top of page
HPN_Header-website-oranje.jpg
Traveling
  • Foto van schrijverhartbrugreizen

Reis Noord-Polen


Het was al weer een paar jaar geleden dat mijn man en ik een reis gemaakt hadden met HartbrugReizen. Maar deze reis naar Polen leek ons interessant genoeg om voor de veertiende keer mee te gaan.


De hernieuwde ontmoeting met Marly en Tiny en met nog enkele andere bekenden van eerdere reizen, was heel plezierig. Ook onze chauffeur Jan, die wij voor het eerst ontmoetten, bleek een goede reisleider, chauffeur en hulpverlener te zijn. Het was een vol reisprogramma dat voor ons was samengesteld en waar we met volle teugen van hebben genoten. Alleen de eerste en de laatste dag waren volle reisdagen, alle andere dagen waren er excursies of bezichtigingen. En zelfs op de ‘vrije’  ochtend was een bezoek aan een Pools schooltje een belevenis. De jonge kinderen presenteerden zich in klederdracht en zongen en dansten voor ons met een overgave die bijna aandoenlijk was.


De drie hotels waar we gedurende deze reis hebben overnacht, waren eenvoudig maar de verzorging prima. Zeker in het Holland Hotel Zdrojewo, waar eigenaar Jozef ons in het Nederlands te woord kon staan, werden we als welkome gasten ontvangen. Hij zorgde ook voor een gezellige grillavond, waar we worstjes roosterden boven een open vuur, en een folklore avond waar werd gezongen en gedanst door een Pools gezelschap dat borg stond voor een sfeervolle avond.


We hebben veel gezien en geluisterd naar gidsen die ons rondleidden door prachtige steden als Torun, Poznan, Warschau en Gdansk en niet te vergeten het oude slot Marienburg in Malbork. Een hoogtepunt was o.a. de boottocht over het Elblagkanaal waar we met boot en al via een liftsysteem naar een steeds lager niveau werden gebracht. Ondanks wind en soms regen een ware belevenis.


En altijd was daar weer onze chauffeur die zorgde dat we overal zo dichtbij mogelijk konden uitstappen en die weer klaarstond om ons terug naar ons hotel te brengen. Geen moeite was hem teveel. En Marly en Tiny die zorgzaam waakten over alle reizigers, zoals bij onze laatste excursie naar de enorme basiliek in Lichen, waar enkele ‘schaapjes’ waren afgedwaald maar dankzij hun inspanningen weer aan de kudde konden worden toegevoegd. En die steeds klaarstonden om aan alle individuele behoeften tegemoet te komen.


Terugkijkend kunnen we nog nagenieten van een geweldig interessante maar ook heel geslaagde reis naar het mooie Polen. Een land dat zeer zeker een bezoek waard is.


Ineke en Charles MacLean

Komentarze


bottom of page