10 dagen Lago Maggiore & Piëmont

maandag 12 Maart 2018 - woensdag 21 Maart 2018

Italië blijft altijd trekken. Het mediterrane klimaat, de uitbundige natuur en de monumentale cultuur zorgen voor een mix die simpelweg onweerstaanbaar is. Lago Maggiore is de ideale uitvalsbasis voor gevarieerde trips. Bergen, pittoreske roodbedakte stadjes en palmbomen omringen het azuurblauwe meer. Het ruige Monte Rosa-massief, Milaan en Locarno en Lugano in Zwitserland liggen nabij. Net als het relatief onbekende Piëmont, een heuvelachtige streek vol wijngaarden. Gaat u vooral met HartbrugReizen mee om de pareltjes rond Lago Maggiore te ontdekken! De bonus? Een excursie ‘Lago Maggiore di Notte’, een romantische avondtrip rond het meer!

Waarom het fijn is om juist met HartbrugReizen op vakantie naar Italië te gaan? Alles mag, niets moet. Eenmaal ter plekke kunt u met de reisbegeleiders van HartbrugReizen bepalen wat u gaat doen. Een dagje hotel bijvoorbeeld in plaats van een excursie. 

Voorzieningen onderweg

Op de heen- en terugreis overnachten we in Zuid-Duitsland. Voor uw vakantie in Italië reserveerde HartbrugReizen het super-de-luxe Grand Hotel Dino in het dorpje Baveno, schitterend gelegen op de westelijke oever van het Lago Maggiore. Hier geniet u elke dag van een uitgebreid ontbijt en een voortreffelijk driegangendiner. De kamers zijn van alle gemakken voorzien. 
Tijdens deze geheel verzorgde reis is medische begeleiding mee. Bent u geen hartpatiënt maar wilt u wel graag op vakantie met HartbrugReizen? Iedereen is welkom bij HartbrugReizen!

Reisprogramma Italië in vogelvlucht

Van lotusvijver tot bergmassief

In Italië gaat u met de luxe touringcar van HartbrugReizen allereerst de omgeving verkennen. Baveno, het dorp van uw verblijf, stond in de negentiende eeuw bekend als chique kuuroord. De fraaie villa’s en de statige boulevard herinneren daar nog aan. U heeft vanhieruit goed zicht op de Borromeïsche eilanden: Isola Bella, Isola Madre, Isola dei Pescatori. In Verbania, ten noorden van Baveno, genieten we uitgebreid van de befaamde botanische tuinen van Villa Taranto. Héél bijzonder zijn de lotusvijver en de enorme dahliatuin. 

Dat het landschap rond Lagio Maggiore erg gevarieerd is, ervaart u tijdens een bustour naar Macugnaga. Dit bergdorpje ligt aan de voet van de Monte Rosa, een ruig en indrukwekkend bergmassief met meerdere toppen boven de 4500 meter. Met nog gletsjers daarbij is het een walhalla voor uitsluitend de beste alpinisten. Het bergbeklimmingsmuseum van Macugnaga illustreert de vele triomfen maar ook tragedies die zich hier afspeelden. 

Rond de Dom van Milaan

Weer totaal anders is ons dagje Milaan. Natuurlijk is het leuk u te vergapen aan de exclusieve en dure kledingwinkels in de ‘Gouden Vierhoek’ in de wijk Monte Napoleone. Maar Milaan is veel meer dan alleen een modestad. De Duomo Santa Maria Nascente, de gotische domkerk, is een van de grootste rooms-katholieke kathedralen in de wereld. Sportievelingen kunnen hier desgewenst het dak op voor een extra uniek kijkje op dit meesterwerk én Milaan. Een gang door de Galleria Vittorio Emanuele II, een monumentale winkelpassage met een grote glazen dakkoepel, is relaxter. Op de met zeldzaam marmer ingelegde mozaïekvloer gaat u vanzelf schrijden. Verderop herbergt de Castello Sforzesco, een robuust kasteel met fontein, belangrijke archeologische vondsten en kunstwerken. De enorme rij Romeinse kolommen voor de basiliek San Lorenzo zijn ook imponerend. De pittoreske uitgaanswijk Navigli met zijn grachtjes en oude binnenvaartschepen doet aan onze Lage Landen denken. Het stikt hier van de originele winkeltjes, ateliers, restaurants en cafés. Fijn voor een boottochtje of simpelweg een espresso. 

Pinokkiopoppen en Romeinen

Na zo’n enorme stad gaan wij van HartbrugReizen graag weer ‘naar buiten’. Zoals naar het rustige Lago d’Orta (Ortameer), ten westen van het Lago Maggiore. Ronduit betoverend is het Isola San Gulia, een eilandje met klooster en basiliek in het meer. Ten oosten van het stadje Omegna, op het noordelijkste punt van het Ortameer, komen we door het bergdal Val Strona in de wijnregio Piëmont. Dit gebied staat bekend om zijn houtgesneden Pinokkiopoppen. Uiteraard krijgt u gelegenheid om zo’n unieke pop aan te schaffen. Later treedt u in het dorp Cannobio in de voetsporen van de Romeinen. Hier, aan de noordwestzijde van het Lago Maggiore, liggen de resten van een Romeinse palazzo (paleis). Het is heerlijk dolen in de smalle straatjes rond de kerk en klokkentoren van Sint Vittore. Het schilderachtige haventje is een perfect rustpunt. 

Naar Locarno en Lugano in Zwitserland

Nu we toch in de buurt zijn, pakken we ook de Zwitserse kant van het Lago Maggiore mee. Allereerst het stadje Locarno dat vrolijk oogt met zijn in geel en oker geschilderde huizen en jachthaven. Internationaal is Locarno beroemd om zijn filmfestival, maar de belangrijkste trekker is toch de bedevaartkerk Madonna del Sasso. Hooggelegen biedt het een schitterend uitzicht over de stad. Minstens zo fraai is de stad Lugano. Het Meer van Lugano en de bergen aan de stadsrand bezorgden het zelfs de bijnaam ‘Rio de Janeiro van Europa’. De kloosterkerk Santa Maria degli Angeli koestert fresco's van de vermaarde Italiaanse renaissanceschilder Bernardino Luini, een navolger van Leonardo da Vinci.

Boottocht naar de Borromeïsche eilanden?

In de 17e eeuw kocht de vooraanstaande familie Borromeo de archipel in het Lago Maggiore als buitenverblijf. Wie wil, kan met HartbrugReizen mee uit varen naar de eilanden (optioneel, kosten ca. € 30,-). Vergaap u aan de terrastuinen, de witte pauwen en het barokke Palazzo op Isola Bella, eet vis in een eeuwenoud dorpje op het motorvrije Isola dei Pescatori (Eiland van de Vissers). De botanische tuin op Isola Madre is zo exotisch dat u zich in de tropen waant. 

* Programma onder voorbehoud van wijzigingen

Al zin om met HartbrugReizen naar Italië te gaan?

Opstapplaats Opstappunt
Breukelen   Van der Valk/A2 zijde in Breukelen   
Eindhoven       P&R Meerhoven
Roermond Busstation 
Urmond-Stein Van der Valk
949
Extra prijsinformatie: 
Toeslag 1-persoonskamer €199,-
Bijzonderheden: 
Cannobio
Locarno
Lugano
Boottocht Borromeïsche eilanden
Bezoek Milaan
maandag 12 Maart 2018 - woensdag 21 Maart 2018