top of page
EENPERSOONSKAMERS OP AANVRAAG!

Naast de fascinerende bergen en watervallen is Preikestolen, (letterlijk “preekstoel”) de belangrijkste attractie van Zuid-Noorwegen. We gaan erheen! Maar ook de ruige westkust, de Hardanger- en Sognefjorden en de 40 km lange Lysefjord hebben zo hun eigen charmes.

VOOR MAAR (p.p)

€ 1.079,-

Dag 1 Onderweg naar tussenovernachting
Dit is een dag waarop we op weg gaan naar ons reisdoel, met een tussenovernachting in Noord-Duitsland. Onderweg tijd voor meerdere stops, koffie, vlaai en verrassingen.


Dag 2 Aankomst Skørping

De reis brengt ons naar Skørping. Hier overnachten we.


Dag 3 Skørping- Hirtshals - Veerboot - Kristiansand - Stavanger

Na het ontbijt rijden we naar Hirtshals. Hier gaan we aan boord van een veerboot voor de overtocht naar Kristiansand. Na aankomst in Noorwegen rijden we via Mandal en Flekkefjord naar Stavanger, waar we twee keer overnachten.


Dag 4 Stavanger - Lysefjord

‘s Ochtends kun je een rondleiding krijgen door de haven- en oliemetropool Stavanger. Je ziet de Romaanse kathedraal uit de 12e eeuw, het marktplein, het schiereiland Holmen, de Sint-Petruskerk en het theater. Daarna hebben we tijd voor een wandeling door "Gamle Stavanger", het oude en oorspronkelijke stadsgedeelte, met zijn liefdevol gerestaureerde historische huizen uit de 18e en 19e eeuw en een shoppingtrip. In de namiddag heb je de mogelijkheid om met een motorboot de indrukwekkende Lysefjord in te varen met zijn fantastische fjord- en berglandschap. Het hoogtepunt van deze ongeveer twee uur durende boottocht is de 597 meter hoge rotspreekstoel van Preikestolen, die verticaal boven de fjord uitsteekt.


De geschiedenis van Stavanger gaat terug naar 1125 na Christus, toen er een bisdom werd gesticht. Direct werd begonnen met de bouw van een kathedraal, de oudste stenen kerk van Noorwegen. In 1425 kreeg Stavanger stadsrechten, maar door de eeuwen heen bleef Stavanger een relatief onbeduidend stadje, verloor zelfs de bisschopszetel. In de 19e eeuw kwam er enige groei door de visvangst, met name op haring, en de industrialisatie. Begin 20e eeuw kreeg Stavanger zijn bisschop terug, in dienst van de Noorse staatskerk. De scheiding tussen kerk en staat heeft hier kortom – net als in Engeland – nooit plaatsgevonden. Wel werd Stavanger in 1818 de Noorse stad waar zich de eerste Quakers vestigden. Toen in 1989 voor het eerst olie werd gevonden in de Noordzee kreeg Stavanger de eer als oliestad aangewezen te worden. Sindsdien maakt de stad een stormachtige ontwikkeling door.


Ten zuiden van de stad ligt het enige vlakke land van Noorwegen met wat stranden. Ten noorden van de stad liggen twee van de fraaiste fjorden van het land, de Boknafjord en de Lysefjord. Dat laatste betekent Lichtfjord, wat weer lijkt te wijzen op de lichte granieten stenen langs de fjord. De fjord is zo’n 42 kilometer lang en op het diepste punt ga je 500 meter naar beneden – wat niet aan te raden is. De fjord stamt nog uit de laatste ijstijd, zo’n 12.000 jaar geleden, en werd gevormd door gletsjers. Langs de imposante fjord liggen bekende bezienswaardigheden als Preikestolen (“preekstoel”) en Kjerag. De preekstoel torent ruim 600 meter boven de fjord uit en biedt uitzocht over fjorden en bergen. Kjerag is een bergplateau op ruim 1100 meter hoogte, een geliefde plek voor basejumpers.


Dag 5 Stavanger - Bergen

De etappe van vandaag voert langs de Noorse westkust met de veerbootoversteek Mortavika-Arsvågen, via Haugesund en de veerbootoversteek Halhjem-Sandvikvåg naar Hanzestad Bergen, de op een na grootste stad van Noorwegen, met een historie die teruggaat naar de 11eeeuw, bijgenaamd de stad tussen de zeven Bergen. We zien het Hanzekwartier met de vismarkt en de oude binnenstad. Voor Bergen is de visserij heel belangrijk. Niet voor niks is hier het Noorse visserijmuseum gevestigd, en heeft de plaatselijke universiteit als specialisatie onderzoek van de zee. Bergen is vooral ook een toeristische plaats, want van hier uit gaan veel mensen naar de fjorden en gletsjers. We blijven één nachtje slapen in de buurt van Bergen.


Dag 6 Bergen - Oslo

We laten Bergen achter ons en rijden langs de waterval Steinsdalsfossen naar de Hardangerfjord. We passeren de fjord over de nieuw gebouwde hangbrug. We rijden verder langs de waterval Vøringsfossen en over de kale hoge bergvlakte Hardangervidda naar de omgeving van Oslo voor onze volgende overnachting. Oslo kent wortels in de 11e eeuw, en wellicht zelfs nog eerder. Lange tijd heette de stad Christiania naar de Deens-Noorse koning Christiaan IV, pas in 1925 werd de naam definitief Oslo. Een bijnaam van de stad is “Tijgerstad”, vandaar de tijgersculpturen bij het stadhuis.


Dag 7 Oslo - Göteborg - Veerboot

Na het ontbijt krijgen we een rondleiding door de Noorse hoofdstad Oslo. Daarna reizen we langs de Zweedse westkust naar havenstad Göteborg, na hoofdstad Stockholm de tweede stad van Zweden, met zijn overdekte winkelcentrum Nordstan en beroemde winkelstraten. In de vroege avond gaan we aan boord van een schip van Stena Line voor de overtocht naar het Duitse Kiel. We overnachten aan boord in een vooraf geboekte hut.


Dag 8 Kiel - Reis naar huis

Het schip meert na het ontbijt aan in Kiel. Nadat we van boord zijn gegaan, beginnen we aan de reis naar huis, vol herinneringen en met nieuwe vriendschappen.

€ 1.079,-

HPN_Header-website-oranje.jpg

8 DAGEN ZUID-NOORWEGEN

REISCODE

ZUINOR240718

ICON-VLIEGTUIG.png
ICON-BUS.png

ZUID-NOORWEGEN
INCL PREIKESTOLEN

REISINFORMATIE

8 Dagen Zuid-Noorwegen


EENPERSOONSKAMERS OP AANVRAAG!


Van: donderdag 18 juli 2024 

Tot: donderdag 25 juli 2024


Extra prijsinformatie

Toeslag 1-persoonskamer: 

 € 279,- p.p.


Optineel bij te boeken

 • Buitencab. 2-pers. € 50,00 p.p

 • Buitencab. 1-pers. € 110,00

 • Boottocht Lysefjord € 65,00


Bijzonderheden

 • 1x ferry overtocht met Stena Line, overnachting + ontbijtbuffet in 2-persoonshut, Göteborg-Kiel

 • 1x ferry overtocht met Color Line/ Fjord Line: Hirtshals-Kristiansand

 • 6x overnachting/halfpension in goede ***/**** middenklasse hotels in Skørping, Stavanger, Bergen en Oslo

 • 1x overnachting heenweg

 • Rondleiding door Bergen

 • Stadstour in Oslo

 • CO2 Toeslag Stena Line

 • Wijzigingen voorbehouden

 • Prijzen excl. toeristenbelasting, entreegelden en gidskosten

 • Incl. alle busexcursies

 • Reserveringskosten € 17,50 per boeking (donateurs gratis)

 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

 • Garantiefonds € 5,00 p.p


Opstapplaatsen

08.15 uur Veldhoven

08.15 uur Urmond*

08.45 uur Roermond

09.00 uur Den Bosch

09.45 uur Breukelen*

10.15 uur Arnhem

10.45 uur Amersfoort

11.00 uur Apeldoorn

11.45 uur Zwolle

13.00 uur Groningen

* Opstapplaats onder voorbehoud: minimaal 4 personen. Maximaal 8 personen.

Definitieve opstapplaatsen en -tijden worden 10 dagen voor vertrek bekend gemaakt.


*Onder voorbehoud!

HARTBRUG MAATJES

In contact komen met andere reizigers? Meld u snel aan bij onze nieuwe besloten Facebook-groep ‘HartbrugReizen Maatjes’! 

ICON-AFBEEDLING.jpg
ICON-AFBEEDLING.jpg
ICON-AFBEEDLING.jpg
veilig-reizen_ROOD.png

MET EEN GERUST HART OP REIS

veilig-reizen_ROOD.png

REISCOACHES PERMANENT AANWEZIG

HPN_Header-website-oranje.jpg

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

bottom of page