Oost-Beieren

599

Der Singender Wirt

We zijn te gast bij Stefan Dietl und die Aufdreher. We gaan naar een van de mooiste gebieden van Duitsland, het Beierse land van de Dirndls en Lederhosen, met zijn prachtige natuur niet ver van de Tsjechische grens. Een reis die met geen enkele andere reis te vergelijken is! Want onze gastheer is niemand minder dan de zingende herbergier Stefan Dietl. Als trotse Beiernaar en beroemde Duitser wijdt hij zijn oorstrelende liederen aan de schoonheid van zijn Heimat. En dat in Duitslands beste driesterren muziek- en wellnesshotel: het hotel Mariandl, beter bekend als ‘Der singender Wirt’ (De zingende herbergier). Ga met ons mee, en dein mee op de heerlijke klanken van deze grootste volkszanger, die ook nog eens onze uiterst vriendelijke gastheer is! Stefan Dietl bespaart kosten noch moeite om het ons naar de zin te maken en gaat zelfs mee met een excursie!

Ons hotel is gelegen in het knusse Elizabethszell in Beieren waar mensen van heinde en verre alleen al voor de gezelligheid en de muziek komen. Daar doet onze zingende herbergier Stefan Dietl dan ook enorm zijn best voor. De koks in zijn restaurant staan garant voor heerlijke ontbijt- en dinerbuffetten. De kamers zijn van alle gemakken voorzien. Ben je geen hartpatiënt maar wil je wel graag naar Duitsland met HartbrugReizen? Je bent van harte welkom!

Intussen smeekt het prachtige landschap om uitstapjes! Zoals wandelen door Passau aan de Donau, we bezoeken de glazen schuur van Viechtach am Pfahl, de prachtige Altstadt van Cham en heffen het glas bij gezellige muziek in een gemoedelijke Bräustüberl in Aldersbach. Nog meer muziek dus! Welk een genot, welk een schoonheid die ademt uit muziek, landschap en gemoedelijkheid van de mensen hier. Maak het allemaal zelf mee!

Een fantastisch landschap, zuivere lucht, wuivende wouden en altijd weer die heerlijke blik op het door de Donau doorsneden dal, met de Alpen op de achtergrond, dat is Elizabethszell, waar ons hotel ligt. We geven je alle tijd om in deze omgeving met volle teugen te genieten en haar te verkennen, want pas op onze derde vakantiedag gaan we naar Viechtach am Pfahl, met zijn schuur van glas, het levenswerk van glasschilder Rudolf Schmid over het leven van de legendarische rover Heigl, die ook bekendheid genoot om zijn voorspellingen.

Nog helemaal onder de indruk van dit fantastische bezoek stappen we de volgende reisdag de bus in, die ons naar Passau brengt. Schilderachtige steegjes kronkelen vanaf de Domplatz, het hoogste punt van de Altstad naar het noorden en het zuiden, naar de Donau of de Inn. We zien er huizen met arcaden, trappenhuizen en lichte binnenplaatsen. Het diffuse licht in de binnenstad laat de magie van oude tijden herleven. De Residenzplatz, met zijn bisschoppelijke residentie, de Dom en patriciërhuizen, is een van de mooiste pleinen van Zuid-Duitsland. De Pruisische ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt noemde Passau ‘een van de zeven mooiste steden ter wereld’! Het lijkt wel alsof in Passau alles met superlatieven beschreven kan worden. Kijk maar eens bij de Dom St. Stephan, de grootste Italiaanse barokkerk noordelijk van de Alpen. Binnen staat het grootste kerkorgel ter wereld met maar liefst 17.774 orgelpijpen! Naast de werkelijk imposante gebouwen biedt de promenade langs de rivieren een prachtige mogelijkheid om rond de Altstadt te wandelen. Vanaf de kade van de Inn zien we het Italiaanse gezicht van Passau. De bisschoppelijke residentie is met zijn trappenhuis in rococostijl een bezienswaardigheid. Maar vergeet ook het glasmuseum niet, met zijn wonderschone producten van vakmensen uit het Beierse Woud, Bohemen en Oostenrijk.

De dag na ons onvergetelijke bezoek aan Passau zijn we in Cham, in het district Regensburg, niet ver van de Tsjechische grens. Cham staat onder meer bekend om zijn wondermooie fontein op de markt, om zijn imposante kerken en zijn Raadhuis. Verder gaat de reis, naar het lieflijke grensstadje Waldmünchen, gelegen aan de Tsjechische grens. We rijden langs de Tsjechische grens naar het Gibacht fort op 934 meter hoogte van waaruit we een fascinerend uitzicht hebben over het weidelandschap van de Chamb, een kleine rivier.

Op onze zesde vakantiedag gaan we naar Aldersbach met zijn voormalige kloosterkerk van de middeleeuwse cisterciënzer abdij Aldersbach, gesticht in 1146. In Gasthof Mayerhofer kunnen mensen na de kerkgang smullen van de traditionele specialiteiten uit deze streek in Beieren, zoals de kloosterworst uit de eigen slagerij. Bij ons bezoek hoort ook een rondgang door een van de oudste brouwerijen van Beieren. En natuurlijk een proeverij in de gezellige Bräustüberl.

Hotel:
Hotel Mariandl

Opstapplaats Tijd     
Gouda*: Station achterzijde (P) 05.45 uur
Breukelen: station (v.d. Valk + P, bij molen) 07.00 uur
Den Bosch: P+R Transferium Petterlaarpark 07.45 uur
Eindhoven: P+R Meerhoven 08.30 uur
Weert*: NS station 09.15 uur
Roermond: NS busstation  09.45 uur
Urmond*: v.d. Valk Hotel 09.00 uur

* Opstapplaatsen onder voorbehoud: minimaal 4 personen. Maximaal 8 personen.
Wijzigingen voorbehouden. Definitieve opstapplaatsen en -tijden worden 10 dagen voor vertrek bekend gemaakt.

 

 

599

Boek "Oost-Beieren"

Indien u over een kortingscode beschikt, kunt u die hier invullen.