België

479

Belgische kust

Met zeer veel genoegen nodigen wij u uit met ons mee te gaan voor een vakantie aan de Belgische kust. We nemen u onder meer mee naar Oostende met zijn prachtige boulevard, laten u genieten van de magnifieke stad Brugge, bezoeken de Belgische militaire begraafplaats in Adinkerke, strijken neer in Ieper, flaneren door Gent en lopen door Antwerpen. Een onvergetelijke reis waarbij u ogen te kort zult komen!

We beginnen onze vakantie met een rit via de snelweg richting Antwerpen en gaan via Gent naar Oostende. Nadat we de grens gepasseerd zijn, trakteren wij op verse Limburgse vlaai. U bent in de gelegenheid om onderweg te lunchen. Later in de middag arriveren we bij ons hotel om in te checken. ’s Avonds smullen we van een heerlijk diner in ons in de buurt van Oostende gelegen hotel. 

Oostende ligt in West-Vlaanderen ergens in het midden van de Belgische kustlijn, op zo’n 35 kilometer van de Nederlandse grens. De havenstad telt ruim 70.000 inwoners en trekt jaarlijks vele toeristen. De stad kent een oude historische stadskern, een 19de eeuwse gordel en veel bebouwing langs de kustlijn. Wijd en zijd is de stad bekend om het winkelcentrum rond de Kapellestraat. Langs de kust staan flatgebouwen met uitzicht op zee en het centrum van de stad is dichtbebouwd. Het belang van de zee is zichtbaar in de vismijn. Het uitgebreide toeristische aanbod van de stad is te zien op de website

Tijdens ons verblijf maken wij met onze luxe touringcar een prachtige trip en rijden we via een mooie route langs de kust, langs pittoreske plaatsen zoals De Haan en Zeebrugge.  Daarna stomen we door naar Brugge. Hier stoppen we op loopafstand van het centrum en heeft u voldoende vrije tijd om van deze historische, gezellige stad met volle teugen te genieten. Een boottocht door de kanalen is zeer aanbevelenswaardig. Tegen het einde van de middag gaan we weer terug naar het hotel. 

Brugge is de grootste stad van West Vlaanderen. Wist u dat het historisch middeleeuwse centrum van deze zeehaven is opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco? U kunt er heerlijk rustig rondlopen, omdat de binnenstad autoluw is. Er zijn paardenkoetsen, fietskoetsen en paardentrams. Dus stap maar in! Zelf kuieren kan natuurlijk ook. U bent omringd door werkelijk fantastische neogotische gebouwen, echte pareltjes. Er is een overvloed aan religieuze gebouwen en musea. Voor de liefhebber! U komt ogen te kort! Er zijn talloze kroegjes, stamineekes en restaurants waar u gezellig een terrasje kunt pikken.  En dan die eindeloze winkels waar het heerlijk koopjesjagen is. Kijk eens rond op de Grote Markt (u weet niet wat u ziet!) met zijn Belfort, zijn stadhallen, de prachtige neogotische bouwwerken, en bezoek de Proosdij en de basiliek van het Heilig Bloed. Ach…. Brugge is een stad waar u niet snel uitgekeken raakt! Vergeet niet foto’s te maken voor het thuisfront en uw vrienden! 

Ook koersen wij op een dag tijdens ons verblijf naar enkele andere historische plaatsen. Het historische verleden van België staat centraal tijdens deze vakantiedag. U geniet van een adembenemende rondrit: we gaan langs de mooie kustlijn naar het zuiden. Via de historische plaatsen Middelkerke, Westende-Bad en De Panne rijden we naar Adinkerke. Hier bezoeken we de Belgische militaire begraafplaats en het bijzondere station. In Adinkerke heeft u tevens de mogelijkheid om te genieten van een kopje koffie. Daarna zetten we koers naar Ieper: beroemd door de Eerste Wereldoorlog. De oude binnenstad met zijn oogstrelende monumenten geven u alle gelegenheid om met volle teugen te genieten en om hier de lunch te gebruiken. In de middag gaan we weer terug naar ons hotel en nemen rustig de tijd om onze indrukken te verwerken, voordat we aan het diner gaan. 

Nog even over de prachtige plaats Ieper, niet ver van de Franse grens. Ruim honderd jaar geleden werden in deze regio gruwelijke gevechten geleverd tussen Duitsers en geallieerden, in talloze loopgraven waar de dood rondwaarde. In de Eerste Wereldoorlog was de door Britse soldaten verdedigde stad aan drie kanten omringd door Duitse troepen. Eigenlijk was de situatie er vergelijkbaar met die in Verdun, verder naar het zuiden in Frankrijk. Wat de Duitsers ook probeerden, ze slaagden er niet in, Ieper te veroveren. De jarenlange gevechten om Ieper tussen oktober 1914 en maart 1918 kostten een half miljoen militairen (!) het leven. In september 1918 trokken de Duitsers zich uiteindelijk terug. Op 11 november 1918 was de oorlog voorbij, maar Ieper was geheel verwoest. De stad werd herbouwd in zijn vooroorlogse status, met Duits geld (een voorwaarde uit het vredesakkoord). Rond de stad liggen 170 begraafplaatsen en er zijn indrukwekkende monumenten die aan die tijd herinneren.

Tot zover Ieper. Een bezoek aan de prachtige stad Gent – met zijn kwart miljoen inwoners de op een na grootste stad van België (Antwerpen is groter) - staat op de laatste dag van ons verblijf op het programma. U heeft hier voldoende tijd om deze oude indrukwekkende historische binnenstad in u op te nemen. Gent is rijk aan prachtige middeleeuwse bouwwerken, een lust voor het oog, dat na Brugge toch al verwend was! Vanmiddag zijn we ook weer tijdig terug in het hotel zodat u nog voldoende vrije tijd heeft, voordat we ’s avonds aan tafel gaan.

Antwerpen – met ruim een half miljoen inwoners de grootste stad van België - is de stad die op onze laatste vakantiedag op de agenda staat. In deze indrukwekkende havenstad, na Rotterdam de tweede haven van Europa, nemen we voldoende tijd om in alle rust te kunnen genieten. Ook hier treft u talloze middeleeuwse pareltjes aan! Als u wilt kunt u een prachtige wandelroute volgen of heeft u de mogelijkheid om een rondvaart over de Schelde  te maken. Daarna is het helaas weer tijd om huiswaarts te gaan en vertrekken wij in de middag richting Nederland om u terug te brengen naar de opstapplaats van uw keuze.

Hotel: 
Hotel Royal Astrid 

* Wijzigingen mogelijk.

Opstapplaats Tijd     
Gouda*: Station achterzijde (P) 05.45 uur
Breukelen: station (v.d. Valk + P, bij molen) 07.00 uur
Den Bosch: P+R Transferium Petterlaarpark 07.45 uur
Eindhoven: P+R Meerhoven 08.30 uur
Weert*: NS station 09.15 uur
Roermond: NS busstation  09.45 uur
Urmond*: v.d. Valk Hotel 09.00 uur

* Opstapplaatsen onder voorbehoud: minimaal 4 personen. Maximaal 8 personen.
Wijzigingen voorbehouden. Definitieve opstapplaatsen en -tijden worden 10 dagen voor vertrek bekend gemaakt.

479

Boek "België"

Indien u over een kortingscode beschikt, kunt u die hier invullen.