Noord-Polen

699

Oude tradities in Noord-Polen

eenpersoonskamers op aanvraag

We gaan negen dagen naar Polen! Gaat u mee? Deze vakantie heeft alles in zich om een gedenkwaardige en mooie reis te worden. We gaan onder meer naar Poznan, Warschau, Zdrojewo, Toruń, Malbork en Gdansk. We zien het grootste Jezusbeeld van Europa, de enige nog werkende droge scheepslift ter wereld, de grootste kruisridderburcht van Europa en de tweede bedevaartplaats van Polen. Wat houdt u tegen! Dit wordt een geweldige reis!

We vertrekken op 10 juni vanuit meerdere opstapplekken naar ons driesterren overnachtingshotel Nevada enkele tientallen kilometers voorbij de Pools-Duitse grens, waar we genieten van het diner. Onderweg stoppen we herhaaldelijk en we maken tijd voor het verorberen van onze originele overheerlijke verse Limburgse vlaai. Aardig om te weten: ons overnachtingshotel heeft alle kamers gelijkvloers. De kamers in ons hotel zijn sfeervol en voorzien van douche/bad wc en TV. Bij het hotel is een wisselkantoor en een winkel.

Na een verkwikkende nachtrust en een versterkend ontbijt rijden we naar Świebodzin waar het grootste Jezusbeeld van Europa staat. Een unieke gelegenheid om een leuke foto te maken. Poznan is ons volgende reisdoel, we brengen er een stadsbezoek. Een plaatselijke gids vertelt ons alles over de kathedraal op het eiland Tumska. De Sint Petrus en Paulusbasiliek dateert uit 968. Ook een bezoek aan het marktplein met zijn prachtige stadhuis uit de 15e eeuw staat op ons programma. Verder gaat de reis, naar ons driesterrenhotel vlakbij Warschau. Het is fijn om na de drukte van een grote stad ’s avonds in een rustige omgeving terug te keren! 

Op onze derde vakantiedag gaan we kennismaken met de Poolse hoofdstad. Samen met een gids maken wij een mooie tour door Warschau. De gids praat ons bij over alle belangrijke gebouwen en bezienswaardigheden in de stad, zoals het cultuurpaleis, het koninklijk paleis, het vroegere Joodse getto en de sejm. U krijgt alle tijd om gezellig rond te wandelen in het stadscentrum rond het koninklijke paleis. Optioneel: rond 16.30 worden we verwacht in de binnenstad, waar we desgewenst mee mogen genieten van een exclusief pianoconcert van Chopin. Dat duurt ongeveer één uur. U krijgt er een heerlijk glaasje wijn bij. Als u niet van Chopin houdt, of liever gaat winkelen, geen probleem. U bent vrij om uw eigen tijd in te vullen!

Op onze vierde dag in Polen zien we het landschap van het Mazurisch merengebied langs ons heen glijden. Daarbij passeren we ook het plaatsje Grunwald, waar in 1410 een grote veldslag heeft plaatsgevonden. Mazurië hoorde vroeger bij Oost-Pruisen. Er liggen talloze meren en bossen en die trekken heel wat toeristen. Het Mazurisch Merenplateau telt in totaal meer dan tweeduizend meren en strekt zich over 290 km uit, van de rivier de Wisła tot aan de Litouwse grens. De streek wordt niet voor niets het ‘Land der Duizend Meren’ genoemd. 

We rijden door naar de omgeving van Pasłęk (ook wel Pruisisch Holland genoemd). Daar maken we (optioneel) een werkelijk unieke boottocht van zo’n 2,5 uur over het Elbląg kanaal. Onderweg wordt onze boot een aantal keren uit het water getild. Daarmee beleven we de zogenoemde droge scheepslift, de enige nog werkende ter wereld én een Nederlandse uitvinding! Over land worden we via een ingenieus systeem naar het volgende stuk kanaal getransporteerd. Een fantastische belevenis! De lunch gebruiken we op de boot. Een onvergetelijke en zeer unieke excursie, door nog ongerepte natuur. 
Het Elbląg-Ostróda-kanaal is een kanaal met een lengte van 48 kilometer. Of eigenlijk misschien wel 195 kilometer als je de meren erbij telt, gelegen tussen Elbląg en Ostróda. Het is een technologisch monument, geopend in 1860. Een systeem van vijf hellende vlakken (boten worden over rails verplaatst) zorgt voor een overbrugging van een hoogteverschil van 100 meter. Het kanaal is het werk van de ingenieur Georg Steenke, een Hollandse mennoniet. Bij een van de hellende vlakken is een gedenksteen voor hem geplaatst. De steen heeft behalve in het Pools en het Duits ook een opschrift in het Nederlands. Na deze indrukwekkende reis bereiken we ons volgende driesterrenhotel in Zdrojewo. 

Hotel Holland Zdrojewo ligt aan de rand van het prachtige natuurpark Bory Tucholskie. In het hotel zijn alle kamers voorzien van flatscreen TV, minibar, föhn en coffeemaker. De badkamers zijn er modern. Het restaurant is onder meer door zijn Hollandse haring en de Hollandse appeltaart een begrip geworden. Als extra bijzonderheid is het aardig om te weten dat er ook Nederlands gesproken wordt!

Na het ontbijt hebben we de ochtend van onze vijfde vakantiedag vrij om zelf te besteden. Wie weet maakt u van de gelegenheid gebruik om een fijne boswandeling te maken in de Bory Tucholskie, de wandelingen beginnen direct achter het hotel. Of u gaat naar de bijzondere zaterdagse markt in Nowe. Als u maar op tijd terug bent voor de warme maaltijd, want die verorberen we hier ’s middags! Na dit diner rijden we via de nieuwe Poolse tolweg naar Toruń. En daarmee zijn we in een van de mooiste steden van Polen. De hele binnenstad is in gotische stijl gebouwd. Het is niet voor niets dat deze stad op de lijst van Unesco staat als een van de meest waardevolle steden van Europa. We maken er een stadswandeling onder leiding van een plaatselijke gids. We zien de kathedraal, Dwor Arthura, het prachtige postkantoor en midden op de markt het 15e-eeuwse raadhuis. Ook staan we er oog in oog met het geboortehuis van Copernicus, tijdens zijn leven was dit nog Pruisisch grondgebied. De stad waarin de wetenschapper woonde heette toen namelijk Thorn en lag in West-Pruisen. Na 1918 werd deze regio aan Polen toegewezen, de Duitsers hadden immers de Eerste Wereldoorlog verloren. Tegenwoordig is zijn geboortehuis een drukbezocht museum over het leven van deze astroloog, die in 1543 heeft ontdekt dat de aarde om de zon draait in plaats van andersom. Met deze bewering maakte Copernicus bepaald geen vrienden! Gelukkig stierf hij op 70-jarige leeftijd bijna gelijktijdig met de publicatie van zijn boek ‘Over de omwentelingen van de hemellichamen’ waarin hij zijn heliocentrische theorie bekend maakte. Zodat hij niets meer merkte van de woede van de machtige katholieke kerk, over deze ‘ketterse’ denkbeelden.

Natuurlijk proeven we in Toruń de bekende ‘Torunskie pierniki’, een lekkernij die in heel Polen bekend is. En u heeft genoeg vrije tijd om zelf deze bijzondere stad te ontdekken. Vanavond haasten we ons terug naar ons hotel, want daar schuiven we aan bij een heerlijke Grill-avond. Rond 19.00 uur maken we een groot vuur. Iedereen krijgt een stok die we in een Poolse Mazurische worst steken. Die worst moet je boven het vuur houden om ‘m gaar te krijgen, zoals velen van u die vroeger bij de welpen of verkenners zijn geweest, vast nog weten. Een echte Poolse lekkernij! Verder genieten we van een buffet met salade, brood en sauzen. We serveren er volgens Poolse traditie bier met frambozensiroop bij. Opnieuw: héérlijk!

Dag zes van onze vakantie gaan we naar Malbork. Na het ontbijt steken we namelijk de Wisła over en rijden naar de grootste kruisridderburcht ter wereld in Malbork, het vroegere hoofdkwartier van de Teutoonse Ridderorde, de kruisridderstaat van de Duitse Orde. Het vroegere Mariënburg is een van de grootste toeristische trekpleisters van Polen. Onze gids leidt ons er rond en vertelt er alles over. ‘s Middags heeft u vrij. En ’s avonds bent u getuige van een schitterend optreden van een plaatselijke folkloregroep met zang en dans uit Kociewie. 
Nog even over Malbork: Slot Mariënburg werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, maar later gerestaureerd. De Polen veroverden Malbork in de 15e eeuw, waarna de Duitse Orde haar hoofdkwartier naar Koningsbergen verplaatste. In 1772 kwam het tot een opdeling van Polen, waarbij de stad in Pruisische handen viel. Later werd het gebied Pommeren onderdeel van Duitsland. Om die reden woonden er in stad en wijde regio voornamelijk Duitsers. Tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog zijn die door de Russen verdreven naar Duitsland. Polen namen bezit van gebouwen en woningen van de oorspronkelijke Duitse inwoners. Duitsers die weigerden hun woningen te verlaten werden geïnterneerd en als ze het al overleefden vervolgens alsnog gedeporteerd naar Duitsland. Het kasteel blijft echter een tastbare herinnering aan de eeuwenlange grote Duitse invloed in deze streek. Een soortgelijk lot was ook de overwegend Duitse bevolking van Danzig beschoren, een plaats waar we op onze zevende vakantiedag een bezoek gaan brengen. Na enkele jaren internering werd de nagenoeg gehele Duitse bevolking verdreven. Hun plekken werden ingenomen door Polen, en Danzig werd vanaf 1945 Gdansk. Tot 1945 was zo’n 94 procent van de inwoners van Danzig Duits, en slechts zes procent Pools. Polen heeft sindsdien een prestatie van jewelste geleverd in de herbouw van Gdansk: Poolse restaurateurs wisten de stad samen met Warschau en Krakau tot de mooiste steden van Polen om te toveren. Daarbij speelde Nederland in architectonisch opzicht een grote rol: Gdansk is daarmee een nogal ‘Hollandse’ stad.

Een Nederlandstalige gids leidt ons de volgende dag rond door dit Poolse Gdansk, hoofdstad van het woiwodschap Pommeren. De stad telt tegenwoordig bijna een half miljoen inwoners. We blijven de hele dag in Gdansk, waar we de kathedraal van Oliwa bezoeken, voor een demonstratie van het grootse kerkorgel van Polen. We rijden langs het stadion van Gdansk waar vier wedstrijden zijn gespeeld van het Europees Kampioenschap voetbal van 2012. We maken een wandeling door de prachtige historische binnenstad van Gdansk, met zijn vele prachtige gevels en de Maria kathedraal, menigeen waant zich in het vroegere Amsterdam! Natuurlijk bezoeken we een werkplaats waar barnsteen geslepen wordt. Want wat Amsterdam is voor de diamantindustrie is Gdansk voor de barnsteenindustrie. En iedereen heeft ook nog voldoende tijd om zelf Gdansk te ontdekken, of om een heerlijk terrasje te pikken. Afsluitend gaan we naar de vroegere Leninwerf, waar Lech Walesa bekend is geworden als stakingsleider tijdens het vroegere communistische bewind. Vervolgens keren we terug in ons hotel in Zdrojewo. 

Na een heerlijk dagje Gdansk begeven we ons op onze achtste reisdag naar Licheń. Dat is een van de bekendste bedevaartsplaatsen van Polen. De Mariabasiliek van Licheń is gelegen op tien kilometer van de Poolse plaats Konin. De basiliek is de grootste kerk van Polen, een belangrijk bedevaartsoord. De basiliek is heel recent gebouwd tussen 1994 en 2004. Daaruit blijkt hoe diep het katholicisme nog steeds geworteld is in Polen. De basiliek heeft een lengte van 102 meter, is 77 meter breed en heeft met zijn 141,5 meter hoge toren een van de hoogste kerktorens in Europa. Hij werd gebouwd in de vorm van een kruis, bekroond door een centrale koepel. Voor de ingang van kerk bevindt zich een trap met 33 treden, die symbool staan voor de 33 jaren die Jezus oud werd. Bij zijn bezoek op 25 februari 2005 werd de basiliek door toenmalig paus Johannes Paulus II tot basilica minor verheven, waarmee de speciale plaats van deze kerk binnen het geloof bevestigd werd. 

Na ons bezoek aan deze kerk gaan we verder naar ons driesterrenhotel aan de Pools/Duitse grens voor het diner en de overnachting. De volgende ochtend zetten we na het ontbijt koers richting eigen land. Er zijn voldoende stops onderweg zodat u even de benen kunt strekken. 

Polen is een prachtig land. Een land dat een grote indruk achter laat en wie weet, leidt ook deze reis tot nieuwe vriendschappen!

Hotels:

Hotel ComfortBiznes

Hotel Zdrojewo

        

Opstapplaats Tijd     
Gouda*: Station achterzijde (P) 05.45 uur
Breukelen: station (v.d. Valk + P, bij molen) 07.00 uur
Den Bosch: P+R Transferium Petterlaarpark 07.45 uur
Eindhoven: P+R Meerhoven 08.30 uur
Venlo (v.d. Valk) 09.15 uur
Roermond: NS busstation  08.15 uur
Urmond*: v.d. Valk Hotel 07.30 uur

* Opstapplaatsen onder voorbehoud: minimaal 4 personen. Maximaal 8 personen.
Wijzigingen voorbehouden. Definitieve opstapplaatsen en -tijden worden 10 dagen voor vertrek bekend gemaakt.

 

699

Boek "Noord-Polen"

Indien u over een kortingscode beschikt, kunt u die hier invullen.