Lourdes

849

10 dagen naar Lourdes

eenpersoonskamers op aanvraag

Bedevaartsoord Lourdes vormt de uitvalsbasis voor een tiendaagse reis naar het zuidwesten van Frankrijk. We zien er prachtige steden als Bordeaux, Cauterets, Pau, Bayonne en natuurlijk Lourdes zelf, waar alles in het teken van Maria staat. We maken een prachtige tour door Pic du Midi, bekend van de Tour de France en bezoeken de watervallen van Pont d’Espagne. Een zeer afwisselende reis met bergen, zee, kust en steden. Kortom, genieten van een heerlijke nazomer in een van de mooiste delen van Frankrijk.

Vanuit Urmond rijden we al snel een parkeerplaats op om ons tegoed te doen aan verse warme Limburgse vlaai. Na deze smakelijke en vooral gezellige aftrap van onze vakantie rijden we door via de snelweg met diverse tussenstops naar midden Frankrijk voor onze eerste overnachting.

Op onze tweede reisdag passeren we wisselende landschappen en onder meer prachtige plaatsen als havenstad Bordeaux. We overnachten in een 4* hotel in Lourdes: een hele mooie uitvalslocatie voor uitstapjes!

In de ochtend van onze derde vakantiedag doen we het lekker rustig aan en maken we kennis met Lourdes, de grootste bedevaartsplaats van Frankrijk. In dit stadje aan de uitlopers van de Pyreneeën heeft u de tijd om met een treintje rond te rijden of het heiligdom te bezoeken. ‘s Avonds heeft u de mogelijkheid om met ons mee te gaan naar de bekende lichtjesprocessie in Lourdes. Lourdes werd bekend toen het 14-jarige meisje Bernadette Soubirous verklaarde in 1858 tussen 11 februari en 16 juli meerdere verschijningen te hebben gezien in de grot van Massabielle. Deze verschijningen werden door kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders al snel uitgelegd als verschijningen van de heilige Maagd Maria. Men liet er in die dagen geen gras over groeien en al in 1864 bouwden vrome katholieken een standbeeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes bij de plaats waar de verschijningen zouden hebben plaatsgevonden. Een toentertijd gebouwde kapel op die plek bleek al gauw te klein om de massa’s bedevaartgangers op te vangen. De kapel groeide uit tot de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis. Na verloop van tijd kwamen daar nog eens twee basilieken bij, evenals andere bouwwerken die nu alles bij elkaar het Heiligdom vormen van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Volgens de RK Kerk vinden er zelfs wonderbaarlijke genezingen in Lourdes plaats. Er komen jaarlijks talloze zieken uit heel Europa naar Lourdes in de hoop op genezing. De meeste mensen genezen er helaas niet, in februari 2018 werd door bisschop Jacques Benoit-Gonnin de zeventigste genezing erkend. Op miljoenen zieken die er genezing zoeken is dat natuurlijk nogal weinig. Rond de verering van Maria zijn hele rituelen opgezet. De meest bekende is de lichtjesprocessie, die zeer indrukwekkend is. Overigens wordt aan het bronwater van de grot waar de verschijning plaatsvond, heilzame en geneeskrachtige kwaliteiten toegekend. Iedereen die naar Lourdes gaat, schaft zich dan ook een flesje wonderdadig bronwater aan. Je weet maar nooit…

Op onze vierde vakantiedag laten we Lourdes even achter ons en gaan we naar het mooie plaatsje Pau waar u de lunch kunt gebruiken. U heeft voldoende vrije tijd in dit prachtig stadje. U kunt bijvoorbeeld een treintje te nemen of een ontspannen stadswandeling te maken. Wist u dat in Pau in 1856 de eerste golfclub op het Europese vasteland werd opgericht? Schotten waren hiervoor verantwoordelijk. Dat komt omdat er nogal wat Engelsen in deze stad woonden in de negentiende eeuw. Pau was ook de plek waar de gebroeders Wright in 1908 hun vliegschool vestigden waar nogal wat luchtvaartpioniers de kneepjes van het vliegen werd bijgebracht. Vanaf 1914 werd in Pau het opleidingscentrum van de Franse luchtmacht gevestigd. 

De volgende dag gaan we naar de watervallen van Pont d’Espagne in het Nationaal Park van de Pyreneeën, vlakbij Cauterets. Hier zien we de zwavel en de watervallen van twee kanten op ons afkomen. Vervolgens zakken we een klein stukje af naar Cauterets. Een stadje niet ver van de Spaanse grens, waarvan de geschiedenis terug reikt tot in de prehistorie en de Romeinse tijd. Hier heeft u de tijd om rustig rond te kijken en te winkelen. Daarna gaan we terug naar het hotel en bent u vrij om bijvoorbeeld te rusten, een stukje te wandelen of een gezellig terrasje te pakken.

De zesde dag van onze reis staat Pic du Midi op onze agenda tijdens een prachtige tour door deze prachtige Franse bergen (bekend van de Tour de France). We kunnen er het stadje bezoeken of we gaan met de kabelbaan naar de top. In ieder geval gaan we een dag lang heerlijk genieten van de natuur en alle oogstrelende uitzichten. 

Dag zeven van onze reis vertrekken we op tijd en rijden richting kust. Hier bezoeken we de ‘oude en gevaarlijke’ golf van Biskaje. Voor de koffie gaan we naar Bayonne. De schoonheid van deze prachtige hoofdstad van Frans Baskenland is onbeschrijfelijk. De plaats met zijn prachtige kathedraal Saint-Marie was tientallen keren start- of finishplek voor de Tour de France. Via een schitterende kustroute komen we vervolgens in het oude havenstadje St. Jean de Luz. In deze mooie stad aan de Golf van Biskaje vond in 1660 het huwelijk plaats tussen Zonnekoning Louis XIV van Frankrijk en Maria Theresia van Spanje. In deze badplaats kunt u lekker genieten van onder meer de pier en haven met rotsen. Lekker uitgerust, gaan we weer terug naar het hotel. 

Lourdes vormt onze afsluitende dag van de vakantie in dit prachtige land, want we gaan weer naar het centrum van het immer bruisende bedevaartsoord. Tenzij u ervoor kiest om met een echte bergtrein mee te gaan en van een schitterend uitzicht boven Lourdes te genieten. We zijn weer op tijd terug in het hotel.

Op dag negen rijden we richting Midden-Frankrijk voor de overnachting. Onze reis gaat langs een mooie route met heerlijke vergezichten en de nodige stops voor thee, koffie en lunch.

 

Hotel:
Hotel Padoue

Op onze laatste reisdag brengen we u, met de nodige stops onderweg, via de bekende servicelijn terug naar uw opstapplaats.

* Wijzigingen mogelijk.

Opstapplaats Tijd     
Gouda*: Station achterzijde (P) 05.45 uur
Breukelen: station (v.d. Valk + P, bij molen) 07.00 uur
Den Bosch: P+R Transferium Pettelaarpark 07.45 uur
Eindhoven: P+R Meerhoven 08.30 uur
Weert*: NS station 09.15 uur
Roermond: NS busstation  09.45 uur
Urmond*: v.d. Valk Hotel 09.00 uur

* Opstapplaatsen onder voorbehoud: minimaal 4 personen. Maximaal 8 personen.
Wijzigingen voorbehouden. Definitieve opstapplaatsen en -tijden worden 10 dagen voor vertrek bekend gemaakt.

849

Boek "Lourdes"

Indien u over een kortingscode beschikt, kunt u die hier invullen.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.