top of page
HPN_Header-website-oranje.jpg
Traveling
  • Foto van schrijverHartbrugReizen

Helemaal in de watten gelegd


De eerste reis naar Friesland, van 13 tot en met 17 september, was een groot succes. In ieder geval voor Thea Kusters-van Beers, Ans Lanfermeijer-Vegting en Joke Kortekaas-Herfkens, die elkaar op reis ontmoetten en daar samen ‘The Golden Girls’ werden genoemd.


Ze gingen alle drie alleen op reis en hadden geen idee van elkaars bestaan, maar inmiddels hebben ze elkaar geregeld aan de telefoon. Dan bespreken ze toch weer even hoe leuk Friesland was, want dat vonden ze: alle drie zijn ze vol lof over de reis. Thea: “Ik ben één en al enthousiasme. We hadden die week een buitengewoon hoge temperatuur en hebben drie dagen op het dek van de boot gezeten. ’s Avonds konden we gewoon nog tot tien uur buiten op het terras zitten; echt uniek. De samenwerking met de eigenaren van de boot was ook heel goed. Dat waren hele enthousiaste mensen, net als Marly en de verpleegkundige, Marja, die mee waren. Het kon niet op.”


Harmonie

Niet alleen Thea, maar ook Ans is alleen maar positief over de reis. “Het hotel in Friesland was heel erg goed, ik kan het niet anders zeggen. Dat hadden ze goed opgelost met corona. De harmonie met elkaar en met Marly en de mensen die mee waren: ik heb het fantastisch gehad.” Joke voegt toe: “We zijn helemaal in de watten gelegd. We zijn onthaald met koffie en Fries gebak, hadden een uitgebreide lunch en op de boot genoten we van een barbecue. Een buffet tijdens het ontbijt mocht niet wegens corona, dus kregen we tijdstippen waarop je naar je tafel werd gebracht en daar kreeg je je ontbijt op een etagère. Iedereen heeft echt z’n best gedaan.”


Medische begeleiding

Het fijne vinden de vrouwen de begeleiding tijdens de reis. Ans is namelijk hartpatiënt, net als Thea. “Het is allemaal zo verzorgd en ik voel me veilig als ik met HartbrugReizen meega”, vertelt Thea. “Er blijft altijd iemand bij je en dat is een heel prettig idee. Mocht er iets gebeuren, dan is de verpleegkundige bij me.” Joke is het met haar eens. “De verzorgde en medische begeleiding is waarom ik met deze reizen meega. Ik ben slecht ter been en hulp in de buurt is gewoon fijn. Je durft met medische begeleiding toch makkelijker te gaan, omdat er dan op je gelet wordt. Ook was alles met het dragen van de mondkapjes goed geregeld en ze kwamen regelmatig langs met desinfectie middel. Ik vind het een heel mooi initiatief.”


Fantastische groep

Op de organisatie en de sfeer hebben ‘The Golden

Girls’ eveneens weinig aan te merken. “De hele organisatie is geweldig”, zegt Ans. “Je wordt goed geholpen, dingen worden opgelost. Het eten was super, net als er met elkaar op uit gaan. We hebben prachtige dagen gehad daar. Als je ouder wordt, word je toch eenzamer. Maar de gezelligheid die we hier met elkaar hadden, vind ik uniek. Het was een fantastische groep.” Joke stemt daarmee in: “De sfeer was heel goed. Iedereen was gewoon in een blije stemming. Mensen waren er echt even uit. De organisatie was tevens top. Marly is ook zo hartelijk als je aankomt; wat de stichting doet is heel mooi.”


Reizen in de buurt

Met het feit dat de reis nu in Nederland plaatsvond, hebben ze eigenlijk geen moeite. Ondanks dat Thea vorig jaar al een keer meeging naar Metz in Frankrijk en Ans in januari met de overwinterreis naar Zuid-Spanje. Joke is zelfs al zeven keer meegegaan met HartbrugReizen. Joke: “Mijn vorige reizen waren super, maar ook met Nederland heb ik geen problemen. Ik ga moeilijker lopen, dus Nederland is eigenlijk ook wel prettig. Ik zag het al niet meer zo zitten om lang in de bus te zitten om ergens te komen. Dat red ik niet meer. Voor mij zijn reizen in de buurt dus een uitkomst.” Thea vult aan: “Ik vind die korte reisjes van vijf dagen in Nederland prettig. In coronatijd weet je tenslotte ook niet wat je moet boeken en dan is dit ideaal. Ik was sinds maart nog niet veel weggeweest, want je kunt geen kant op. Toen dit voorbijkwam, heb ik gelijk geboekt. Je bent dan toch even lekker weg.”


Volgend jaar weer

De vrouwen zijn dus nog lang niet op de reizen uitgekeken, en ook niet op elkaar. Thea: “Ik heb hier echt twee vriendinnen aan overgehouden. We treffen elkaar sowieso weer. Ik ben niet bang aangelegd, maar als je alleen op pad gaat, weet je toch niet wie je tegenkomt en hoe dat gaat. Ik vind het enig dat het zo is gelopen. Volgend jaar ga ik weer mee, want dit was echt een succes.” Ook Ans heeft het zo ervaren: “Ik heb er twee vriendinnen bij, echt waar. Met Joke ga ik mee naar de Veluwe en met Thea naar Limburg, dus dat is heel leuk. Ik heb in totaal alweer drie nieuwe reizen geboekt; hopelijk kunnen ze doorgaan. Ik kijk uit naar het voorjaar.”


Tekst: Laura van Horik

Beeld: HartbrugReizen

Comments


bottom of page