top of page
HPN_Header-website-oranje.jpg
Traveling
  • Foto van schrijverhartbrugreizen

Ik kan weer zonder zorgen op vakantie


Jan Schut (80) is de laatste tijd al heel wat keren op reis geweest met HartbrugReizen. Samen met zijn vrouw Bets heeft hij zelfs alweer wat reizen voor dit jaar geboekt. Niet alleen vinden ze de reizen heel gezellig, ook geeft meegaan met HartbrugReizen ze een veilig gevoel.       

     

Jan kreeg in 1997 een hartinfarct en is sindsdien hartpatiënt. Onderzoek wees destijds niet uit wat er precies aan de hand was. Wel kreeg hij medicatie en na een dag of tien in het ziekenhuis te hebben gelegen, mocht hij weer naar huis, vertelt hij. “Ik heb nog een jaar of vijf onder controle gestaan bij een cardioloog, maar daarna werd ik min of meer gezond verklaard. Uiteindelijk heb ik in augustus 2020 nog een hartinfarct gehad en zijn er twee stents geplaatst. Het ging een tijdje goed, tot ik afgelopen augustus last kreeg van boezemfibrilleren. Gelukkig is dat inmiddels ook verholpen en heb ik daar geen last meer van.”


Bijeenkomst

Drie jaar terug las Jan in het tijdschrift van Hartpatiënten Nederland dat ze 50 jaar bestonden en een bijeenkomst organiseerden in Roermond. “Het toeval wilde dat mijn vrouw en ik net een hotel hadden geboekt in Sittard, dus leek het ons leuk om dan ook meteen maar even bij de bijeenkomst te gaan kijken. Zo gezegd, zo gedaan. We hebben daar een heleboel leuke mensen ontmoet, waarvan er een aantal ook al eerder mee op reis waren geweest. Dat klonk allemaal erg positief. We dachten: dit is wel wat voor ons.”

Echter kwam toen de coronapandemie en was reizen lange tijd geen optie meer. Twee jaar later, in 2022, dachten Jan en Bets opnieuw aan HartbrugReizen, vertelt Jan. “Wij zijn na mijn eerste hartinfarct nog lange tijd zelf met de caravan op vakantie gegaan, maar die hebben we enkele jaren terug na lang wikken en wegen verkocht. Het werd allemaal nogal ingewikkeld. Ik heb door de jaren heen bijvoorbeeld slechte ogen gekregen en autorijden werd te gevaarlijk. HartbrugReizen leek ons dan ook een mooi alternatief.”


Op reis

Jan en zijn vrouw boekten in 2022 twee reizen: naar het Lago Maggiore en Kroatië. Helaas werd één dag voor de reis naar het Lago Maggiore duidelijk dat Bets corona had en konden ze niet mee. Vervolgens verheugden ze zich op de Kroatië reis, maar deze werd geannuleerd omdat er te weinig belangstelling was. “Het was geen goede start met HartbrugReizen, maar dat is in 2023 gelukkig dubbel en dwars goed gekomen. We boekten begin dat jaar uiteindelijk nog een reis, naar Parijs. Dat was een lang weekend: een mooi, kort reisje. Hartstikke leuk was het, en het smaakte naar meer.”

Vervolgens gingen ze in juni naar Tirol, zegt hij. “Het grappige was dat we een paar dagen voor vertrek bedachten dat we vroeger geregeld in Oostenrijk kwamen en daar met een kabelbaantje de bergen in gingen. Heel mooi was dat altijd. We zeiden nog tegen elkaar: dat zal er wel nooit meer van komen. Eenmaal in Tirol bleek dat het eerste uitstapje er één was die we niet hadden zien aankomen: met de kabelbaan naar ongeveer veertienhonderd meter hoogte. Daar hebben we heerlijk gewandeld en op het terras gezeten. De gehele reis was erg gezellig. Op de laatste middag zijn we nog over een hangbrug van de ene naar de andere berg gelopen, ook een bijzondere ervaring.”


Boezemfibrilleren

Eind augustus zou het koppel alsnog naar het Lago Maggiore gaan, maar de zondag daarvoor kreeg Jan last van boezemfibrilleren. “Dat  was een hele rare ervaring. Ik werd wakker met hartkloppingen, mijn hart klopte onregelmatig en ik zweette. Eenmaal in het ziekenhuis bleek dat ik last had van boezemfibrilleren. Weg vakantie, dacht ik. Maar volgens de cardioloog kon het worden verholpen met een stroomstootje, en daar had hij gelijk in. Het was een gemakkelijke ingreep en niet veel later mocht ik weer naar huis.” Volgens de cardioloog kon hij gewoon op vakantie. Jan had daar in eerste instantie niet zo’n prettig gevoel bij, maar toch besloot hij te gaan. “Als het niet met HartbrugReizen was geweest, had ik het niet gedaan. In het buitenland wil je er in een ziekenhuis tenslotte niet alleen voor staan, maar tijdens deze reizen hoeven we niks uit te leggen. Als het nodig is, kan één van de begeleiders meteen ingrijpen. Ik kan weer zonder zorgen op vakantie. Dat is een hele geruststelling. De reis is uiteindelijk gelukkig goed verlopen. We hadden weer een erg gezellige club en een prettige organisatie.”


Nieuw reisjaar

Later in het jaar hebben Jan en Bets nog het noorden van Slovenië en Kroatië bezocht, waar Jan zelfs zijn tachtigste verjaardag heeft gevierd. Ook maakten ze eind november nog een reis naar het Zwarte Woud, met uitstapjes naar het Zwitserse Luzern en Franse Colmar. Tevens erg geslaagd. Ook dit jaar gaan ze weer met HartbrugReizen op pad: in april naar Toscane, in juni naar Noorwegen en in augustus naar de Adriatische kust. “Zo maken we de reizen die de afgelopen jaren niet doorgingen weer goed”, zegt Jan lachend. “In Noorwegen zijn we al eens geweest, maar nu gaan we naar de andere kant. Het zijn allemaal redelijk avontuurlijke reisjes, maar zo komen we nog eens ergens. Inmiddels zien we ook steeds meer bekenden, mensen die we al op eerdere reizen hebben ontmoet. Dat maakt het extra leuk.”



Tekst: Laura van HorikBeeld: Jan Schut met de reiscoaches Marly en Marja


Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine.

Comments


bottom of page