top of page
HPN_Header-website-oranje.jpg
Traveling
  • Foto van schrijverhartbrugreizen

Hart voor busreizen en bomen


HartbrugReizen is al jaren aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VVKR). Dit garantiefonds biedt niet alleen financiële zekerheid voor klanten, maar plant ook actief bomen. Goed voor het milieu, net als onze busreizen.

Wie bij HartbrugReizen een busreis boekt, stuit in de kleine lettertjes vanzelf op de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VVKR). Het is een garantiefonds dat vergelijkbaar is met de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), maar dan niet bedoeld voor (vooral) grote touroperators, maar voor kleine, zoals de onze. Het doel blijft hetzelfde: klanten reisgarantie bieden op hun pakketreizen. Dat wil zeggen dat u als consument uw reisgeld volledig terugkrijgt, als uw reisorganisatie onverhoopt failliet gaat. Daarbij dekt een speciale aansprakelijkheidsverzekering schade aan personen of zaken mocht er tijdens de reis iets gebeuren. Daar staat de VVKR dus allemaal voor in. Het fonds doet evenwel meer. Elk jaar plant het namens zijn leden – alle aangesloten reisorganisaties – minstens 130 bomen. Door de jaren heen telt dat aardig op. Op de homepage van VVKR’s website staat een speciale bomenteller waarmee de score almaar bijgehouden wordt. Het is fijn te weten dat als u bij HartbrugReizen boekt u automatisch meebetaalt aan het planten van bomen, omdat HartbrugReizen lid van de VVKR is.

Trees for All De medewerkers van VVKR steken de bomen natuurlijk niet zelf in de grond.Het fonds heeft voor het praktische handwerk een samenwerkingsovereenkomst met Trees for All. Deze gecertificeerde milieuorganisatie zonder winstoogmerk heeft wereldwijd boomaanplantprojecten lopen. Met ruim vijfentwintig jaar ervaring weten ze wat ze waar moeten doen met bomen. Kwaliteit op lange termijn gaat ook altijd voor kwantiteit op korte termijn. Zo worden bedreigde bossen structureel versterkt door herbeplanting en ontstaan ook nieuwe bossen. De website van Trees for All geeft een uitgebreid overzicht van de bossen, van een regenwoud in Costa Rica tot een voedselbos in ons eigen Limburg. Een apart VVKR-bos waar je door heen kunt lopen heeft Trees for All niet. De bomen die de club laat planten, kunnen overal terechtkomen. Zonder dat u het weet komt u op vakantie misschien wel langs een nieuw stuk groen van Trees for All.

Busreizen De milieudoelen die de VVKR met zijn boomdonaties nastreeft sluiten naadloos aan bij die van HartbrugReizen. We staan voor een persoonlijke benadering en kleinschalig toerisme. Massatoerisme is per definitie schadelijk voor mens en milieu. We reizen ook niet voor niks al sinds jaar en dag met de bus. De bus is duurzaam. Het vliegtuig en de auto vervuilen zoveel meer. Voor vele reisdeelnemers is het ook een principekwestie om bewust milieuvriendelijker te reizen. Minder CO2-uitstoot betekent een betere wereld achterlaten voor hun kinderen en kleinkinderen. Zodat ook zij tijdens hun reizen nog van al het moois in de natuur kunnen genieten. Helemaal zonder CO2-uitstoot reizen is vooralsnog vrijwel onmogelijk. Het is een goed streven om die vervuiling af te vangen met het planten van bomen. Alleen, waarom bomen? Biodiversiteit Bomen spelen een cruciale rol in het tegengaan van klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Zonder bomen is er geen leven. Of zoals Simone Groenendijk, directeur van Trees for All het formuleert: “We bevinden ons in de eerste helft van een belangrijk decennium waarin iedereen het verschil kan en moet maken. In ons streven naar welvaart hebben we onze wereld in gevaar gebracht. En daarmee ook de toekomst van volgende generaties. We hebben te maken met klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. De bron van al het leven – de natuur – hebben we geëxploiteerd en vernietigd. Daardoor worden veel dieren, bomen en planten met uitsterven bedreigd. Onze aarde warmt op. Wetenschappers hebben berekend dat als de temperatuur meer dan 1,5 °C stijgt, dat grote gevolgen heeft voor al het leven op aarde. Kortom, alle seinen staan op rood. En daarom gaan wij voor groen.”

CO2-uitstoot berekenen Wilt u naast het boeken van een vakantie bij HartbrugReizen méér doen? Dat kan eenvoudig door via de website van Trees for All extra bomen te kopen. Eenmalig voor de komende reis, of geregeld als periodieke schenker. Ook is het mogelijk om bomen cadeau te doen (voor een verjaardag of Sinterklaas) en daarbij te kiezen voor specifieke projecten. Een aanrader is de speciale CO2-voetafdruk-tool van Trees for All waarmee u uw CO2-uitstoot kunt berekenen. Niet alleen de uitstoot tijdens reizen, maar ook thuis. Afhankelijk van onder meer uw energiegebruik, uw voeding, uw kleding en uw wijze van verplaatsen (met fiets, auto of openbaar vervoer) zult u lager of hoger scoren en wellicht tot verrassende inzichten komen.

Meer informatie: treesforall.nl/doe-mee/


Tekst: Mariëtte van Beek beeld: HPNL

bottom of page