Slovenië

699

10 dagen genieten van Slovenië

eenpersoonskamers op aanvraag

We gaan tien dagen lang genieten van al het heerlijks dat de jonge natie Slovenië ons te bieden heeft. Slovenië, ooit deel uitmakend van Joegoslavië, heeft een kleine kuststrook van ongeveer vijftig kilometer aan de Golf van Triëst, en die maakt weer deel uit van de Adriatische Zee. Dichtstbijzijnde grote stad is Triëst. Alle reden om aan deze prachtige stad een bezoek te brengen tijdens onze tiendaagse vakantie. Maar voor het zover is strijken we eerst neer in havenstadje Izola. Isola d'Istria, zoals de Italianen de stad noemen, is een van de drie havensteden van Slovenië. Er wonen een kleine 15.000 mensen. 

We beginnen onze reis op 12 oktober 2019 met een overnachting in Zuid-Duitsland. Na een verkwikkende nachtrust en een smakelijk ontbijt stappen we de bus in, die ons verder naar Slovenië brengt. Onderweg doen we Bled aan, een bergstadje aan het gelijknamige meer van Bled. U kijkt uw ogen uit. Wat een prachtige natuur, wat een mooi landschap en dan die gebouwen! Het is niet voor niets dat dit eeuwenoude stadje veel toeristen aantrekt. In Bled liggen thermale bronnen en voormalig president Tito van Joegoslavië liet hier zijn zomerpaleis bouwen. Er stopt een heuse stoomtrein naar Nova Gorica, er is een prachtige winkelpromenade en vlakbij ligt een imposant Nationaal Park met talloze kloven en snelstromende rivieren. Bovendien heeft het stadje een museum, gelegen in het zogenoemde Kasteel van Bled.

De zes volgende dagen gaan we, vanuit ons in de regio Izola gelegen hotel, onder meer een tocht langs de kust maken. We bezoeken Piran, gelegen aan de baai van Piran. En we rijden naar Portorož, aan diezelfde baai gelegen, maar dan dichter bij Kroatië. We zien de indrukwekkende druipsteengrotten van Postojna en bezoeken Lipica. We gaan naar Ljubljana en Cerkno en maken de eerder genoemde dagtocht naar Triëst in Italië. 
Izola is een oude Romeinse stad. Izola betekent eiland, verwijzend naar de geschiedenis van de stad. Ooit lag de stad namelijk op een eiland. De Romeinen bouwden er de haven Haliaetum. In de middeleeuwen maakte Izola deel uit van de Republiek Venetië. Tot de 16e eeuw was Izola een belangrijke havenstad, maar het Italiaanse Triëst concurreerde de haven kapot. Toen de Fransen Izola in de 19e eeuw bezetten, braken zij de stadsmuren af en gooiden de stenen in het kanaal dat het eiland scheidde van het vasteland. Sindsdien is Izola geen eiland meer.

Net als Izola is ook de oude middeleeuwse plaats Piran een havenstad. Een echte toeristische trekpleister met talloze middeleeuwse steegjes, compacte huizen, middeleeuwse architectuur en een openluchtmuseum. Piran ligt aan de gelijknamige baai, waaraan ook het dorpje Portorož gelegen is. Eén van de attracties van dit kustplaatsje is The Rolling Stones Museum, helemaal gewijd aan de fameuze Britse rockers. Portorož kent verder een casino en een jachthaven, maar ook een luchthaven, gelegen op een steenworp afstand van het naburige Kroatië. In Portorož wordt sinds 2005 jaarlijks een tennistoernooi voor vrouwen gehouden. 
Voor deze vakantie is het geen overbodige luxe om stevige schoenen en warme kleding mee te nemen. Want we gaan een bezoek brengen aan de grotten van Postojna, wereldberoemd om hun adembenemende schoonheid. Met ruim twintig kilometer aan gangenstelsel is dit de op één na langste druipstenengrot ter wereld (entree niet inbegrepen en alleen geschikt voor mensen die goed mobiel zijn!). Van deze twintig kilometer zijn ruim vijf kilometer toegankelijk voor het publiek. De eerste kilometers leggen we af in een treintje, daarna vervolgen we onze weg te voet. U bent omringd door grillige rotsformaties, stalactieten- en stalagmietenvelden en andere druipsteenafzettingen.

We komen ook in Lipica, bekend om zijn Lipizzanerstoeterij. Die stamt nog uit de tijd dat het voormalige Keizerrijk Oostenrijk - Hongarije (dat van keizerin Sissi, weet u nog?) hier de scepter zwaaide. Al in 1580 werd in Lipica, de Habsburgse keizerlijke hofstoeterij Lippiza opgericht. Een hele beroemde stal, want deze vormt de bakermat van het bekende paardenras de Lipizzaner! De keizerlijke hofstoeterij bestond tot 1915, maar nog steeds is er een stoeterij die zo’n vierhonderd paarden bezit. 

We gaan ook naar Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, waar we omringd worden door oude gebouwen uit het tijdperk van de renaissance en het classicisme. Er staan ook veel bijzondere gebouwen die gekenmerkt worden door een combinatie van barok en jugendstil. Een stad waar we onze ogen uitkijken! Het bekendste bouwwerk is kasteel Ljubljanski Grad. Naast de oude bouwwerken is er ook veel nieuwbouw uit de communistische tijd van Joegoslavië, zoals de universiteitsbibliotheek, een aantal kerken en bruggen, het stadion, de markt en een begraafplaats. 
Ljubljana heeft wortels in de Romeinse tijd, om precies te zijn in de eerste eeuw voor Christus. Nadat Attila de Hun en zijn barbaarse troepen de Romeinen er in 452 na Christus uitgegooid hadden, werd het gebied vanaf de zesde eeuw bewoond door Slavische volkeren. De Oostenrijkers onder de Habsburgse keizers verschenen vanaf 1335 in de stad ten tonele, zij noemden de stad Laibach. Twee zware aardbevingen (in 1511 en 1895) hebben de stad zwaar beschadigd. De wederopbouw gaf de stad zijn eigen karakter waarbij art nouveau de oudere barokke architectuur completeerde. Na de Eerste Wereldoorlog viel Oostenrijk-Hongarije uit elkaar, en na de bezetting door de Duitsers in 1941-1945 werd Slovenië een van de zes republieken van het communistische Joegoslavië onder maarschalk Tito, de partizanenleider die had gevochten tegen de Duitse bezetters. Op 25 juni 1991 verklaarde Slovenië zich onafhankelijk en werd Ljubljana de hoofdstad van de kersverse staat. Op 1 maart 2004 trad Slovenië toe tot de Europese Unie.

We gaan verder naar Cerkno, een gemeente met pakweg 5000 inwoners. Ook hier heeft Oostenrijk-Hongarije een belangrijke invloed gehad. Cerkno is een plaats waar veel wandelaars de bergen in trekken en in de winter is het een belangrijk skioord. 

Triëst ligt in Italië aan de grens met Slovenië. Triëst wordt met zijn prachtige klif en uitzicht op de Adriatische zee het centrum van de geschiedenis en de cultuur van deze regio genoemd. Hier kunt u de Romeinse ruïnes op de Colle San Giusto zien en desgewenst de kathedraal en het kasteel bezoeken.
In de vorige eeuw hebben archeologen in Triëst het oude Romeinse theater bloot gelegd, evenals resten van een basiliek uit die tijd. Die liggen naast het Castello di San Giusto. Heel interessant is het 19e-eeuwse Castello di Miramare zo’n zeven kilometer ten westen van Triëst. Wat dit kasteel zo ongelooflijk belangwekkend maakt, is de inrichting die nog geheel in oude staat bewaard gebleven is. Het prachtige plein, Piazza Unità d’Italia, domineert het centrum van Triest. Hier staat u vast verbluft van de talloze prachtige gebouwen en gezellige terrasjes. Geniet behalve van het prachtige uitzicht over deze stad ook zeker van een heerlijke kop koffie tijdens uw verblijf in een van de beroemdste koffiesteden ter wereld!

Hotel:
Hotel Lucija Portorož

Na al deze heerlijkheden beginnen we op onze negende vakantiedag aan de terugreis. We overnachten in Zuid Duitsland, om daarna verder te rijden naar ons eigen Nederland. Natuurlijk met de nodige tussenstops!

Opstapplaats Tijd     
Gouda*: Station achterzijde (P) 05.45 uur
Breukelen: station (v.d. Valk + P, bij molen) 07.00 uur
Den Bosch: P+R Transferium Pettelaarpark 07.45 uur
Eindhoven: P+R Meerhoven 08.30 uur
Weert*: NS station 09.15 uur
Roermond: NS busstation  09.45 uur
Urmond*: v.d. Valk Hotel 09.00 uur

* Opstapplaatsen onder voorbehoud: minimaal 4 personen. Maximaal 8 personen.
Wijzigingen voorbehouden. Definitieve opstapplaatsen en -tijden worden 10 dagen voor vertrek bekend gemaakt.

 

699

Boek "Slovenië "

Indien u over een kortingscode beschikt, kunt u die hier invullen.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.