top of page
HPN_Header-website-oranje.jpg
Traveling
  • Foto van schrijverHartbrugReizen

Onverwachte gebeurtenissen door coronaHoewel ook de echtparen Pieter en Janna Mackaaij, Hans en Jos Smit en Jacques en Nolly Janssen in september vol enthousiasme aan hun reizen begonnen, konden jammer genoeg alleen Pieter en Janna de reis afmaken. De andere reis moest worden afgebroken vanwege de nieuwe coronamaatregelen.


Pieter en Janna gingen mee met de Frieslandreis van 20 tot en met 24 september. Het stel is inmiddels al vijf keer mee geweest met HartbrugReizen, waarvan dit de eerste keer Nederland was. Ook in eigen land hebben ze de reis als heel plezierig ervaren. “We hadden schitterend weer”, vertelt Pieter. “We kenden Friesland nog niet zo goed en daarom was het, door middel van varen, een buitengewone kennismaking.” Wat ze zo aansprak aan Friesland, was, buiten de boot, het positieve gezelschap. “De bemanning en de schippersvrouw blonken uit door hun kennis over de omgeving en culinaire uitspattingen. Het was echt leuk om zo een reis te maken en van het fantastische uitzicht te genieten. Iedereen op zo’n reis is ook hetzelfde ingesteld en de contacten gaan altijd heel snel.”


Service

Daarnaast zijn Pieter en Janna enthousiast over de verzorging. “Marly is een enorme gastvrouw; niks anders dan een plus. Het grote pluspunt is dat we op de hoogte worden gehouden van alles en dat je altijd kunt bellen als je iemand nodig hebt. Dat speelt een belangrijke rol bij het feit dat wij met HartbrugReizen meegaan. Waar je naartoe gaat is een belangrijk gegeven, maar ook de service die erbij hoort.” Volgend jaar wordt het waarschijnlijk weer Nederland, zegt Pieter. “We hebben van het buitenland al aardig wat gezien en in Nederland zijn er veel plekken waar je toch nog nooit geweest bent. Het grote voordeel is dat je niks hoeft te doen; alles staat voor je klaar. Wij staan zonder meer weer open voor het eigen land.”


Keurig afgehandeld

Voor Hans en Jos was de reis vanaf 27 september, hun eerste reis met HartbrugReizen, helaas eerder dan gedacht afgelopen. Hans: “We hadden het erg naar ons zin toen de reis op dag drie helaas halverwege afgebroken moest worden. Jammer genoeg zitten onverwachte dingen er in deze tijd in. Ze hebben het echter keurig afgehandeld bij HartbrugReizen. Marly heeft uiteengezet wat niet meer mocht en we hadden de keuze of we op eigen gelegenheid wilden blijven, of terug naar huis gingen. Wij hebben aangegeven liever naar huis te gaan, want mijn vrouw loopt niet zo makkelijk en in Leeuwarden rondlopen zou erg vermoeiend voor haar zijn. Thuis is het financieel vervolgens heel netjes geregeld.”


Kleinschalig en persoonlijk

De organisatie vonden Hans en Jos allebei erg prettig. Vooral omdat zowel Hans als Jos hartpatiënt is. “We vinden de benadering heel positief, kleinschalig en persoonlijk. Dat is bij een grote reisorganisatie wel anders. Hier houden wij van.” Het begon bij binnenkomst al, vertelt Hans. “We werden gelijk goed door Marly ontvangen. Verder hebben we lekker gewandeld, een treintour gedaan door Leeuwarden en daarna gegeten bij een restaurant. Ook met de boot varen was vreselijk leuk.” In maart hopen Hans en Jos het in te halen en met z’n vieren te gaan. Dan nemen ze hun zoons mee. “Als de Frieslandreis die volgend jaar op het programma staat kan plaatsvinden, willen we zeker weer mee. Het zou fijn zijn als we de reis dan kunnen voortzetten.”


Anderhalve meter

Jacques en Nolly Janssen gingen met dezelfde reis mee als Hans en Jos, samen met twee vrienden. “Met z’n vieren reden we met de auto naar Leeuwarden, waar we meteen vriendelijk met koffie en

Limburgse vlaai werden ontvangen. Met een treintje werden we later die middag bij het hotel opgehaald en hebben we keurig op anderhalve meter afstand een rondrit door de stad gedaan. Na afloop zijn we ook weer bij een restaurant afgezet; erg prettig. Daar waren alle zitplaatsen, net als in het hotel, op anderhalve meter afstand ingericht. De volgende dag zijn we naar Dokkum geweest, wat ook heel leuk en bijzonder was. Helaas wilde Marly ons de dag daarna spreken en vertelde ze dat we de reis moesten afbreken. Wij hebben toen met z’n vieren besloten naar huis te gaan. Heel jammer, want het was ons eerste tochtje dit jaar.” Jacques en Nolly zijn hoe dan ook enorm te spreken over hoe HartbrugReizen hier mee om is gegaan. “Twee dagen later kregen we al een telefoontje van Donna, dat een deel van ons reisgeld werd terugbetaald; dat is allemaal super geregeld.”


Geruststellend gevoel

Vanwege het feit dat Jacques hartpatiënt is, vinden hij en zijn vrouw het meer dan fijn dat er tijdens de reis een AED aanwezig was en daarnaast iemand in de groep die onmiddellijk actie kan ondernemen. “Reizen zit bij mij een beetje psychisch. Zeker in het begin dachten mijn vrouw en ik: als het maar niet weer gebeurt. Bij deze reizen hoef je niet meteen naar een arts en dat is een heel geruststellend gevoel.” Ook Jacques en Nolly hebben alweer geboekt voor volgend jaar maart. “We hadden zo’n warm en positief ontvangst hier. We hebben andere reisbureaus meegemaakt

en daar ben je nummer 331 en 332; dat is veel massaler. HartbrugReizen heeft zich vreselijk uitgesloofd. We hopen dat onze reis in maart, naar de Bodensee in Duitsland, door kan gaan. Dat hebben we volgend jaar in ieder geval in het vooruitzicht.”


Tekst: Laura van Horik

Beeld: HartbrugReizen

Comments


bottom of page