top of page
Hamburg, de op één na grootste stad van Duitsland, is een bezoek meer dan waard. In en rond deze metropool, de belangrijkste havenstad van Duitsland, wonen zo’n vijf miljoen mensen. Een bruisende stad, met prachtige gebouwen, zoals het 19de eeuwse Hamburger Rathaus en de futuristische Elbphilharmonie.

VOOR MAAR (p.p)

N.V.T.

We vertrekken op donderdag 16 september. Onderweg maken we een stop, voor het verorberen van een heerlijk stuk Limburgse vlaai en een kopje koffie. Alle tijd dus voor een eerste kennismaking met de andere reizigers. Verder gaat de reis. Want ons staan indrukwekkende ervaringen te wachten in de Duitse Hanzestad. Een stad met meer dan 2500 bruggen over de talloze kanalen. Daarmee heeft Hamburg meer bruggen dan Amsterdam en Venetië samen. Bekend is de stad ook om zijn Reeperbahn in Sankt Pauli, de uitgaanswijk van Hamburg met zijn rode district. Daarmee bedoelen we niet de politieke kleur. Hoewel: Hamburg staat ook bekend als een rode stad, waar links altijd sterk vertegenwoordigd is.


Hamburger

Als we Hamburg zeggen, denken we ook aan hamburger. En inderdaad is de benaming van deze vette hap verbonden met deze stad. Volgens het geschiedenistijdschrift Historia was de eerste hamburger een stuk gegrild varkensvlees tussen twee ronde boterhammen. Dit gerecht was in de 19de eeuw in kraampjes in Hamburg te koop. In 1904 verkocht het echtpaar Davis deze broodjes met rundergehakt tijdens de Wereldtentoonstelling in St. Louis. De broodjes gingen grif over de toonbank van hun Old Dave’s Hamburger Stand, aldus Historia. Zo raakte de naam hamburger wereldwijd ingeburgerd.


Geschiedenis

Hamburg had het in de Tweede Wereldoorlog zwaar te verduren. De Engelse Royal Air Force heeft de stad bij bombardementen op 23 juli 1943 in een vreselijke vuurhaard veranderd, middels een zogenoemde vuurstorm. De snel om zich heen grijpende vuurzee vernietigde hele stadsdelen en daardoor kwamen meer dan 42.000 mannen, vrouwen en kinderen om het leven. Het exacte aantal slachtoffers is niet bekend.


Elbphilharmonie

Het oude Hamburg stond vooral bekend om zijn gebouwen van baksteen, de stad van de baksteen gotiek. Dat aanzicht is na de bombardementen in de laatste wereldoorlog slechts gedeeltelijk hersteld, zoals bijvoorbeeld in het 91e eeuwse raadhuis. De stad werd voor de oorlog gedomineerd door hoge kerktorens, maar tegenwoordig steekt de Elbphilharmonie daar ver bovenuit. Dat is een concertzaal aan de rechteroever van de Elbe, de rivier die Hamburg doorkruist. Een megaduur gebouw, waarvan de kosten de pan uitrezen. In januari 2017 werd het gebouw geopend. Naast klassieke muziek worden ook concerten van jazz en moderne muziek gegeven.


Walhalla

In Hamburg vinden we verder oude pakhuizen, historische koopmanskantoren en de St. Michaeliskerk met de grootste torenklok van Duitsland. Wie een museum wil bezoeken heeft keuze zat. En voor mensen die willen shoppen is Hamburg het walhalla. We besteden voldoende aandacht aan Hamburg, ook in de vorm van een avondtour!


Lübeck

We hebben het steeds over Hamburg, maar we gaan ook naar Lübeck en Schwerin. Hanzestad Lübeck heeft een mooie historische binnenstad met talloze monumenten. De schoonheid van de stad maakt van Lubeck een toeristische trekpleister. Op de markt staat het raadhuis, een van de mooiste van Duitsland. Lübeck heeft veel smalle straatjes en hofjes, een genot om er te wandelen en te winkelen. Je kunt er een rondvaart maken in de haven, of het marsepeinmuseum bezoeken. Of gewoon, lekker een terrasje pikken in deze mooie stad. Een zeer bijzondere ervaring!


Schwerin

In Schwerin kunnen we ons vergapen aan het gelijknamige kasteel op een eiland in het Schwerinermeer, het op drie na grootste meer van Duitsland. Je waant je in een plaatje van een sprookjesboek, maar dat kasteel bestaat echt. Gebouwd op basis van een fantastische architectuur. En wat een prachtige kathedraal gebouwd tussen 1260 en 1416. Schwerin lag na de oorlog in de DDR, totdat de muur viel in 1989. Her en der vind je nog sporen uit die tijd.


Herinneringen

Kortom, dit is een reis die een blijvende diepe en hartverwarmende indruk maakt. Een reis waar we nieuwe vrienden leren kennen met wie we nog lang herinneringen kunnen ophalen! Vergeet niet onderweg telefoonnummers uit te wisselen, en wellicht ook foto’s.

N.V.T.

HPN_Header-website-oranje.jpg

5 DAGEN DUITSLAND - Reeds uitgevoerd

REISCODE

ICON-VLIEGTUIG.png
ICON-BUS.png

DE OUDE KROEGJES VAN
HANZESTAD HAMBURG

REISINFORMATIE

NIET MEER TE BOEKEN!

HARTBRUG MAATJES

In contact komen met andere reizigers? Meld u snel aan bij onze nieuwe besloten Facebook-groep ‘HartbrugReizen Maatjes’! 

ICON-AFBEEDLING.jpg
ICON-AFBEEDLING.jpg
ICON-AFBEEDLING.jpg
veilig-reizen_ROOD.png

MET EEN GERUST HART OP REIS

veilig-reizen_ROOD.png

REISCOACHES PERMANENT AANWEZIG

HPN_Header-website-oranje.jpg

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

bottom of page