top of page
HPN_Header-website-oranje.jpg
Traveling
  • Foto van schrijverhartbrugreizen

Jubilerende HartbrugReizen haalt mensen uit isolement


“Hadden we dit maar geweten, dan waren we veel eerder meegegaan op vakantie!” Deze hartenkreet krijgt reiscoach Marly van Overveld vaak te horen in de bus, op weg naar een verre bestemming. “Onze reizen halen mensen uit hun isolement”, weet Marly. “Mensen die een hart- of vaatziekte hebben, of hun partner, durven vaak niet goed van huis weg. Ze zijn bang om een verre reis te maken, of op vakantie te gaan in het buitenland. Ze gaan met ons mee omdat wij hen begeleiding meegeven op onze reizen.”


Die begeleiding bestaat uit twee ervaren mensen, een verpleegkundige (meestal iemand van de hartbewaking) en een EHBO-er. Zij weten precies wat te doen mocht iemand onderweg onwel worden of gezondheidsklachten krijgen. “We hebben onze reizen vooraf goed georganiseerd. We weten waar in de buurt betrouwbare ziekenhuizen liggen en zorgen dat mensen met gezondheidsklachten daar terecht kunnen. Gelukkig komt het maar zeer zelden voor. Maar het biedt de mensen zekerheid en een gevoel van veiligheid. Dat wekt vertrouwen, en juist dat vertrouwen is het fundament waarop wij onze reizen bouwen.”


Familiegevoel “Wat zeker ook meespeelt is dat alleenstaanden bij ons een nieuw familiegevoel krijgen. Sterker nog: door onze reizen zijn al serieuze relaties ontstaan!” De reiscoaches zijn onderweg vraagbaak en aanspreekpunt voor de vakantiegangers. Zij bouwen, net als de chauffeur, een vertrouwensband op met de reizigers, en daaruit ontstaan ook na afloop van de reis langdurige vriendschappelijke contacten. Ook tussen de reizigers onderling, overigens. Via HartbrugReizen heeft menigeen een nieuwe vriendenkring en sommigen zelfs een serieuze relatie opgebouwd, en het komt geregeld voor dat deze vriendengroepen samen opnieuw een reis boeken. Voor de gezelligheid en omdat het zo leuk is om oude banden aan te halen. “We horen dat mensen met elkaar contact houden en herinneringen en foto’s of filmpjes uitwisselen. Een prachtige manier om te voorkomen dat je in een isolement terecht komt.”


Het zit in ons dna! “Mensen vragen ons: waarom deze reizen? Wel, het zit in ons dna. We willen mensen over de drempel helpen, een arm over hun schouder leggen, ze bij de hand nemen om mee te gaan en hun angst te overwinnen. Er gaan mensen mee die weten wat te doen in noodgevallen. Wat we bieden is uniek. Niet alleen door de zorg waarmee iedere reiziger omringd wordt, maar ook door het lotgenotencontact dat daaruit ontstaat!”


Vliegreizen Tot vorig jaar organiseerde HartbrugReizen de vakanties in het buitenland per busreis. Sinds 2020 komen daar twee vliegvakanties bij. Een naar Griekenland, en een naar Albanië. HartbrugReizen beschikt namelijk over een goed geolied netwerk in een groeiend aantal Europese landen. “Voor we een vakantiebestemming plannen, doen we zelf uitvoerig onderzoek in de regio waar we heen willen”, legt Marly van Overveld uit.


Inleven HartbrugReizen beschikt elk jaar opnieuw over een wisselend, maar uitgebreid reisaanbod. Bij elke reis krijgt de deelnemer een brochure uitgereikt, waarin uitvoerig bijzonderheden van de streek beschreven staan, met mooie en sprekende foto’s. Met name de cultuur en geschiedenis van de streek krijgt veel aandacht. “Dan kunnen mensen alvast invoelen waar ze zijn”, legt Marly uit. “We organiseren immers geen vakanties waar mensen dagen of weken lang op het strand liggen om te zonnen en dan ’s nachts party’s gaan bouwen”, legt Marly uit. “Onze vakanties hebben juist een leerzaam, cultureel karakter in een ontspannen sfeer. Je wordt er niet dommer van!”


Reizen voor iedereen Hoewel de vakanties van HartbrugReizen hun oorsprong vinden in Hartpatiënten Nederland, de grootste belangenorganisaties van hartpatiënten in onze land, kan iedereen meegaan. “Je hoeft niet persé hartpatiënt te zijn om bij ons in bus of vliegtuig te stappen”, legt Marly uit. “Iedereen mag mee.” De enige voorwaarde is wel dat mensen zelfredzaam zijn, of een partner bij zich hebben die hen kan helpen als ze dat niet zijn.


Het nieuwe seizoen Inmiddels stromen de boekingen binnen bij het kantoor van HartbrugReizen in Roermond, een van de opstapplaatsen voor verre reizen. “We waarschuwen mensen altijd: vol is vol”, aldus Marly. “Wees er op tijd bij, want zonder overdrijving kan ik stellen dat onze reizen er zijn om je vingers bij af te likken! En dat niet alleen vanwege de voortreffelijke maaltijden in de hotels, die onze uitvalsbases zijn voor interessante en gezellige excursies in de regio.”

“We organiseren reizen het hele jaar door. Zo overwinterden we in de Costa del Sol, waar in de winter aangename temperaturen de druilerige winters in eigen land doen vergeten. Veel van onze reizen kiezen vakantiepareltjes rond de Middellandse zee. Griekenland, Albanië, Italië, Slovenië, Kroatië, Frankrijk, Spanje, om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar ook reizen naar bijvoorbeeld de Baltische landen, of het majestueuze Schwarzwald zijn meer dan de moeite waard! We bieden reizen aan in alle soorten en maten, van vijfdaagse trips naar de Elzas of de Belgische kust tot twee weken vakantie in Spanje of Italië. Elke reis opnieuw zien we bekende gezichten terug. Mensen die zo blij waren met een van onze eerdere reizen, dan ze met plezier opnieuw de bus instappen.”


Corona De coronacrisis noodzaakt ons om onze HartbrugReizen tot en met de zomer te annuleren. Wij beraden ons op reizen die in de maanden erna gepland zijn. Wij nemen geen enkel risico en annuleren een reis als we niet de zekerheid kunnen geven dat we u op een veilige manier van een vakantie kunnen laten genieten. In tegenstelling tot andere reisaanbieders betalen wij de reissom terug aan onze reizigers bij annulering onzerzijds. Daar heeft u recht op. Voor de reizen die gepland staan voor het jaar geldt: wie nu boekt, krijgt het bedrag dat reeds betaald is terug, als HartbrugReizen besluit de betreffende reis te annuleren. Voor elke reis beslissen wij minimaal zes weken voor vertrek of het verantwoord is om de reis te laten doorgaan.


Dit artikel verscheen in de februari uitgave van het Hulpverleners Magazine.

Comments


bottom of page