top of page
HPN_Header-website-oranje.jpg
Traveling
  • Foto van schrijverhartbrugreizen

Word wereldreiziger vanuit uw luie stoel


Op digitale vakantie met Google Earth

Wie krap bij kas zit of om andere redenen niet de mogelijkheid heeft om op vakantie te gaan, hoeft tegenwoordig niet meer te treuren. De mooiste plekjes van de wereld kunt u immers ook gratis bekijken. Gewoon vanachter de computer!


‘Al eens op Havelock Island geweest? Dat is een van de Amandaneilanden, ze horen bij India. Werkelijk prachtig daar! Parelwitte stranden, turkooizen zee, en dat alles omringd door heldergroene jungle. Er spelen kleine kinderen in de golven, de moeders houden hun kleurrijke sarongs gewoon aan. En dan die schattige houten hutjes aan de kustlijn, zó idyllisch! Ja, het is peperduur om er te komen, maar dan heb je ook écht wat.’


Dit kunnen uw woorden zijn op de volgende verjaardag, waarop iedereen opschept over de mooie vakantiebestemmingen die ze hebben bezocht. Voortaan heeft u ook een verhaal. Natuurlijk bent u niet écht op Havelock Island geweest. En toch weet u precies hoe het er daar uitziet.


Natuurlijk is het écht de wereld rondreizen het allerleukste. De geuren, smaken, geluiden en ervaringen van een stad of land, zijn niet te vangen in beeld. Maar voor wie dit geen optie is, is Google Earth een goede vervanger. Deze gratis applicatie van Google was een ware revolutie bij de lancering in 2008. Opeens was het mogelijk om, met behulp van lucht- en satellietfoto’s, vrijwel iedere plek van de wereld op ooghoogte te bekijken. Gewoon gratis, vanuit de eigen woonkamer.


Inmiddels is Google Earth talloze updates verder en zijn er meer mogelijkheden dan ooit tevoren. De beelden zijn nóg scherper, er worden virtuele tours naar bijzondere plekken aangeboden en de ‘kenniskaarten’ geven feiten over de plaats die u bezoekt. Zo kunt u uw vakantieverhalen meteen voorzien van leuke weetjes over de geschiedenis van het land, of de te bezoeken highlights.


3D droomreis Hoe het werkt? U hoeft er niets voor te downloaden of installeren, maar surft simpelweg op internet naar www.google.com/earth. Dan is het een kwestie van uw droombestemming intikken in de zoekbalk. Zo staat u bijvoorbeeld in een paar klikken aan de voet van de Eiffeltoren, vaart u met een gondel door de Venetiaanse grachten of wandelt u over de Ramblas in Barcelona. Of nog verder van huis: slenteren tussen de glitter en glamourhotels op de boulevard van Las Vegas, wildspotten op een Keniaanse savanne of avonturieren bovenop de Chinese muur. Bekende, dichtbevolkte plekken zijn tot in de kleinste details in 3D te bekijken. En ziet u een mooi pleintje of wilt u kijken waar dat ene straatje uitkomt? Sleep met de muis het gele streetview-poppetje ernaartoe en u komt terecht in een 3D-foto, gemaakt door reizigers die u voor zijn geweest. Zo kunt u de kathedraal tot in detail bewonderen (helaas alleen van de buitenkant), ziet u welke keitjes er op het plein liggen en welk bakkertje er op de hoek zit. Net echt.


Dankzij de jarenlange verbeteringen zijn inmiddels vrijwel alle uithoeken van de wereld vastgelegd, van Siberië tot Paaseiland. Op de minder dichtbevolkte bestemmingen is niet elke kilometer zichtbaar, maar met behulp van 3D-foto’s is het toch mogelijk om een goed beeld van het gebied te krijgen. Blauwe stipjes geven aan waar de punten zijn die u kunt bekijken. Met het gele poppetje zit u vervolgens binnen enkele seconden aan een prachtige rotsbaai op Cuba, aan de oever van een meer in Nieuw-Zeeland of midden op de markt van een authentiek dorpje in Guatemala. Altijd al eens de Route 66 willen rijden of de Mount Everest willen beklimmen? De mogelijkheden zijn eindeloos.


Laat u verrassen Geen idee waar u moet beginnen? Een leuke extra is de ‘ik doe een gok’-knop. Daarmee stuurt Google u naar een willekeurige bestemming. Zo staat u opeens bovenop de Matterhorn, belandt u op het eiland Martha’s Vineyard (waar Bill en Hillary Clinton hun vakantie graag doorbrengen), bij de Todai-Ji tempel in Japan of in de wijk Gamla Stan in Stockholm. De ‘Voyager’ heeft zelfs complete themareizen voor u samengesteld, waarbij u bijvoorbeeld wordt rondgeleid door de wijngaarden van Brazilië, langs de beroemde locaties uit Bram Stoker’s Dracula in Roemenië, de huizen van bekende Engelse schrijvers of de meest imposante Boeddhabeelden van de wereld.


Wie eenmaal aan Google Earth begint, zal al snel uren zoet zijn met het reizen van bestemming naar bestemming. En hoewel u niet écht heeft kunnen voelen hoe aangenaam warm het was op het strand van Havelock Island en niet echt tussen de tropische vissen in de kraakheldere zee heeft kunnen duiken, heeft de digitale wereldreis ook zo zijn voordelen. Zo hoeft u niet urenlang in het vliegtuig te zitten om er te komen, niet bang te zijn dat u buikloop krijgt van het Indiase eten en kunt u ’s nachts gewoon lekker op uw eigen kussen liggen. En vindt u er niets aan op Havelock? Dan zit u binnen enkele seconden op Hawaii of Ibiza. Dat kunnen de échte reizigers niet zeggen.

Comments


bottom of page