8 dagen Zuid-Beieren, Duitsland

549

Zuid-Beieren is blijvend populair onder Nederlandse vakantiegangers. Dat is niet alleen omdat het zo lekker dichtbij is. Deze Duitse regio kent vele troeven. De fascinerende steden München en Passau, oerbossen en kwartsbergen, glooiende valleien met rivieren zoals de schöne blaue Donau. En door dit alles slingert een glasroute langs traditionele glasfabriekjes. Toch slaan de Beienaren zelf alles. Trots op hun cultuur dragen ze die gewoon lekker gemütlich uit. 

Waarom het fijn is om juist met HartbrugReizen op vakantie naar Zuid-Beieren te gaan? Alles mag, niets moet. Eenmaal ter plekke kunt u met de reisbegeleiders van HartbrugReizen bepalen wat u gaat doen. Een dagje hotel bijvoorbeeld in plaats van een excursie. 

Voorzieningen onderweg

Voor uw vakantie in Duitsland reserveerde HartbrugReizen het meer dan honderd jaar oude familiehotel Zur Alten Post in Bischofsmais, midden in het Beierse Woud. Het hotel beschikt over een grandioos restaurant. De eigenaar van het hotel maakt vlees en worst zelfs in de eigen slagerij klaar. Zo staat hij garant voor eerlijk en vers eten volgens typisch Beierse traditie. Het hotel beschikt over een grote wintertuin en (tegen betaling) wellness met solarium, stoombad, sauna en een rustruimte. De kamers zijn van alle gemakken voorzien. Tijdens deze geheel verzorgde reis is medische begeleiding mee. Bent u geen hartpatiënt maar wilt u wel graag naar Duitsland met HartbrugReizen? U bent van harte welkom! 

Reisprogramma Zuid-Beieren in vogelvlucht

Van Bischofsmais tot München

Onze eerste dag in Bischofsmais doen we rustig aan. De hotelier neemt ons mee op een prachtige wandeling rond zijn groene dorp, gelegen aan de voet van de Geißkopf, een bijna 1100 meter hoge berg. Helemaal uitgerust voert de luxe touringcar van HartbrugReizen u de volgende dag naar München, de hoofdstad van Beieren. Een stadsgids voert ons reisgezelschap door de historische binnenstad.  Op de Marienplatz is het bijzondere klokkenspel van het stadhuis dé trekker. Om 11, 12 en 17 uur komt hier een hele kijkdoos met houten ridders en muzikanten tot leven. De nabijgelegen Viktualienmarkt ligt vol Beierse delicatessen. Leuk is een foto bij de immens hoge meiboom. Heel spannend wordt het in de Frauenkirche, met zijn opvallende torens met groene bollen een toonbeeld van Beierse bouwkunst. Binnen in deze kathedraal ziet u niets minder dan de Teufelstritt, volgens zeggen een voetafdruk van de duivel zelf. Het Hofbräuhaus is een meer wereldse beleving. In deze historische brouwerij hangt permanent de sfeer van de Oktoberfeesten. Met grote lange tafels vol literpullen bier, live muziek, mannen in lederhosen en vrouwen in dirndl-jurken. Optioneel is een excursie naar BMW-Welt, een ware autotempel nabij de BMW-fabriek. Voor de echte liefhebbers dus. 
 

Willem van Oranje in het Walhalla

Wij  van HartbrugReizen zijn het erover eens: Regensburg is uniek. Deze havenstad aan de Donau, bij de monding van de Naab en de Regen, kwam ongeschonden door de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2006 behoort het oude middeleeuwse centrum van Regensburg tot het UNESCO Werelderfgoed. Niemand minder dan Bonifatius maakte  van Regensburg een bisschopszetel. Kortom, daar moet u meer van weten! In de Regensburger Dom treft u wellicht nog knapen van de Regensburger Domspatzen, een vermaard koor van maar liefst duizend jaar oud. Het 12e-eeuwse stadhuis en de Steinerne Brücke over de Donau zijn eveneens indrukwekkend. We houden ook  nog even halt bij het Walhalla. Dit is een 19e-eeuwse neoclassicistische eretempel op een hoog terras in het plaatsje Donaustauf. Het staat vol bustes en plaquettes van belangrijke staatslieden, militairen, wetenschappers en kunstenaars uit de ‘Duitstalige wereld’. Daar werden van oudsher ook Nederland en België toegerekend. Van Willem van Oranje tot Michiel de Ruyter, u komt hier vele BN-ers tegen!

Drierivierenpunt van Passau

Ook Passau is weer zo’n aangename stop. De ligging op het kruispunt van de rivieren de Donau,de Inn en de Ilz maakt de stad heel idyllisch. De Veste Oberhaus op de Sint Jorisberg torent hoog boven de wateren en de pastelkleurige huizen van de oude stad uit. Al wandelend gaan we Passau verkennen. Nauwe hellende straatjes en steegjes met kinderhoofdjes voeren naar het oude raadhuis en het bisschoppelijke paleis. De markeringen op de huizen geven aan hoe hoog het water bij vele overstromingen heeft gestaan. Meet u maar eens na of u hier kopje onder zou zijn gegaan! In de Sint Stephansdom bewonderen we het op één na grootste pijporgel ter wereld. Liefhebbers kunnen een orgelconcert bijwonen of een cruise over de Donau maken (niet inbegrepen).

Langs de Beierse glasroute

Beieren is een paradijs voor glasliefhebbers. Met de vele kwartsformaties in de bergen zijn hier al eeuwenlang glasblazers actief. Zoveel zelfs dat er een honderden kilometers lange ‘glasroute’ langs tal van glazige bezienswaardigheden bestaat. Met HartbrugReizen reist u via Zwiesel naar schilderachtig Bodenmais, het ‘Mekka van het glastoerisme’. Glurend over de schouder van glasblazers en – graveurs krijgt u een goede indruk  van hun schitterende werk. 
In Viechtach is het Kristallmuseum leuk. Hier leert u wat precies het verschil is tussen kwarts, kristal en glas. In het nabije dorp Rauhbühl stapt u ‘Der Gläserne Scheune’, een wonderlijke glazen schuur, binnen. Het is het levenswerk van kunstenaar Rudolf Schmidsen en zijn gezin. Hoofdpersonen uit Beierse sagen en legenden brachten ze hier kleurig tot leven op metershoge glasplaten. Zo passeren de Beierse profeet Mühlhiasl, de 19e-eeuwse rover Heigl, maar ook de heilige Franciscus. Een fraaie natuurtocht naar de Grosser Arber, met 1456 meter de hoogste berg hier, is een waardige afsluiter van uw vakantie. De berg verheft zich boven oerbos, een zeldzaamheid in Europa.

Al zin om met HartbrugReizen naar Zuid-Beieren te gaan?

Opstapplaats Opstappunt
Breukelen   Van der Valk/A2 zijde in Breukelen   
Eindhoven       P&R Meerhoven
Roermond Busstation 
Urmond-Stein Van der Valk

                                                                                     

549

Boek "8 dagen Zuid-Beieren, Duitsland "

Indien u over een kortingscode beschikt, kunt u die hier invullen.