top of page
HPN_Header-website-oranje.jpg
Traveling
  • Foto van schrijverhartbrugreizen

Balkan reis van 20 maart - 3 april 2019 met HartbrugReizen


Op woensdag 20 maart j.l. zijn we met Hartbrugreizen begonnen aan onze reis naar de Balkan. We waren vol spanning hoe het allemaal zou gaan. De meeste mensen weten niet veel over de landen in de Balkan alleen dat er oorlog is geweest tussen de verschillende landen begin jaren negentig, welke voor veel slachtoffers en vluchtlingen heeft gezorgd. Dus op naar de Balkan. Het was een zeer gemêleerd gezelschap tussen de 60 - 90 jaar, één sprong er nog uit met 97 jaar. Met behulp van zijn rollator kon deze persoon echter heel goed uit de voeten komen. We hadden er veel zin in.


Het begeleidings team bestond uit Jan, onze chauffeur, voorts Marly, organisatrice en reisleidster die de teugels goed in de hand had en als een moeder voor haar “kinderen” zorgde en altijd opgewekt was, niets ontging haar, tenslotte hadden we ook nog Hilde die als verpleegkundige en vrijwilligerster  het team en reizigers ondersteunde, heel belangrijk. 

We hebben vier hoofdsteden bezocht te beginnen met Boedapest hoofdstad van Hongarije, hierna Belgrado hoofdstad van Servië, toen Sarajewo hoofdstad van Bosnië/Herzogawina en tenslotte Zagreb de hoofdstad van Kroatië. Al deze landen en steden hebben hun eigen charmes en culturen en niet te vergeten de natuur.


Het meest sprak ons Bosnië/Herzogawina en Kroatië aan. Prachtige bossen, bergen en rivieren stromend door diepe ravijnen en kloven. Op de hogere bergen lag zelfs nog sneeuw.

De hoofdstad van Bosnië/Herzogawina heeft in de laatste oorlog veel geleden door de belegering van Servische en Kroatische milities die de lager gelegen stad onophoudelijk beschoten vanuit de rondom liggende bergen.

  Wat veel indruk heeft gemaakt was de tunnel van hoop, 800 m lang en 5 m diep onder de grond. Deze tunnel werd gebruikt om ongezien de stad te verlaten en als aanvoerlijn voor het hoogst noodzakelijke als eten, medicijnen. Er was een museum bij en een deel van de tunnel was nog in gebruik om  de bezoekers een idee te geven van deze situatie. Ook de schuilkelder van Tito tegen atoomaanvaller was indrukwekkend, hier kon men 6 maanden in verblijven. Het lag in de buurt van het plaatsje Konjic (Bosnië) in de bergen.

In Kroatië is de hoofdstad Zagreb heel mooi, er is een beneden stad waar de burgers wonen en een boven stad waar de regeringen en parlement huizen. Er zijn ook veel gezellige terrasjes. Het is allemaal teveel om op te noemen, daarom maar een greep daaruit. Wel dient nog even vermeld te worden dat de hotels in het algemeen goed tot uitstekend (Sarajewo) waren.


Conclusie: reis was prachtig, mooi, interessant en gezellig  een ieder had het naar zijn zin, mede ook door de inzet van het team en de diverse gidsen die ons van de nodige informatie voorzagen,  het prachtige weer heeft hier ook aan bijgedragen.


Jan en Luud Willemsen

Commentaires


bottom of page