Praag

449

6 dagen naar De Gouden Stad: Praag

We gaan zes dagen naar Praag, een van de mooiste steden van Europa. Een indrukwekkende stad met een rijke historie, en talloze prachtige gebouwen. Het historische centrum van Praag staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wij gaan erheen? Ga je mee?

Praag wordt ook wel de Gouden Stad genoemd, gelegen aan de Moldau, de rivier waarover de uit Praag afkomstige componist Bedřich Smetana een prachtige symfonie ‘De Moldau’ schreef. Na de Tweede Wereldoorlog verdween Praag achter het IJzeren Gordijn. Maar na de val van de muur in 1989 werd ook Praag bevrijd van de communistische dictatuur. Dat leverde een enorme economische groei en bloei op.

In 1993 splitsten het voormalige Tsjechoslowakije zich op in twee staten. Praag werd de hoofdstad van de nieuwe natie Tsjechië. Wij verkennen de stad en haar omgeving van 8 tot 13 december!

Op 8 december vertrekken we per bus naar Praag. Na een verkwikkende nachtrust gaan we op 9 december ‘de stad van de honderd torens’ bezichtigen en zien onder meer de Pulvertoren, het huis van de zwarte Madonna en de historische binnenstad. Het heeft geen zin om al die torens te tellen, die boven Praag verrijzen: het zijn er meer dan 500! We verorberen ons avondeten op een schip tijdens een twee uur durende rondvaart op de Moldau!

Op 10 december worden we rondgeleid door de 9de eeuwse Praagse Burcht, de grootste burcht ter wereld. Het is bovendien een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld!  Burcht en omgeving bestaan uit meerdere binnenpleinen, kerken en paleizen. We bekijken er het oude koninklijke paleis, de Sint George basiliek, de Sint Veit-Wenzel en Adalbert Dom. Houd er wel rekening mee dat zowel de oude binnenstad als de Burcht van Praag alleen te voet bereikbaar zijn!

 ’s Middags heb je de gelegenheid de stad in te trekken. In het stadscentrum staan veel grote winkels, en het openbaar vervoer in Praag is prima geregeld. In heel Praag staan geldautomaten, in de winkels kun je betalen met je bankpas. De openingstijden van de winkels zijn zoals bij ons. Sommige grote zaken blijven langer open. ’s Avonds hebben we ons avondeten in de Folklore Garden. We genieten er van een folkloristisch programma, en dat alles in een rustieke omgeving.

Op woensdagochtend 11 december bezoeken we de Kerstmarkt aan het Wenceslausplein. Ons avondeten krijgen we in de vorm van een driegangenmenu voorgeschoteld in het restaurant van de brouwerij U Fleků. Voor het hoofdmenu kun je kiezen uit vier varianten. 

Op donderdag 12 december reizen we naar Mělník, dertig kilometer ten noorden van Praag, gelegen op het punt waar Moldau en Elbe samenvloeien. Op die plek zien we hoog boven de wijnranken het slot Mělník oprijzen. Dat staat op de plek van de oorspronkelijke Slavische kasteel van de Pschowanen, de burcht Pšov. De Pschowanen behoorden tot een West-Slavische stam, die in Bohemen woonde. Deze stam was gevestigd rond de Pšov, bij Mělník. De laatste vorst der Pschowanen huwelijkte in de negende eeuw zijn dochter Ludmilla uit aan de Boheemse vorst Bořivoj. Zo ging dat in die dagen. De aanvankelijk houten vesting werd ergens rond die tijd vervangen door een stenen burcht, die op zijn beurt in 1542 omgebouwd werd tot een renaissancistisch kasteel. In de 18de eeuw werd de familie Lobkowitz eigenaar van het kasteel. Maar na de inval door de Russen onder Stalin onteigenden de communisten het kasteel in 1948. Toen de Russen na de val van de muur hun biezen pakten en terug naar hun eigen land vertrokken, werd het kasteel teruggegeven aan de familie Lobkowitz, die de restauratie van het slot op zich nam. Wie wil kan de prachtige kamers in het kasteel bezichtigen, zoals de grote en de kleine salon en de concertzaal. In de gewelven het kasteel liggen heerlijke wijnen uit Mělník opgeslagen. Vandaag heb je veel vrije tijd, en dus ook de gelegenheid om zelf ergens te gaan lunchen. Het avondeten is weer in het hotel. 

De volgende dag, op vrijdag 13 december, gaan we weer terug naar ons eigen vertrouwde Nederland, maar niet zonder eerst smakelijk ontbeten te hebben in ons hotel. Daar kun je nog even adressen en telefoonnummers uitwisselen met de nieuwe vrienden die je tijdens deze mooie reis naar Praag hebt leren kennen! 

Hotel: Hotel Duo Prague

* Wijzigingen mogelijk.

Opstapplaats Tijd     
Gouda*: Station achterzijde (P) 05.45 uur
Breukelen: station (v.d. Valk + P, bij molen) 07.00 uur
Den Bosch: P+R Transferium Pettelaarpark 07.45 uur
Eindhoven: P+R Meerhoven 08.30 uur
Weert*: NS station 09.15 uur
Roermond: NS busstation  09.45 uur
Urmond*: v.d. Valk Hotel 09.00 uur

* Opstapplaatsen onder voorbehoud: minimaal 4 personen. Maximaal 8 personen..
Wijzigingen voorbehouden. Definitieve opstapplaatsen en -tijden worden 10 dagen voor vertrek bekend gemaakt.

 

 

449

Boek "Praag"

Indien u over een kortingscode beschikt, kunt u die hier invullen.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.