Op leefstijlreis: van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag

397

De eerste leefstijlreis van HartbrugReizen is een feit. In samenwerking met Stichting Je Leefstijl als Medicijn organiseert HartbrugReizen in mei een voor iedereen toegankelijke reis, vol met workshops en andere activiteiten op het gebied van leefstijl.

HartbrugMagazine besteedt door middel van artikelen regelmatig aandacht aan welvaartsziekten, waaronder hart- en vaatziekten. In relatie tot deze ziekten komt ook leefstijl aan bod. Dit heeft te maken met het feit dat maar liefst 8,5 miljoen mensen te maken hebben met chronische, niet-overdraagbare aandoeningen. Deze aandoeningen zijn grotendeels het gevolg van interactie tussen genen, omgeving en leefstijl. De mate waarin iemand dan ook last heeft van zijn of haar ziekte, kan worden verminderd door het aanpassen van de leefstijl. Als deze wordt verbeterd, verbetert ook de gezondheid. Op die manier kun je bijdragen aan je eigen gezondheid. Oftewel, van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Het aanpassen van de leefstijl is een combinatie van verschillende factoren: voeding, beweging, het managen van stress en zingeving. Hierbij gaat het dus om minder of anders eten, zorgen voor meer beweging en letten op voldoende slaap.

Voor iedereen toegankelijk
Om mensen te laten kennismaken met deze verschillende factoren van leefstijl en zo een stukje bewustwording te creëren, vindt er in mei voor de eerste keer een leefstijlreis plaats. Dit op een laagdrempelige en voor iedereen toegankelijke manier. De locatie van de reis is het Limburgse Ell, waar de deelnemers verblijven op Landgoed Lemmenhof. Omdat iedereen een andere voorkeur heeft, kunnen de deelnemers zelf kiezen of ze in een hotel, appartement of op een camping willen verblijven. Hier zijn ze in totaal vier dagen: van 11 t/m 14 mei. Op 11 mei checken de deelnemers vanaf 15.00 uur in, waarna ze gezellig met elkaar kunnen kennismaken. Wim Tilburgs, oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn, en Jan van Overveld, voorzitter van Stichting Hartpatienten Nederland, vertellen vervolgens hun persoonlijke verhaal en hoe zij weer grip wisten te krijgen op hun gezondheid en
medicatie.

Lezingen en workshops
De eerste avond bestaat uit een workshop ‘anders eten’, waarbij verschillende lekkere en koolhydraatarme gerechten bereid en geserveerd worden door Saïda (de vrouw van Wim en onderdeel van Je Leefstijl als Medicijn) en Donna (Stichting Hartpatiënten Nederland). Ook de dagen erna is er veel aandacht voor voeding, beweging en stressmanagement. Dit gebeurt door middel van lezingen en workshops, onder anderen van Jacqui van Kemenade, leefstijlhuisarts en schrijfster van het boek ‘Je leefstijl op recept’. Ook zij is betrokken bij Stichting Je Leefstijl als Medicijn en werkt nauw met Wim samen. Door een professionele en ervaren leefstijlkok wordt vervolgens een kookworkshop georganiseerd. Daarnaast kunnen de deelnemers die daar behoefte aan hebben, kennismaken met een les yoga.

Wandelingen en uitstapjes
Een andere vorm van ontspanning tijdens deze dagen zijn de verschillende wandelingen. De gids neemt de groep vol enthousiasme mee door het bij het landgoed behorende bos. Ook kan er worden deelgenomen aan een smartphone speurtocht en diverse gezellige uitstapjes. Een daarvan is een stadswandeling. Onder begeleiding van een stadsgids heeft de groep de mogelijkheid om het authentieke Belgische stadje Maaseik te ontdekken. Voor de mensen die meer van drukte houden dan van stressvrije dagen, hebben de organisatoren nog wat andere interessante uitstapjes in petto. Zo is er tijdens de reis voor ieder wat wils. Tussendoor is er tevens genoeg gelegenheid om de organisatoren en mensen van het landgoed het een en ander te vragen; zij weten genoeg te vertellen over de voor hen bekende omgeving.

Van de deelnemers wordt verwacht dat zij op eigen vervoer naar het landgoed komen. De mensen die gebruikmaken van het openbaar vervoer, kunnen worden opgehaald van station Roermond en vanaf daar meerijden naar Landgoed Lemmenhof.

PRIJS:
Prijzen per persoon (op basis van 2 personen)
Inclusief logies, ontbijt, lunch en diner:
Camping: € 198,00 p.p.
Hotel: € 326,00 p.p.
Appartementen: € 397,00 p.p.

Toeslag 1 persoon op aanvraag

Eigen vervoer
De mensen die gebruikmaken van het openbaar vervoer, kunnen worden opgehaald van station Roermond en vanaf daar meerijden naar Landgoed Lemmenhof.

In contact komen met andere reizigers? Meld u snel aan bij onze nieuwe besloten Facebook-groep ‘HartbrugReizen Maatjes’

 

397

Boek "Op leefstijlreis: van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag"

Indien u over een kortingscode beschikt, kunt u die hier invullen.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.