top of page
Een van de populairste vakantiebestemmingen in Duitsland is Sauerland. Het relatief dunbevolkte gebied is vooral in trek bij Nederlandse toeristen en dagjesmensen. Ook wij gaan er genieten van de prachtige natuur tussen de vele glooiende heuvels en bergen. Onze uitvalsbasis ligt in de buurt van het lieflijke stadje Winterberg, gelegen in Hochsauerland, op de hoogste plek van Sauerland.

VOOR MAAR (p.p)

N.V.T

Een van de populairste vakantiebestemmingen in Duitsland is Sauerland. Het relatief dunbevolkte gebied is vooral in trek bij Nederlandse toeristen en dagjesmensen. Ook wij gaan er genieten van de prachtige natuur tussen de vele glooiende heuvels en bergen. Onze uitvalsbasis ligt in de buurt van het lieflijke stadje Winterberg, gelegen in Hochsauerland, op de hoogste plek van Sauerland. In dit prachtige landschap ontspringen enkele rivieren en er liggen stuwmeren. Enkele stuwdammen zijn in de Tweede Wereldoorlog herhaaldelijk gebombardeerd door de geallieerden. Winterberg is, zoals de naam al suggereert, populair als wintersportgebied, maar daarvoor is het in september nog wat vroeg. We bezoeken in dit wondermooie Sauerland onder meer de Biggesee, Paderborn, Warsteiner Welt, het Teutoburgerwoud en het stadje Korbach. We verheugen ons op deze leuke reis! U ook?


Via een mooie route rijden we naar ons hotel in de buurt van Winterberg, het Sauerland Alpin Hotel. Onderweg nemen we de tijd voor meerdere stops, waar we koffie, thee en uiteraard verse Limburgse vlaai nuttigen.


Biggesee

We hebben een aantal mooie excursies in petto tijdens deze reis. Zo staat er een bezoek aan het grootste en mooiste stuwmeer van Duitsland op het programma. Bovendien kunt u desgewenst een boottocht over de Biggesee maken. Dat is een kunstmatig aangelegd stuwmeer met een omvang van negen vierkante kilometer. Dat meer ontstond na de aanleg van een stuwdam, waarvan de bouw in 1953 werd begonnen. In 1965 was de stuwdam klaar en sindsdien bestaat de Biggesee. U begrijpt het al: we varen letterlijk boven oude stadjes en dorpjes, want die zijn allemaal onder water verzonken.


Korbach & Diemelsee

Ook rijden we via een prachtige route door het Sauerland naar het historische stadje Korbach. De mooie stadskern met Duitse vakwerk- en steengevelhuisjes, de gotische St. Nikolaikerk en de St. Kilianskerk zijn zeer de moeite waard om te bezichtigen. Daarnaast staat het stadje voornamelijk bekend vanwege de dubbele stadsmuur. Na de lunch genuttigd te hebben, rijden we naar de Diemelsee met de stuwdam. Dit stuwmeer is al ruim een eeuw oud. De prachtige dam werd gebouwd van 1912 tot 1924.


Paderborn

We rijden naar Paderborn en het Teutoburgerwoud. Dit wordt een van de hoogtepunten van onze reis. In het noorden grenzen deze gebieden aan het Sauerland en hier vindt u vele interessante bezienswaardigheden. Het belangrijkste monument van Paderborn is de prachtige romaans gotische Dom, een enorme hallenkerk die tussen de elfde en dertiende eeuw gebouwd werd, met een prachtig rijk versierd voorportaal en een romaanse crypte. Het fraaie raadhuis, gebouwd tussen 1613 en 1620, is gelegen op de Marienplatz en geheel gebouwd in Wezerrenaissancestijl. Op de Marienplatz staat ook het in dezelfde stijl gebouwde Heisingsche Haus, een patriciërshuis waarvan de gevel bewaard bleef. Paderborn is een hele oude stad. Karel de Grote hield er al in 777 een Rijksdag, en rond 800 ontmoette de inmiddels tot keizer gekroonde Karel, Paus Leo III in Paderborn. Helaas werd driekwart van de oude gebouwen in de stad weggevaagd door geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Dat verklaart waarom veel bewaard gebleven of opgeknapte historische monumenten gelegen zijn te midden van naoorlogse bouwsels. Ook aardig om te weten: de stad is genoemd naar de rivier de Pader. Die mag dan wel de kortste rivier van Duitsland genoemd worden, evengoed telt de stad maar liefst tweehonderd bronnen die de Pader met bronwater voeden. De rivier is slechts vier kilometer lang, in het noordwesten van Paderborn, bij Schloss Neuhaus, mondt de Pader alweer uit in de Lippe. Dit kasteel Schloss Neuhaus was jarenlang de zetel van waaruit de prins-bisschop de stad regeerde. Het prinsbisdom duurde tot 1802. Later werd Paderborn Pruisisch.


Teutoburgerwoud

We vervolgen onze reis naar het Teutoburgerwoud, een lage bergketen tussen Paderborn en Bielefeld. Voor Duitsland is dit woud millennia lang een historisch belangrijke plek geweest. Volgens de overleving voorkwamen de Germanen er in het jaar 9 na Christus een Romeinse invasie. De troepen van de Germaanse veldheer Arminius versloegen de Romeinen tijdens, wat bekend staat als, de slag in het Teutoburgerwoud. Intussen is echter bekend dat deze veldslag zich pakweg vijftig kilometer noordelijker heeft afgespeeld. Desondanks staat voor de Duitsers dit woud bekend als de plek waar de Germanen hun eigen cultuur wisten te handhaven tegen de oprukkende Romeinen. Om die reden werd in 1875 een monument opgericht, een kolossaal beeld met een hoogte van ruim 53 meter, genoemd naar veldheer Arminius, in de volksmond Hermann geheten. Dit Hermannsdenkmal torent hoog boven het Teutoburgerwoud uit en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. Tenslotte bekijken we de beroemde Externsteine, een bijzondere formatie zandstenen van 120 miljoen jaar (!) oud die schijnbaar abrupt uit het landschap oprijzen. In de prehistorie had deze stenenformatie mogelijk een religieuze functie. Sporen van onder meer speren op deze rotsen gaan terug tot 10.000 jaar voor Christus. De grot in de buurt is ook interessant. Naast de ingang van de grot is een reliëf gemaakt van de kruisafname van Christus, het oudst bewaarde stenen beeld van Duitsland.


Warsteiner Welt

Warsteiner Welt mag niet ontbreken tijdens deze reis! Dit bezoekerscentrum, uniek in Europa, nodigt u uit voor een fascinerende reis. De moderne bezoekerstrein voert u door de hele wereld van het brouwen. De moeite waard om een keertje te zien; ook voor de niet-bierdrinker!
Bij voldoende tijd en interesse zoeken we ook nog de hoogte op! Een van de modernste gondelliften in Duitsland brengt u in ruime panoramagondels veilig en comfortabel op de 838 meter hoge Ettelsberg. Geniet hierbij van het uitzicht op Willingen! Een andere optionele excursie (afhankelijk van tijd en interesse) is een huifkartocht.


Afscheid

Op dag vijf gaan we weer richting Nederland. Tijdens de terugreis staat het mooie Monschau, gelegen vlakbij Aken, nog op ons programma. De aan de Roer gelegen stad telt talloze monumentale gebouwen in het historische stadscentrum. Hier heeft u de tijd voor de lunch. Aansluitend gaan we via het bekende opstapschema weer naar huis.


Winactie SGR!

Ter ere van het 40-jarig jubileum van SGR hebben zij een leuke jubileumactie voor u. U kunt na het boeken van een HartbrugReis namelijk een Tile Mate bagagetracker winnen!

Als u een reis heeft geboekt, kunt u zich aanmelden via
SGR. U maakt dan kans op één van de 1.000 Tile Mate Trackers, die handig is om mee te nemen op reis. We wensen u veel geluk!

N.V.T

HPN_Header-website-oranje.jpg

5 DAGEN DUITSLAND

REISCODE

DUSA230904

ICON-VLIEGTUIG.png
ICON-BUS.png

GEZELLIGE VAKANTIE IN SAUERLAND

REISINFORMATIE

5 dagen Sauerland


Extra prijsinformatie


KAMERS OP AANVRAAG!!

 • All-inclusive


Bijzonderheden

 • Sauerland Alpin Hotel

 • All-inlusieve, zie website voor meer informatie

 • Boottocht over de Biggesee

 • Korbach

 • Externsteine

 • 4- gangen dinerbuffet

 • Toeristenbelasting excl., ter plaatse te voldoen

 • Wijzigingen voorbehouden

 • Prijzen excl. entreegelden en gidskosten

 • Inclusief busexcursies

 • Reserveringskosten € 17,50 per boeking (donateurs gratis)

 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

 • Garantiefonds € 5,00 p.p


Vertrek: maandag 4 september 2023 
Terugreis: vrijdag 8 september 2023


Opstapplaatsen

Gouda*, Breukelen, Den Bosch, Veldhoven, Weert, Roermond, Urmond*

Weert en Veldhoven: Gratis parkeren.

* Opstapplaats onder voorbehoud: minimaal 4 personen. Maximaal 8 personen.

Definitieve opstapplaatsen en -tijden worden 10 dagen voor vertrek bekend gemaakt.


Prijs en programma onder voorbehoud!

HARTBRUG MAATJES

In contact komen met andere reizigers? Meld u snel aan bij onze nieuwe besloten Facebook-groep ‘HartbrugReizen Maatjes’! 

ICON-AFBEEDLING.jpg
ICON-AFBEEDLING.jpg
ICON-AFBEEDLING.jpg
veilig-reizen_ROOD.png

MET EEN GERUST HART OP REIS

veilig-reizen_ROOD.png

REISCOACHES PERMANENT AANWEZIG

HPN_Header-website-oranje.jpg

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

bottom of page