De ultieme ervaring Bodensee

439

De overweldigende schoonheid van de natuur is een van de eerste dingen waardoor mensen getroffen worden bij het zien van de Bodensee. Het uitgestrekte meer tussen het zuiden van Duitsland enerzijds en Oostenrijk en Zwitserland anderzijds wordt omringd door een wonderschoon landschap, met prachtige bergen en oogstrelende kleurpaletten. We heten je van harte welkom met ons mee te gaan naar die mooie plek op Gods aarde. 

We vertrekken voor onze vijfdaagse reis op woensdag 17 maart om diezelfde dag nog aan te komen in ons hotel. Maar niet nadat wij tijdens een van onze stops onderweg genoten hebben van het traditionele stuk Limburgse vlaai en een heerlijk kopje koffie, zodat iedereen alvast met elkaar kan kennismaken. 

Meer

Het Duitse woord See betekent niet, wat je zou denken als Nederlander: See betekent meer, het gaat dus om een enorm meer met een oppervlakte van ruim 536 vierkante kilometer. Daar kun je mee thuiskomen! Dat enorme meer wordt omgeven door enkele prachtige natuurgebieden. Het grootste daarvan is de Rijndelta, wat al aangeeft dat de Bodensee wordt gevoed door de Rijn. In die delta bevinden zich de broedplaatsen van maar liefst 340 vogelsoorten. Ook in andere beschermde natuurgebieden rond de Bodensee zijn de vogels de baas, zoals bijvoorbeeld het Wollmatinger Ried bij Konstanz, een Europees natuurreservaat, waar een belangrijke broedplaats ligt. De natuurreservaten zijn een waar paradijs voor de meest uiteenlopende vogelsoorten. 
 
Er is ook heel wat te beleven rond de Bodensee. Steden als Friedrichshafen, Überlingen, Meersburg, Konstanz en Lindau, de Bedevaartskerk van Birnau, het eiland Mainau, het Kasteel Meersburg en de Abdij van Salem zijn geliefd bij toeristen. 

Zeppelins

Op het meer werden vroeger Zeppelins gebouwd in een drijvende hal. Dat gebeurde al sinds 1899. Als zo’n luchtschip namelijk klaar was en moest opstijgen, moest de hal op de wind zijn gericht. Ook de Dornierfabriek werd op de oevers van het meer gebouwd: de fabriek kon daar beter als waar dan ook watervliegtuigen maken.  

Wandelen

Wie dat leuk vindt kan langs het meer gaan wandelen. Langs de Bodensee is een langgerekt fiets- en wandelpad dat langs de hele omtrek voert op Duits, Oostenrijks en Zwitsers grondgebied. Wat je ook veel ziet zijn mensen die sporten op het water, waarbij je moet denken aan duiken, zwemmen en surfen. 

Pelgims

Enigszins onvermoed wellicht, maar de Bodensee herbergt enkele pelgrimsroutes, onder meer naar Santiago de Compostella. Er is zelfs een verbinding van een Europese wandelroute vanuit Noorwegen naar de Middellandse Zee. En rond de Bodensee spelen zich enkele internationaal hoogstaande festivals af, zoals het klassieke Bodenseefestival, en van een andere muzieksoort het Rock am See in Konstanz, om er maar twee te noemen.

Ons hotel

Ons Flair hotel Zum Schiff, prachtig gelegen in het centrum van Meersburg, vormt onze uitvalsbasis. Van daaruit bezoeken we enkele interessante plaatsen rond de Bodensee. Vanuit ons hotel heb je vrij uitzicht op het meer richting de Zwitserse oever met Konstanz, en het eiland Mainau. Aan de horizon domineert het indrukwekkende Alpenlandschap. Bij helder weer lijken de bergen zelfs tastbaar! 

Meerberg is gelegen te midden van wijnbergen, en je vindt er pittoreske vakwerkhuizen, de gelijknamige oude Burcht en het prachtige barokke Nieuwe Slot, een voormalig priesterseminarie. We gaan dit prachtige oord verkennen!

Bloemen

Een van onze uitstapjes voert ons naar Mainau, een 45 hectare groot bloemeneiland met prachtige tuinen vol wilde orchideeën, beplantingen, serres, vlindertuinen en historische gebouwen, gelegen op de grens van de drie omringende landen. Barok speelt er de eerste viool, zoals bij het kasteel uit 1746 en een kerk uit 1732. Aan de haven ligt een restaurant. Het milde klimaat maakt de groei en bloei mogelijk van onder meer palmbomen en sinaasappelbomen. 

Altstadt

Het middeleeuwse stadje Wangen im Allgaü met zijn historische Altstadt (binnenstad) mag zich ook op ons bezoek verheugen. Van daaruit bezoeken we Bregenz, de hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg.

Klooster

Via Zwitserland reizen we naar de maar liefst 150 meter brede en 23 meter hoge waterval van Schaffhausen, de grootste waterval van Europa. Stein am Rhein is een volgend reisdoel, waar we de Benedictijner Abdij van Sankt Georg zien, een van de best bewaarde middeleeuwse kloostercomplexen.

Sprookjesachtig

Een prachtige reis kortom door een wonderschoon feeachtig landschap, waaraan je nog lang goede herinneringen bewaart. Herinneringen die je kunt delen met de nieuwe vrienden, die je er zeker leert kennen tijdens deze onvergetelijke reis.

OPSTAPPLAATSEN:
Gouda*, Breukelen, Den Bosch, Veldhoven, Weert, Roermond, Urmond*

Weert en Veldhoven: Gratis en veilig parkeren. 

* Onder voorbehoud: minimaal 4 personen. Maximaal 8 personen. Wijzigingen voorbehouden. Definitieve opstapplaatsen en -tijden worden 10 dagen voor vertrek bekend gemaakt.

In contact komen met andere reizigers? Meld u snel aan bij onze nieuwe besloten Facebook-groep ‘HartbrugReizen Maatjes’

439

Boek "De ultieme ervaring Bodensee"

Indien u over een kortingscode beschikt, kunt u die hier invullen.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.