Tien dagen Umbrië en Lago di Trasimeno

799

Vroegboekkorting: € 25,00 per persoon!
Boek voor 14-05-2018 en profiteer van € 25,00 korting per persoon

Ga met ons mee naar Italië, naar het land van Franciscus van Assisi, zoals Umbrië in de volksmond heet. We brengen u naar het groene hart van Italië met zijn ontelbare wijngaarden en wuivende olijfbomen, omringd door heuvels in talloze schakeringen groen. En bovenop die heuvels liggen stadjes met een rijk verleden, zoals Gubbio, Montefalco en Assisi. We gaan erheen! We duiken niet alleen de geschiedenis in van de ommuurde heuvelstadjes met hun pittoreske straatjes, maar brengen vooral ook een bezoek aan de gezellige 'trattoria' en wijnbars. Volgens de Italianen is de Umbrische keuken namelijk de meest gezegende van het land.

Umbria, zoals de Italianen het noemen, ligt in centraal Italië, en wordt doorsneden door de roemrijke rivier de Tiber. De rivier vormt het stuwmeer Lago di Corbara. Het klimaat is er zacht en mediterraan, de zomers zijn droog en zonnig. Er wonen ruim 900.000 inwoners. Uitvalsbasis is een driesterrenhotel aan het Trasimeense meer.

Het Trasimeense Meer (ook wel Trasumeense Meer, Italiaans: Lago Trasimeno) waar we neerstrijken, ligt op ruim 250 meter boven de zeespiegel. In het meer liggen drie eilandjes, Isola Maggiore, Isola Minore en Isola Polvese.

Het Trasimeense meer is bekend uit de geschiedenis: De Carthaagse veldheer Hannibal leverde er in 217 voor Christus slag met de Romeinen. Een van de steden die we bezoeken, op onze weg naar Assisi, is de aan de Tiber gelegen universiteitsstad Perugia met zijn magnifieke middeleeuwse centrum. Het centrum staat bekend om zijn prachtige bezienswaardigheden, zoals de Duomo (Dom), Fontana Maggiore, de Rocca Paolina (burcht) en de Porta Marzia (stadspoort).

Vanuit Perugia reizen we door naar Assisi. Hier wordt geschiedenis met hoofdletters geschreven! Vanwege de dertiende eeuwse heilige Franciscus is Assisi een bedevaartsoord, ingebed in de heuvels van Umbrië. Over heuvelruggen en bospaden wandelen we in de voetsporen van de Heilige Franciscus over de bekende pelgrimsweg van Valfabbria naar Assisi. De wandeling is relatief kort, dus hebben we nog voldoende tijd om in Assisi lekker te lunchen en de stad op ons gemak te ontdekken. Te zien is er genoeg, er zijn maar weinig steden met zó veel kerken. Bekendste is de Basilica di San Francesco, met fraaie fresco's en de crypte met het graf van Franciscus van Assisi. Tijd voor een drankje? Het Piazza del Comune wemelt van de terrasjes.

Een stad die we zeker niet overslaan is Arezzo. Dit sfeervolle historische plaatsje wordt omringd door wuivende wijngaarden, die de druiven leveren voor de beroemde Chiantiwijn. Het op een heuvel gelegen stadje staat verder bekend om zijn sieradenindustrie. Het stadshart staat vol prachtige monumenten. Zo vindt u in de Chiesa di San Francesco fresco’s van de hand van Pierro della Francesca en gebrandschilderde ramen van Guillaume de Marcillat. Ook het Casa del Vasari, het Amfitheater en het centrale plein Piazza Grande zijn een bezoek meer dan waard. Een aardig wetenswaardigheidje is dat Arezzo het decor vormde voor Roberto Benigni's bekende en indrukwekkende film 'La Vita è bella'.

Arezzo achter ons latend gaan we naar Città di Castello, een middeleeuws dorpje met prachtige kerkjes achter hoge stadsmuren. U waant zich in een tijdmachine, die u terug heeft gebracht naar de 13e eeuw! Een uitgelezen kans om met volle teugen te genieten van de rust en de oogstrelende omgeving. We hebben hier meer dan voldoende vrije uren om uit te kijken over het Trasimeense meer, de groene velden en de olijfboomgaarden. Onderweg wordt het pas echt genieten, want we lopen binnen in een wijnlandgoed om er wijnen te proeven, aangeboden met streekproducten als brood en olijfolie!

Tijdens onze vakantiereis zetten we ook koers naar het ommuurde Montepulciano, gelegen in een wijnstreek die de Vino Nobile wijn produceert. Het in Toscane gelegen stadje vlakbij de grens met Umbrië ligt op indrukwekkende hoogte op een berg. De straatjes lopen steil omhoog naar een groot marktplein met zijn Duomo uit de 16e en 17e eeuw kunt vinden. Rond de wegen liggen de palazzi van grote adellijke families uit lang vervlogen tijden.

U bezoekt met ons bovendien de prachtige wijnstreek de Chianti, ook gelegen in Toscane. Talloze wijngaarden verlokken de argeloze passant om een bezoek te brengen aan de heerlijke wijnproeverijen in een van de wijnboerderijen. We zien in de bus pittoreske dorpjes aan ons voorbij gaan, zoals Castellina in Chianti, Radda in Chianti, Greve in Chianti of Gaiole in Chianti.

Italië is al millennia lang het land van waaruit Pausen regeren over de katholieke kerk. Maar de geschiedenis van het pausdom kent naast grote hoogtepunten ook zeer diepe dalen. Soms moesten pausen vluchten, en deze vonden asiel in het stadje Orvieto. De pausen konden er bijkomen met uitzicht op landschappen vol wijngaarden, en ze zullen er zeker menig wijnfles ontkurkt hebben. Wij gaan met een kabelbaan het historische centrum in. Bezienswaardig is de Duomo di Orvieto, gebouwd in Romaanse stijl. De buitenzijde is schitterend met de horizontale zwart-witte banden (zoals ook in Siena en Florence). Bekijk in de Dom de omvangrijke fresco’s van Signorelli. Ook interessant is de 62 meter diepe Pozzo di San Patrizio, een beroemde waterput. Binnenin wordt de schacht omcirkeld door twee wenteltrappen, zodat de ezels die het water naar boven moesten brengen elkaar niet in de weg liepen. Uiteraard loont het zich ook zomaar wat te dolen door de pittoreske straatjes, waar u onder meer prachtig keramiek kunt bewonderen. Of geniet op een terrasje van een glas Orvieto Classico, de witte wijn waar de omgeving van Orvieto bekend om staat en waar menig ondergedoken paus blij van kon worden.

Het programma*:

Zaterdag

Reizen naar Zuid-Duitsland/Oostenrijk voor een overnachting en heerlijk dineren.

Zondag

Reizen naar ons vakantieadres. In de late namiddag genieten we van een heerlijk diner en een welverdiende nachtrust.

Maandag

Rustige dag en de omgeving verkennen.

Dinsdag

Assisi en onderweg een bezoek aan Perugia.

Woensdag

Vandaag gaan we met onze luxe HartbrugReizen touringcar via mooie binnenwegen naar Orvieto.

Donderdag

Arezzo. Onderweg bekijken we Città di Castello.

Vrijdag

We rijden een prachtige route door de Chianti streek met een overheerlijke en uitgebreide proeverij.

Zaterdag

Bezoek aan Montepulciano.

Zondag

Reizen. Overnachten in Zuid-Duitsland/Oostenrijk.

Maandag

Terugweg naar huis.

* Wijzigingen mogelijk

Opstapplaats Opstappunt
Breukelen   Van der Valk/A2 zijde in Breukelen   
Eindhoven       P&R Meerhoven
Roermond Busstation 
Urmond-Stein Van der Valk

Vroegboekkorting: € 25,00 per persoon!
Boek voor 14-05-2018 en profiteer van € 25,00 korting per persoon

799

Boek "Tien dagen Umbrië en Lago di Trasimeno"

Indien u over een kortingscode beschikt, kunt u die hier invullen.