijden we door naar een niet minder mooi dorp, Flavigny-sur-Ozerain. Sterker nog, ook dit kleine dorp staat bekend als een van de mooiste van heel Frankrijk. Het middeleeuwse dorp is beroemd om de productie van anijs. Dat gebeurt in een van de oude abdijgebouwen. In de namiddag gaan we op bezoek in een atelier voor handgemaakte anijssnoepjes.


Dag 5 Reis naar huis

Vandaag nemen we met pijn in het hart afscheid van Bourgondië en begin we aan onze reis naar huis met heerlijke lekkernijen in onze bagage, ons omringd wetend door nieuwe vrienden die we tijdens deze vakantie gemaakt hebben.

N.V.T.

HPN_Header-website-oranje.jpg

5 DAGEN FRANKRIJK

REISCODE

FRBUR240320

ICON-VLIEGTUIG.png
ICON-BUS.png

BOURGONDIË:
PUUR GENIETEN

REISINFORMATIE

5 Dagen Frankrijk


EENPERSOONSKAMERS OP AANVRAAG!


Van: woensdag 20 maart 2024

Tot: zondag 24 maart 2024


Extra prijsinformatie

Toeslag 1-persoonskamer:  

€ 189,- p.p


Optioneel bij te boeken

 • Hospices de Beaune € 15,00

 • Clos  de Vougeot € 15,00

 • Nuit-Saint-Georges € 15,00


Bijzonderheden

 • 4 x overnachting/halfpension in  *** Brit Hotel (ovb)

 • Regionale producten proeven

 • Wijnproeverij

 • Bezoek aan de anijssnoepfabriek in Flavigny-sur-Ozerain

 • Excl. toeristenbelasting

 • Wijzigingen voorbehouden

 • Prijzen excl. entreegelden en gidskosten

 • Incl. alle excursies

 • Reserveringskosten € 17,50 per boeking (donateurs gratis)

 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

 • Garantiefonds € 5,00 p.p


Opstapplaatsen

05.45 uur Gouda*

07.00 uur Breukelen

07.45 uur Den Bosch

08.30 uur Veldhoven

09.15 uur Weert

09.45 uur Roermond

10.15 uur Urmond*

* Opstapplaats onder voorbehoud: minimaal 4 personen. Maximaal 8 personen.

Definitieve opstapplaatsen en -tijden worden 10 dagen voor vertrek bekend gemaakt.


*Onder voorbehoud!

HARTBRUG MAATJES

In contact komen met andere reizigers? Meld u snel aan bij onze nieuwe besloten Facebook-groep ‘HartbrugReizen Maatjes’! 

ICON-AFBEEDLING.jpg
ICON-AFBEEDLING.jpg
ICON-AFBEEDLING.jpg
veilig-reizen_ROOD.png

MET EEN GERUST HART OP REIS

veilig-reizen_ROOD.png

REISCOACHES PERMANENT AANWEZIG

HPN_Header-website-oranje.jpg

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

bottom of page