9 dagen Kerstreis Wenen & omgeving

maandag 11 december 2017 - dinsdag 19 december 2017

Wenen spreekt tot de verbeelding. Bekende namen als keizerin Sissi, Mozart, Schubert en Beethoven droegen daar zeker toe bij. Gelukkig heeft de Oostenrijkse hoofdstad ook los van hen genoeg te bieden. Het historische stadscentrum is zelfs UNESCO werelderfgoed. De verzamelgewoonten en de rijkdom van de Habsburgse koninklijke familie vulden daarbij hele paleismusea zoals het Museum van Schone Kunsten. Twee wolkenkrabbers langs de Donau, de Andromeda Tower en de Millenium Tower, zorgen inmiddels voor een spannend contrast. Maar tegen kerst is Wenen nog extra speciaal. Verspreid over de stad fonkelen meerdere grote kerstmarkten de sterren van de hemel. Het is in Oostenrijk nog vooral het Christkind, niet de kerstman, die de cadeautjes uitdeelt. Gaat u met HartbrugReizen de kerstsfeer in Wenen proeven? Dan is voor u de bonus: een verrassende avondtour ‘Wien bei Nacht’!

Waarom het fijn is om juist met HartbrugReizen op vakantie naar Oostenrijk te gaan? Alles mag, niets moet. Eenmaal ter plekke kunt u met de reisbegeleiders van HartbrugReizen bepalen wat u gaat doen. Een dagje hotel bijvoorbeeld in plaats van een excursie. 

Voorzieningen onderweg

Op de heen- en terugreis overnachten we in Zuid-Duitsland. Voor uw vakantie reserveerde HartbrugReizen een driesterrenhotel Cryston in Wenen. Hier geniet u elke dag van een uitgebreid ontbijt en een voortreffelijk Oostenrijks driegangendiner. De kamers zijn van alle gemakken voorzien. Natuurlijk is Gemütlichkeit (gezelligheid) troef. Tijdens deze geheel verzorgde reis is medische begeleiding mee. Bent u geen hartpatiënt maar wilt u wel graag naar Oostenrijk met HartbrugReizen? Iedereen is welkom bij HartbrugReizen!
 

Reisprogramma Wenen in vogelvlucht

Rond ‘De Kus’ van Gustav Klimt

Tijdens een stadsrondrit onder leiding van een Nederlands sprekende gids leert u Wenen direct beter kennen. De tocht voert onder meer langs het Hundertwasserhaus, een kleurig sociaal woningbouwcomplex dat als een mediterraan kunstproject oogt, de Ringstrasse met het neogotische Rathaus, het parlement en de opera, en het Slot Belvedere. Belvedere, ooit een prinselijk zomerverblijfplaats, is nu een museum voor vroegere en moderne Oostenrijkse kunst. Wellicht wilt u er later terug voor het schilderij ‘De kus’ van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt of andere beroemde werken?

Van Steffi naar de Musikverein

Met een wandelgids gaat u nog verder op in de stad. We bewonderen ‘Steffi’, de gotische Stephansdom, hét symbool van Wenen, met zijn kleurige zigzagmozaïek van dakpannen. Ook passeren we Pestzuil, een barokke drievuldigheidszuil die na de pestepidemie van 1679 werd opgericht, en de Hofburg, eeuwenlang de winterresidentie van de Habsburgse heersers van het Keizerrijk Oostenrijk.  Liefhebbers zijn dagen zoet om hier alles te zien: het Sissi-museum, de Spaanse rijschool met zijn Lipizzaner paarden en de Schatkamer (in de Neue Hofburg) met twintig kamers vol juwelen van de Habsburgers.

Wenen is sinds lang ook een centrum van klassieke muziek en opera. Geen wonder, met al die aristocratie in de buurt. HartbrugReizen toont u vanzelfsprekend de Musikverein, hét concertgebouw van Wenen, met de beroemde Grote (Gouden) Zaal. Deze zaal geldt als een van de mooiste en akoestisch een van de beste zalen van de wereld.  Elke Nieuwjaarsdag voert het Wiener Philharmoniker hier zijn Neujahrskonzert op, een wereldwijd bekende traditie.

Christkindlmarkten

Wenens bekendste pleinen veranderen in adventstijd in betoverende Christkindlmarkten (kerstmarkten). Vol Glühwein en kerstbaksels kunt u bijna op uw neus afgaan om ze te vinden. De kerstmarkten bij de Weense paleizen zijn erg populair vanwege hun romantische locatie. Oordeelt u zelf welke u het mooiste vindt: die van Schloss Hof, Schloss Schönbrunn of het paleis Belvedere. De Weners zelf vertoeven overigens het liefst op de Karlsplatz. Tussen de kraampjes daar komt u kunstinstallaties, vuurspuwers en dansers tegen. Bovendien is het genieten van het biologisch eten en drinken. De Weihnachtsmarkt vol handwerkers in de smalle straatjes van de Biedermeier kunstwijk Spittelberg is ook zeer aantrekkelijk. Op de Maria-Theresien-Platz imponeert de markt doordat Wenens meest monumentale gebouwen op de Ringstrasse rondom liggen. Op het Rathausplatz voelt u zich niet minder voornaam. U schrijdt er via een verlichte boogpoort de markt voor het imposante stadhuis op. Van de ijsbanen te midden van verlichte bomen in het Rathauspark gaan uw ogen vanzelf schitteren. Nog meer kerstmarkten zien? Dan resten er nog die op de Stephansplatz, voor de St. Stephanskathedraal, en Freyung. Op het laatste plein werd al in 1772 een kerstmarkt gehouden!

Wenen op eigen gelegenheid

U heeft in Wenen voldoende vrije dagdelen om de stad ook op eigen gelegenheid te doorkruisen. De dierentuin van Wenen met zijn panda’s is bijvoorbeeld een aantrekkelijk uitje. Of een wandeling door de bekende winkelstraat Kärtner Strasse. Met zijn 1200 kilometer fietspaden is Wenen ook een ideale fietsstad. Het Praterpark is een ideaal rustpunt, net als de café-restaurants in de Augustinerkeller (een oude kloosterkelder) en de Rathauskeller (raadhuiskelder). Probeert u zeker Mozartkugeln (bonbons) of Sachertorte bij de koffie!

Buiten Wenen

Bij HartbrugReizen vinden we het fijn om na een paar dagen stad even naar buiten te gaan. Het dichtbeboste gebergte van het Wienerwald leent zich daar uitstekend voor. Vele rivieren doorkruisen het gebied om uit te monden in de Donau. Aan de Donau is het plaatsje Melk een pittoreske stop. Op een vijftig meter hoge rots staat de wereldberoemde abdij Stift Melk vol barokke kunst. Keizer Franz Jozef I verbleef regelmatig in dit benedictijnenklooster als hij op doorreis was. Later figureerde het in Umberto Eco’s bestseller De naam van de roos. Melk ligt aan de rand van Wachau, een door UNESCO beschermd wijnbouwgebied. Slaat u vooral heerlijke vakantieherinneringen op bij uw wandeling rond het klooster.

* Wijzigingen in het programma voorbehouden.

Al zin om met HartbrugReizen op vakantie naar Oostenrijk te gaan?

Opstapplaats Opstappunt
Breukelen   Van der Valk/A2 zijde in Breukelen   
Eindhoven       P&R Meerhoven
Roermond Busstation 
Urmond-Stein Van der Valk
749
Extra prijsinformatie: 
Geen toeslag alleenreizenden!
Bijzonderheden: 
Hotel Cryston
Christkindlmarkten
Stadsrondrit Wenen met Nederlandssprekende gids
Halfpension
Prijzen incl. excursies, excl. toegangs- en gidskosten
maandag 11 december 2017 - dinsdag 19 december 2017