top of page
HPN_Header-website-oranje.jpg
Traveling
  • Foto van schrijverHartbrugReizen

Medische reisbegeleiders geven zo’n lekker gerust gevoel

Als iéts HartbrugReizen uniek maakt, zijn het wel de medische reisbegeleiders. Ze geven hartpatiënten de moed om op vakantie te gaan. Mocht er iets gebeuren, dan is er direct hulp bij de hand. Dat geeft zo’n rust. Maar wie zijn die medische begeleiders en hoe kwamen ze bij HartbrugReizen terecht? Marja, Maria, Tiny en Hilde vertellen hun verhaal.


Marja de Klein

Marja (58) is al vijf keer met HartbrugReizen mee geweest. “Tja, het is wel totaal anders dan mijn dagelijkse werk. Ik ben CCU-verpleegkundige in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. Ik sta dus op de hartbewakingsafdeling. Ik ben heel toevallig bij HartbrugReizen terechtgekomen. De kinderen zijn groter, dus heb ik meer tijd voor mezelf en een van mijn hobby’s is reizen. Op een dag kwam ik langs het kantoor van HartbrugReizen. Ik ben gewoon gaan vragen of ze een medisch reisbegeleider nodig hadden. Ik vond het begeleiden direct heel leuk. Onze reizigers zijn blij dat ze nog op vakantie kunnen en durven met een stukje extra begeleiding. Dat is waarvoor ik het doe. Het voelt voor mensen vertrouwd dat er een verpleegkundige meegaat, mocht er iets gebeuren. Het is heel dankbaar werk en ik vind het geweldig om te zien hoe reizigers genieten van hun vakantie. Gelukkig gaat het vaak goed, maar als het nodig is, ben ik blij dat ik de mensen kan helpen met mijn medische kennis. Mocht er iets ernstigers aan de hand zijn, begeleiden we reizigers ook naar bijvoorbeeld het ziekenhuis. De sfeer is altijd gemoedelijk. Bij HartbrugReizen krijgt iedereen persoonlijke aandacht en dat is ook wat de organisatie speciaal maakt. Ik herinner me een heel mooi moment van mijn eerste reis: we hadden een dansavond en op het laatst stond letterlijk iedereen op de dansvloer als een grote familie, ook degenen die minder goed ter been waren. Echt fantastisch!”


Maria van Elk

Maria (67) is duidelijk: “Ik voelde me meteen thuis. Ik ging tot nu toe twee keer met HartbrugReizen mee. Het gaat er onderweg zo gemoedelijk aan toe. Veel reisdeelnemers kennen elkaar al van eerdere reizen, maar de eenling wordt ook direct opgenomen. Tegelijkertijd trekt iedereen zijn eigen plan en voelt zich er lekker bij. De een is de hele dag graag bij anderen, de ander met zijn tweetjes of op zichzelf. Het kan allemaal, er is ruimte voor. Mensen helpen elkaar ook. Veel mensen hebben te kampen met iets van gezondheidsproblemen, maar bijna niemand heeft het erover.” “Bij aanvang van de reis maakt de medisch begeleider altijd even een kennismakingsrondje door de bus. Een lijst met de belangrijkste medische gegevens hebben we al, maar ik laat mensen uit zichzelf vertellen wat ze nog extra kwijt willen. Als verpleegkundige – ik werkte tot mijn pensioen in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen – kan ik goed inschatten of iemand er relaxed bij zit of niet. Een klopje op de rug is vaak al steun genoeg. Ik voel dat ik zo ook echt nog iets kan betekenen voor de maatschappij. Natuurlijk ben ik een gastvrouw met meer dan gemiddelde verantwoordelijkheid, maar voor mij voelt het vaak ook als vakantie. Op de Moezelreis waren we op weg naar Trier en toen had het gezelschap het er onderling over waar daar een goede Konditorei is om een lekker taartje te kunnen gaan eten. Mensen genieten zo!”


Tiny Claessens

Tiny (74) weet het nog goed: “Precies op mijn verjaardag, in april 2014, vertrok ik voor het eerst met HartbrugReizen. Sindsdien zat ik overal, van Zuid-Engeland tot de Côte d’Azur. Ik had nooit voorkeur, omdat ik toch vooral met de mensen bezig was, om het hen zoveel mogelijk naar de zin te maken. Ging er iets mis, dan kon ik helpen. Ik ben verpleegkundige A en B, dus een allrounder. Hoe reizigers reageren, is bijzonder. Iedereen is dankbaar dat je er voor ze bent. Het werk is ontzettend leuk, maar het is door omstandigheden nu te zwaar voor me. Onlangs had ik mijn afscheidsetentje van HartbrugReizen.”

Hilde Bour-Houben

Hilde (77) is er duidelijk over: "Bij HartbrugReizen heerst echt een groepsgevoel en een grote saamhorigheid. Alles is ook tot in de puntjes verzorgd. Da's uniek." Sinds 2014 zat ze regelmatig als medisch reisbegeleider in de bus. "Ik had een allround verpleegkundige carrière achter de rug. Het draait bij HartbrugReizen écht om mensen, dat spreekt me aan. De begeleiders staan altijd klaar voor ze, mocht er iets zijn. Ze zijn écht op vakantie. Bij velen blijft het daarom niet bij één reis. De recordhoudster ging maar liefst 69 keer mee. Ze rende altijd voorop. Helaas is ze inmiddels overleden."

"Mijn laatste mooie HartbrugReis maakte ik dit jaar, naar Groningen. Onlangs heb ik samen met Tiny een fijn afscheid van HartbrugReizen gehad." Wij zijn ontzettend blij met deze 4 toppers en waarderen het enorm dat zij dit prachtige werk op vrijwillige basis hebben gedaan en doen. Bedankt dames! Benieuwd naar een sfeerimpressie van onze mooie HartbrugReizen? Bekijk dan de docu! https://www.youtube.com/watch?v=GueAn_rA424&t


Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.

Comments


bottom of page