Sauerland

399

5 dagen gezelligheid in Sauerland

BIJNA VOLGEBOEKT! Eenpersoonskamers op aanvraag

Een van de populairste vakantiebestemmingen in Duitsland is Sauerland. Het relatief dunbevolkte gebied is vooral in trek bij Nederlandse toeristen en dagjesmensen. Ook wij gaan er genieten van de prachtige natuur tussen de vele glooiende heuvels en bergen. Onze uitvalsbasis ligt in de buurt van het lieflijke stadje Winterberg, gelegen in Hochsauerland, op de hoogste plek van Sauerland. In dit prachtige landschap ontspringen enkele rivieren en er liggen stuwmeren. Enkele stuwdammen zijn in de Tweede Wereldoorlog herhaaldelijk gebombardeerd door de geallieerden. Winterberg is, zoals de naam al suggereert, populair als wintersportgebied, maar daarvoor is het in september nog wat vroeg. We bezoeken in dit wondermooie Sauerland onder meer de Biggesee, Attendorn, Paderborn en het Teutoburgerwoud en het stadje Korbach. We verheugen ons op deze leuke reis! U ook?

Onze vakantie begint op 3 september. Dan rijden we via een mooie route naar ons hotel in de buurt van Winterberg. Onderweg nemen we de tijd voor meerdere stops, waar we koffie, thee en uiteraard verse Limburgse vlaai nuttigen. Maar voor we in ons hotel aankomen, zullen we eerst een bezoek brengen aan De Langenberg. Dit is de hoogste berg van het Sauerland en van Noordrijn-Westfalen, gelegen in het Rothaargebergte. 

Na een heerlijke nachtrust en een uitgebreid ontbijt staat een bezoek aan het grootste en mooiste stuwmeer van Duitsland op het programma! Bovendien kunt u desgewenst een boottocht over de Biggesee maken. Dat is een kunstmatig aangelegd stuwmeer met een omvang van negen vierkante kilometer. Dat meer ontstond na de aanleg van een stuwdam, waarvan de bouw in 1953 werd begonnen. In 1965 was de stuwdam klaar en sindsdien bestaat de Biggesee. U begrijpt het al: we varen letterlijk boven oude stadjes en dorpjes, want die zijn allemaal onder water verzonken. Na deze heerlijke boottocht gaan we terug naar het hotel voor de lunch. In de middag bezoeken we de historische Altstad van Attendorn met haar bijzondere stadskern met vele Duitse vakwerk- en steengevelhuisjes. Vlak in de buurt ligt de grote stuwdam van de Biggesee. De stuwdam is 640 meter lang. Bovenop de dam loopt een weg waarop gefietst en gewandeld kan worden. Attendorn is ook bekend vanwege zijn Attagrot, een van de grootste en mooiste druipsteengrotten van Duitsland, die talloze bezoekers trekt.

Op de derde dag van deze gezellige reis gaan we via een prachtige route door het Sauerland naar het historische stadje Korbach. De mooie stadskern met Duitse vakwerk- en steengevelhuisjes, de gotische St. Nikolaikerk en de St. Kilianskerk zijn zeer de moeite waard om te bezichtigen. Daarnaast staat het stadje voornamelijk bekend vanwege de dubbele stadsmuur. Na de lunch genuttigd te hebben, rijden we naar de Diemelsee met de stuwdam. Dit stuwmeer is al ruim een eeuw oud. De prachtige dam werd gebouwd van 1912 tot 1924. Aansluitend rijden we terug naar ons hotel waar het diner wordt omlijst met live muziek. 

Na het heerlijke ontbijt reizen we op onze vierde vakantiedag naar Paderborn en het Teutoburgerwoud. Dit wordt een van de hoogtepunten van onze reis. In het noorden grenzen deze gebieden aan het Sauerland en hier vindt u vele interessante bezienswaardigheden. Het belangrijkste monument van Paderborn is de prachtige romaans gotische Dom, een enorme hallenkerk die tussen de elfde en dertiende eeuw gebouwd werd, met een prachtig rijk versierd voorportaal en een romaanse crypte. Het fraaie raadhuis, gebouwd tussen 1613 en 1620, is gelegen op de Marienplatz en geheel gebouwd in Wezerrenaissancestijl. Op de Marienplatz staat ook het in dezelfde stijl gebouwde Heisingsche Haus, een patriciërshuis waarvan de gevel bewaard bleef. Paderborn is een hele oude stad. Karel de Grote hield er al in 777 een Rijksdag, en rond 800 ontmoette de inmiddels tot keizer gekroonde Karel, Paus Leo III in Paderborn. Helaas werd driekwart van de oude gebouwen in de stad weggevaagd door geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Dat verklaart waarom veel bewaard gebleven of opgeknapte historische monumenten gelegen zijn te midden van naoorlogse bouwsels. Ook aardig om te weten: de stad is genoemd naar de rivier de Pader. Die mag dan wel de kortste rivier van Duitsland genoemd worden, evengoed telt de stad maar liefst tweehonderd bronnen die de Pader met bronwater voeden. De rivier is slechts vier kilometer lang, in het noordwesten van Paderborn, bij Schloss Neuhaus, mondt de Pader alweer uit in de Lippe. Dit kasteel Schloss Neuhaus was jarenlang de zetel van waaruit de prins-bisschop de stad regeerde. Het prinsbisdom duurde tot 1802. Later werd Paderborn Pruisisch.

In de middag vervolgen we onze reis naar het Teutoburgerwoud, een lage bergketen tussen Paderborn en Bielefeld. Voor Duitsland is dit woud millennia lang een historisch belangrijke plek geweest. Volgens de overleving voorkwamen de Germanen er in het jaar 9 na Christus een Romeinse invasie. De troepen van de Germaanse veldheer Arminius versloegen de Romeinen tijdens, wat bekend staat als, de slag in het Teutoburgerwoud. Intussen is echter bekend dat deze veldslag zich pakweg vijftig kilometer noordelijker heeft afgespeeld. Desondanks staat voor de Duitsers dit woud bekend als de plek waar de Germanen hun eigen cultuur wisten te handhaven tegen de oprukkende Romeinen. Om die reden werd in 1875 een monument opgericht, een kolossaal beeld met een hoogte van ruim 53 meter, genoemd naar veldheer Arminius, in de volksmond Hermann geheten. Dit Hermannsdenkmal torent hoog boven het Teutoburgerwoud uit en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. Tenslotte bekijken we de beroemde Externsteine, een bijzondere formatie zandstenen van 120 miljoen jaar (!) oud die schijnbaar abrupt uit het landschap oprijzen. In de prehistorie had deze stenenformatie mogelijk een religieuze functie. Sporen van onder meer speren op deze rotsen gaan terug tot 10.000 jaar voor Christus. De grot in de buurt is ook interessant. Naast de ingang van de grot is een reliëf gemaakt van de kruisafname van Christus, het oudst bewaarde stenen beeld van Duitsland. Vandaag krijgen we een lunchpakket mee. Na het diner wordt er door het hotel een gezellige casinoavond georganiseerd. 

Op dag vijf gaan we weer richting Nederland. Tijdens de terugreis staat het mooie Monschau, gelegen vlakbij Aken, nog op ons programma. De aan de Roer gelegen stad telt talloze monumentale gebouwen in het historische stadscentrum. Hier heeft u de tijd voor de lunch. Aansluitend gaan we via het bekende opstapschema weer naar huis.

Hotel:
Sauerland Alpin Hotel

* Wijzigingen mogelijk.

Opstapplaats Tijd     
Gouda*: Station achterzijde (P) 05.45 uur
Breukelen: station (v.d. Valk + P, bij molen) 07.00 uur
Den Bosch: P+R Transferium Pettelaarpark 07.45 uur
Eindhoven: P+R Meerhoven 08.30 uur
Weert*: NS station 09.15 uur
Roermond: NS busstation  09.45 uur
Urmond*: v.d. Valk Hotel 09.00 uur

* Opstapplaatsen onder voorbehoud: minimaal 4 personen. Maximaal 8 personen.
Wijzigingen voorbehouden. Definitieve opstapplaatsen en -tijden worden 10 dagen voor vertrek bekend gemaakt.

399

Boek "Sauerland"

Indien u over een kortingscode beschikt, kunt u die hier invullen.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.