VERTREKGARANTIE: 15 daagse rondreis: Op avontuur in de Balkan

1099

We maken een avontuurlijke reis door de Balkan. Daarbij doen we maar liefst vier landen aan waarvan Servië, Bosnië-Herzegovina, en Kroatië behoorden tot het aloude Joegoslavië. Maar we gaan ook naar Hongarije, naar de machtig mooie hoofdstad Boedapest! Onze reis brengt ons naar pareltjes van natuurschoon en historie. Tel daarbij op de uitermate vriendelijke bevolking en het overheerlijke eten, en u hebt alle ingrediënten voor een fantastische vakantie in een gebied waar de tijd soms lijkt stil te staan. U leert er veel over de geschiedenis en het dagelijks leven van de inwoners. De Balkan, ooit de buffer tussen het christelijke Europa en het mohammedaanse Ottomaanse Rijk. We gaan er heen! Gaat u met ons mee? Het wordt vijftien dagen lang genieten!

Vanuit onze opstapplaatsen rijden we al snel de grens over en maken voldoende stops om de benen te strekken. Tijdens de eerste pauze trakteren wij op onze bekende lekkere verse Limburgse vlaai. Hierna rijden we door, via de snelweg, met de nodige tussenstops naar Zuid Duitsland voor onze eerste overnachting.

Na een verkwikkende nachtrust zetten we koers naar Boedapest in Hongarije. We maken uitgebreid kennis met Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. De stad wordt doorsneden door de Donau, en is met zijn ruim 1,7 miljoen inwoners de grootste stad van Hongarije. We hebben drie overnachtingen in deze bruisende stad.

Na ons bezoek aan Boedapest steken we bij Szeged de grens met Servië over. Eerst brengen we een bezoek aan Novi Sad, strategisch gelegen tegenover het bekende fort van Petrovaradin. Daarna zetten we koers naar Belgrado, de hoofdstad van Servië. Ook deze stad ligt aan de Donau, en wel bij de monding van de Sava. We maken in elk geval een interessante stadstour om u de belangrijkste plekken te laten zien. Belgrado is een oude stad met een rijk verleden en dat is goed te zien: het straatbeeld met de talloze historische gebouwen rijkt twee millennia terug! Ook hier overnachten wij drie keer. 

Daarna reizen we door naar Sarajevo om van daaruit bezoeken te brengen aan Bosnië en Herzegovina. We verblijven hier maar liefst vier nachten. Het is een heerlijke stad om rond te slenteren over de bazaar of aan te schuiven in een van de vele Oosterse koffiehuizen. De eerste dag komen wij tot rust in de omgeving van ons prachtig gelegen super de luxe hotel. Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en een van de belangrijkste steden van de Balkan, speelde een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis. Bijvoorbeeld in 1914 toen de moord plaats vond op aartshertog Frans Ferdinand wat een excuus vormde voor de Eerste Wereldoorlog. En recenter tijdens de burgeroorlog in de jaren negentig van de vorige eeuw. Veel mensen uit deze streek vluchtten toen naar Nederland. Sarajevo kent vele religies en wordt om die reden wel eens het Jeruzalem van Europa genoemd. Alle reden dus voor een bezoek aan zowel de Sint Michaelkerk als de Gazi Hüsrev Bey moskee. Deze moskee met zijn typische Ottomaanse bouwstijl is het belangrijkste islamitische bouwwerk van Bosnië. 

Verder zien wij de bijzondere Tunnel van Tito in het plaatsje Konjic. In de tijd van het communisme gebouwd, maar pas recent weer ontdekt, midden in de natuur verstopt en megagroot. Ook bezoeken we Mostar, een stad vol smalle straatjes die op de Unesco werelderfgoedlijst staat. En dat is niet zomaar! Dat oost en west elkaar hier ontmoetten, blijkt bijvoorbeeld uit de indrukwekkende architectuur en de levenswijze van de bewoners. Mostar is een van de belangrijkste steden in Herzegovina. Midden door de stad stroomt de Neretva rivier. Die scheidt het moslimgedeelte van het christelijke gedeelte van de stad. Beide delen zijn verbonden door de indrukwekkende Oude Brug, oorspronkelijk gebouwd in 1566 en deze is ook vermeld op de UNESCO werelderfgoedlijst. We kijken met een stadsgids rond in deze prachtige stad. U krijgt bovendien de tijd om de stad zelf te ontdekken.

Waar Sarajevo de afgelopen dagen onze uitvalsbasis was, wordt het nu tijd voor iets nieuws: op de twaalfde dag van onze vakantie brengt onze comfortabele bus ons naar Zagreb in Kroatië. Tijdens deze reisdag bezoeken we Jajce waar we onze ogen uitkijken op de magnifieke watervallen en de plek waar toenmalig partizanenleider Tito in 1943 het Tweede Joegoslavië gesticht heeft. De waterval in het centrum van dit middeleeuwse stadje is maar liefst 21 meter hoog. Dit was de stad waar in de middeleeuwen de Bosnische koningen werden gekroond. De stad wordt beschermd door een hoge stadsmuur en in het historische plaatsje liggen prachtige moskeeën en kerken.

En dan Zagreb zelf! Een stad vol lieflijke terrasjes, waar het eten lekker en het heerlijk toeven is in de buitenlucht. Toen Joegoslavië nog bestond was Zagreb na Belgrado de belangrijkste stad van het land. Helaas betekende dit ook de bouw van troosteloze eenvormige flatgebouwen in de buitenwijken, zoals je die veel zag in communistische landen. Om te kunnen genieten van het verleden blijven we liever in wijken als Kaptol en Gradec. In de 12e en 13e eeuw waren dit nog kleine dorpjes. Sterker nog, tussen beide dorpjes bestond een heuse rivaliteit, die soms leidde tot de nodige kloppartijen en erger. Waar twee honden vechten om een been, gaat een derde ermee heen. Zover wilden de leiders in beide dorpen het niet laten komen, er lag namelijk een kaper op de kust: de Ottomaanse invasie verenigde beide dorpen, die zich teweer stelden tegen de oprukkende mohammedanen. Daardoor trokken de dorpen samen op en verenigden zich onder de naam Zagreb. Je vangt nog een glimp op van die glorierijke tijd in de prachtige Dolac markt, of de imposante Maria Hemelvaartkerk. Zij vormen de kern van het oude Kaptol. Het oude dorpscentrum van Gradec stond rond de Sint Marcuskerk. Sindsdien zijn er talloze balkanoorlogen uitgevochten in deze regio, en dat ging ten koste van prachtige historische bouwwerken. Als onderdeel van het Rijk van Oostenrijk-Hongarije werd de stad in nieuwe luister hersteld. De gebouwen die er nu staan, dateren vooral uit die tijd.

Vanuit Zagreb gaan we na twee weken vakantie weer richting Zuid Duitsland om daar te overnachten voordat we verder reizen naar Nederland.

Hotels:

Hotel Lion's Garden
Grani Prime Hotel 
Austria & Bosna Hotel 
Hotel Central Zagreb

Belangrijke informatie: Zorg ervoor, dat u een paspoort of identiteitsbewijs heeft dat na thuiskomst nog minimaal drie maanden geldig is. Ook adviseren wij u om een goede reisverzekering af te sluiten, die eventuele kosten voor repatriëring dekt.

Opstapplaats Tijd     
Gouda*: Station achterzijde (P) 06.30 uur
Breukelen: station (vd Valk + P) 07.15 uur
Rosmalen: A2 bij Fletcher Hotel 08.00 uur
Eindhoven: P+R Meerhoven (Campanile + P) 08.30 uur
Roermond: NS busstation  09.15 uur
Urmond*: A2 (vd Valk + P) 08.30 uur

* Onder voorbehoud: minimaal 4 personen. Maximaal 8 personen.
Wijzigingen voorbehouden. Definitieve opstapplaatsen en -tijden worden 10 dagen voor vertrek bekend gemaakt.

1099

Boek "VERTREKGARANTIE: 15 daagse rondreis: Op avontuur in de Balkan"

Indien u over een kortingscode beschikt, kunt u die hier invullen.