Terugblik
Dag 1: Aankomst
Vandaag reizen we naar Vlaanderen. Hier genieten we van vier overnachtingen in De Haan. We maken onderweg een stop in Antwerpen, waar we genoeg vrije tijd hebben om de stad te bezichtigen.
Dag 2: De Haan – Brugge – De Haan (ca. 40 km fietsen)
De eerste fietstocht voert ons vandaag door rustige natuur langs velden en weiden richting Brugge. Weinig steden verspreiden zoveel charme als Brugge, met haar idyllische grachten en middeleeuwse bakstenen huizen. Tijdens een rondleiding leren we de belangrijkste bezienswaardigheden kennen. Daarna bestaat de mogelijkheid om een mooie grachtenvaart te maken op de waterwegen van Brugge of Belgische lekkernijen te proeven in een chocolaterie. De terugweg gaat door een ander deel van het uitgestrekte en vlakke poldergebied, voordat we aan het eind van de middag weer de Noordzeekust bereiken.
Het centrum van Brugge is opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco, en met recht! De stad kent enorm veel cultureel erfgoed, teveel om op te noemen. Denk bijvoorbeeld aan de Grote Markt, met Belfort en Stadshallen, de Burg met het Stadhuis, de Vismarkt, de oude stadspoorten en godshuizen, evenals de magnifieke kerken en religieuze gebouwen.
En dan hebben we het geeneens over de indrukwekkende musea gehad. Wie een pintje wil vatten, voelt zich hier als een kind in een snoepwinkel door de talloze uitgaans- en ontspanningsgelegenheden. Bovendien kent de stad heel wat chocolatiers en een heus chocolademuseum. De prachtige winkelstraten lokken dagelijks talloze toeristen, ook op de fiets. In de stad staan heel wat theaters en bioscopen. Brugge biedt ruimte voor jaarlijks liefst 23 kermissen!
Dag 3: Aalter – Gent (ca. 50 km fietsen)
Vandaag vertrekken we na een stevig ontbijt met onze eigen bus naar Aalter, het startpunt van onze fietstocht. Vanaf hier fietsen we door mooie natuurlandschappen en langs schilderachtige grachten. In Gent krijgen we een rondleiding. We verkennen er onder meer het machtig mooie symbool van de stad, de Sint-Baafskathedraal met het beroemde Gentse altaar. Vervolgens maken we een grachtenvaart op de schilderachtige waterwegen van Gent en bezoeken we een brouwerij inclusief proeverij van stevig Belgisch bier. Met de eigen bus rijden we weer terug naar het hotel.
Gent wordt ook wel de bloemenstad genoemd, vanwege de vele bloemen- en plantenkwekerijen. Het typische Gentse accent is niet voor iedereen makkelijk te verstaan. Gent is rijk aan talloze prachtige bouwwerken, zoals het Prinsenhof, waar in 1500 keizer Karel V geboren werd. Daarnaast staan er talloze prachtige kerken zoals de 10e-eeuwse Sint Martinuskerk en andere religieuze gebouwen zoals de Sint Pietersabdij en de Sint Baafsabdij, beide uit de 7e eeuw. Gent is gewoon een prachtige stad om te zien en te ervaren!
Dag 4: Belgische kust (ca. 50 km fietsen)
’s Ochtends ontdekken we tijdens een verkwikkend uitstapje onze verblijfsplaats, de kleine maar fijne badplaats De Haan. Al in 1889 begon het dorp met de ontwikkeling van toeristische zaken en gebouwen, die naar de wens van de Belgische koning moesten voldoen aan de Anglo-Normandische stijl. In deze periode is de mooie villawijk “Concessie” ontstaan, waar ook Albert Einstein in 1933 enkele maanden heeft gewoond. Hij dook er onder nadat de nazi’s in Berlijn zijn huis hadden doorzocht. Op 9 september verliet hij De Haan eerst om naar Engeland, en later naar de Verenigde Staten te gaan.
De Concessie is opgenomen in een lijst van vijftig mooiste dorpen van Vlaanderen. De bloei van het dorp is te danken aan een 19e eeuwse tramlijn, die De Haan bereikbaar maakte. Het tramstation is een van de belangrijkste monumenten van het plaatsje. Het is bovendien het enige oude tramstation in België waar ook daadwerkelijk nog een tram komt.
We fietsen verder naar Oostende. De koningin der badplaatsen, zoals ze ooit door koning Leopold II werd genoemd, staat bekend als de grootste stad aan de Vlaamse kust. Tijdens een stadsrondleiding leren we meer over de geschiedenis van deze levendige stad en wandelen we langs de strandpromenade met de koninklijke galerijen en Venetiaanse prachtgebouwen. Oostende profileert zich sinds de Tweede Wereldoorlog als badplaats voor massatoerisme. Om die toeristen te behagen werden flats langs de zee gebouwd, zodat wie dat wilde een mooi uitzicht had.
Oostende is dé cultuurstad van Vlaanderen met talloze evenementen en tentoonstellingen. In de stad staan prachtige kerken, gebouwen onder meer in belle-epoque-stijl, en musea. Oostende werd voor een breed Nederlands en Vlaams publiek bekend via de tv-serie Helden van Hier, in ons land uitgezonden door RTL5.
Dag 5: Terugreis
Vandaag komt de reis tot een einde en gaan we huiswaarts. Onderweg maken we een tussenstop in Brussel waar u op eigen gelegenheid de stad kunt verkennen.
Hartbrug Maatjes
Wilt u alvast kennismaken met medereizigers? In de besloten Facebook-groep Hartbrug Maatjes kunt u vóór vertrek in contact komen met anderen die dezelfde reis geboekt hebben. Na afloop kunt u foto’s en herinneringen delen en in contact blijven. Wie weet boekt u samen uw volgende reis!
Ondanks alle info toch nog vragen?
Heb je na het lezen van alle informatie toch nog vragen? Geen probleem! We staan klaar om je verder te helpen. Neem gerust contact met ons op, we geven je graag de antwoorden die je nodig hebt om met een gerust hart op reis te gaan.
Contact opnemen