top of page
Ga met ons mee met onze 7-daagse reis naar Polen voor enkele zorgeloze dagen aan een van de mooiste kusten tussen Gdansk tot Wollin!

VOOR MAAR (p.p)

N.V.T.

Ga met ons mee naar Polen, en dan met name naar de Amberkust. Op deze reis maken we niet alleen kennis met dit mooie land, maar ook met een van de populairste hotels. Het pas gerenoveerde Hotel New Skanpol schittert in zijn nieuwe pracht en staat zoals altijd garant voor gastvrijheid en grote klanttevredenheid. Deze reis belooft zorgeloze dagen aan een van de mooiste kusten van Gdansk tot Wollin.

Dag 1 Heenreis naar overnachting

We stappen op de bus die ons naar ons overnachtingshotel brengt voor een heerlijke nachtrust.

Dag 2 Aankomst Kolberg (Kołobrzeg)

Op de tweede dag van onze reis zetten we via een route van mooie en oogstrelende landschappen koers naar Kołobrzeg (Duits: Kolberg), waar we vier overnachtingen hebben in ons drie-sterrenhotel New Skanpol.

Dag 3 Kolberg

In de ochtend rondleiding door Kolberg. Daarna vrije tijd. Kołobrzeg (Duits: Kolberg) gelegen aan de Oostzee bij de monding van de Parsęta heeft een marinehaven en geniet veel belangstelling van toeristen als badplaats. De stad stamt uit de tiende eeuw. In de 19e eeuw groeide de stad uit tot internationaal vermaarde badplaats, die talrijke toeristen trok. De stad bleek bij de verkiezingen in 1933 in meerderheid van de nazi’s gestemd te hebben. Aan het eind van de oorlog werd de stad overstroomd door Duitsers die vanuit het oosten op de vlucht waren voor de Russen. Het Rode Leger had enkele dagen nodig om het Duitse verzet te breken en daarbij de stad nagenoeg helemaal in puin te schieten. De inwoners werden allemaal verdreven, waarbij veel van hen om het leven kwamen. De stad werd overgenomen door Polen die zich er vestigden. Pas in de jaren ’90 werd het verwoeste centrum in een min of meer historische stijl heropgebouwd. De stad heeft enkele bezienswaardigheden, zoals de 14e eeuwse gotische Mariabasiliek, het neogotische stadhuis uit 1832, en het museum van het Poolse Leger. En een aanrader is een bezoek aan de maar liefst 220 meter lange pier.

Dag 4 Gdansk

Excursie naar Gdansk met gids en rondleiding door de oude stad.
Tot 1945 was Danzig, zoals de stad vroeger heette, een Duitse stad. Sinds 1945, toen de Russen er binnenvielen, hoort de stad bij Polen. De Duitse bevolking werd gevangen genomen, mishandeld of gedood en uiteindelijk volledig verdreven. De Polen namen hun huizen en bezittingen in beslag. Na de oorlog – Danzig was inmiddels Gdansk geworden – werd begonnen met het restaureren van de oude stadskern. Dat ging zelfs zover, dat oude gevelrijen naar achteren werden geschoven om de straten breder te maken. De restauratie had ten doel de stad terug te brengen naar hoe die er voor 1793 uitzag, toen de stad nog Poolse heersers had. Dus niet zoals die er voor de Tweede Wereldoorlog had uitgezien. De restauratie had tevens ten doel elke herinnering aan de aanwezigheid van de Duitse bewoners en de Duitse taal, cultuur en geschiedenis van de stad weg te vagen. Omdat niet-Poolse kenmerken echter niet ontkend konden worden, besloten de restaurateurs die uitsluitend toe te kennen aan de ook overduidelijk aanwezige Nederlandse of Vlaamse invloeden…


Hoewel met de geschiedenis dus een loopje wordt genomen in Gdansk, behoort de stad na de restauratie samen met Warschau en Krakau tot de mooiste steden van de Republiek Polen. Pas na het einde van het communisme wordt schoorvoetend toegegeven dat de stad heel wat Duitse invloeden had, zoals op veel plaatsen zichtbaar in de zogenoemde Hanze-architectuur.

Gdansk haalde in de jaren ’80 van de vorige eeuw internationaal het nieuws omdat daar onder leiding van Lech Wałęsa op de Leninwerf de vakbond Solidarność (Solidariteit) werd opgericht. De stad is nog steeds een belangrijke havenplaats.

Dag 5 Wollin

Excursie naar het eiland Wollin met bezoek aan de badplaats Misdroy. Międzyzdroje (Duits: Misdroy) is een stadje in de Poolse provincie West-Pommeren. Wolin is een eiland in de Oostzee, gelegen naast het Duitse eiland Usedom. Beide eilanden zijn gescheiden door de monding van de Oder. Wolin (Duits: Wollin) maakt sinds 1945 deel uit van Polen. Voor die tijd was het Duits grondgebied, maar tijdens de opmars van het Rode Leger aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vluchtten de Duitsers er. Zij die niet vluchtten, werden gedeporteerd, en hun woningen, boerderijen en bedrijven werden in beslag genomen en overgenomen door Polen. Het eiland beslaat een oppervlakte van 265 vierkante kilometer.


Aan het eind van de oorlog werd ook het naburige Usedom deels door Polen ingelijfd. Het grootste deel van Usedom is nog Duits, het oostelijke deel echter Pools. Ook daar wonen geen Duitsers meer, ook daar zijn in 1945 alle bezittingen van de Duitsers overgenomen door Polen, die zich er vestigden. De stad Świnoujście (voor 1945: Swinemünde) ligt deels op Wolin, deels op Usedom, aan de rivier de Swina. Het eiland heeft de status van Nationaal Park vanwege de prachtige natuur. In Międzyzdroje (voor 1945: Misdroy) is het hoofdkwartier van het park. Verder zijn de stranden erg in trek bij toeristen, die er ook vaak komen voor een kuur.


Misdroy groeide in de vorige eeuw uit tot een prominente badplaats. Sinds 1945 heet Misdroy op zijn Pools Międzyzdroje. Bezienswaardigheden zijn onder meer een prachtige zeebrug aan het twee kilometer lange strand, verder de neogotische bakstenen kerk met achthoekige toren, oorspronkelijk evangelisch, maar nadat de Duitsers er weg waren en de Polen de baas werden katholiek.

Dag 6 Reis naar huis

Helaas moeten we afscheid nemen van deze prachtige kust en dit prachtige hotel. Wat volgt is een aangename route naar ons overnachtingshotel.

Dag 7 Thuisreis

Tijdens de terugreis kijken we samen terug op een leuke vakantie vol goede herinneringen, foto’s en vooral nieuwe vrienden.

N.V.T.

HPN_Header-website-oranje.jpg

7 DAGEN POLEN

REISCODE

POLGD230625

ICON-VLIEGTUIG.png
ICON-BUS.png

GENIET VAN VEELZIJDIG POLEN

REISINFORMATIE

7 dagen Polen


REEDS UITGEVOERD


Extra prijsinformatie

 • Toeslag 1-persoonskamer     € 159,- p.p.

Bijzonderheden

 • Verblijf in hotel New Skanpol (ovb)

 • Muziekavond in het hotel 

 • Gids voor excursie Gdansk en naa Wollin Island 

 • Halfpension

 • Gratis gebruik van zwembad, sauna, jacuzzi & fitnessruimte in het hotel

 • Toeristenbelasting excl., ter plaatse te voldoen

 • Wijzigingen voorbehouden

 • Prijzen excl. entreegelden en gidskosten

 • Inclusief busexcursies

 • Reserveringskosten € 17,50 per boeking (donateurs gratis)

 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

 • Garantiefonds € 5,00 p.p.

Vertrek: zondag 25 juni 2023 
Terugreis: zaterdag 1 juli 2023


Opstapplaatsen

Gouda*, Breukelen, Den Bosch, Veldhoven, Weert, Roermond, Urmond*

Weert en Veldhoven: Gratis parkeren.


* Opstapplaats onder voorbehoud: minimaal 4 personen. Maximaal 8 personen.

Definitieve opstapplaatsen en -tijden worden 10 dagen voor vertrek bekend gemaakt.


Prijs en programma onder voorbehoud!

HARTBRUG MAATJES

In contact komen met andere reizigers? Meld u snel aan bij onze nieuwe besloten Facebook-groep ‘HartbrugReizen Maatjes’! 

ICON-AFBEEDLING.jpg
ICON-AFBEEDLING.jpg
ICON-AFBEEDLING.jpg
veilig-reizen_ROOD.png

MET EEN GERUST HART OP REIS

veilig-reizen_ROOD.png

REISCOACHES PERMANENT AANWEZIG

HPN_Header-website-oranje.jpg

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

bottom of page