6 dagen genieten aan de Baltische Zee

549

Vakantie aan de Oostzee? ‘Waarom zou je ver weg gaan om te wandelen? Kijk, het goede is zo dichtbij!’. De grote dichter Johann Wolfgang von Goethe wist dat al. Waar dacht hij aan? Misschien aan een vakantie aan de Duitse Oostzee! Deze vakantieregio heeft veel te bieden: eindeloze zandstranden, warme zonneschijn en heel schoon zeewater.

Geniet samen met ons van uw vakantie aan de Oostzeekust in Mecklenburg-Voor-Pommeren (vaak gespeld als Mecklenburg-Voorpommeren). Deze Duitse deelstaat bestaat uit de historische gebieden Mecklenburg en Voor-Pommeren. De rivier de Recknitz vormt de grens tussen beide. De twee gebieden waren van 1947 tot 1952  verenigd in één deelstaat: toen behoorde het tot de DDR. In 1990 werd de deelstaat heropgericht. Schwerin is de hoofdstad van deze dunst bevolkte Duitse deelstaat. Daarentegen is havenstad Rostock de grootste stad.

Tijdens deze reis verblijven wij in het in Kühlungsborn-West gelegen comfortabele Morada Hotel Arendsee. Het hotel ligt op slechts een steenworp afstand van het strand van de Baltische Zee en wordt door een smalle beboste strook gescheiden van de bekende promenade: de Ostseeallee. Voorts heeft het hotel een restaurant met twee niveaus, een wellnessruimte met sauna, een fitnessruimte en beschikt het vanzelfsprekend over comfortabele kamers.

Ons hotel is een perfecte accommodatie voor een voortreffelijke vakantie aan de Oostzee. Wij genieten hier van een familiale sfeer met bijbehorende service. Tijdens ons verblijf maken we uitstapjes naar enkele van de vele bezienswaardigheden in de regio. We hebben een selectie van de mooiste bestemmingen samengesteld.

Kühlungsborn

Onze verblijfplaats Kühlungsborn is met zijn verscheidenheid aan lokale bezienswaardigheden zeer de moeite waard: de pier, de jachthaven, het eindeloze zandstrand en de langste en meest beroemde strandpromenade in Duitsland. Op elk moment is er voor elk wat wils. Zo kunnen spa-liefhebbers bijvoorbeeld desgewenst een bezoek brengen aan de grote ontspannings- en wellnessoase KÜBOMARE. Kortom: deze vakantie inspireert je om te dromen in een van de mooiste badplaatsen van Duitsland.

Heiligendamm

De badplaats Heiligendamm (gesticht in 1793) is de oudste badplaats in Duitsland. Het is een deel van de stad Bad Doberan. Vanwege de klassieke witte gebouwen langs de strandpromenade, is de stad ook bekend als ‘Die weiße Stadt am Meer’ (de Witte stad aan de Zee).

Bad Doberan

Een smalspoorlijn (een spoorweg met een spoorwijdte die kleiner is dan 1435 mm) met stoomtractie, bekend onder de naam ‘Molli’, verbindt Heiligendamm met Kühlungsborn en Bad Doberan.

Het Munster van Bad Doberan (Duits: Doberaner Münster) was tot het midden van de 16e eeuw de kloosterkerk van een belangrijk cisterciënzer klooster en is tegenwoordig de protestantse kerk van Bad Doberan. Wegens de unieke gotische inrichting worden er pogingen ondernomen om het kerkgebouw op de UNESCO-Werelderfgoedlijst te plaatsen. Een van de mooiste kunstwerken in de munsterkerk is de luchter met een Mariabeeld. Het oudste deel van de luchter is het Mariabeeld met het Christuskind en betreft een van de vroegste voorbeelden van een madonna staande op de maansikkel in Duitsland.

Rostock

Rostock is een aan de aan de Warnow gelegen stad in het noordoosten van Duitsland. Het is de grootste stad van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Aan de monding van de Warnow liggen het stadsdeel Warnemünde en de haven van Rostock. Dit is de derde Duitse Oostzeehaven na Kiel en Lübeck. De stad heeft vele bezienswaardigheden zoals: Middeleeuwse stadsmuren met drie stadspoorten, de Universitätsplatz met de Brunnen der Lebensfreude, de Marienkirche en Nikolaikirche, de Neuer Markt, een Stasi-gevangenismuseum en niet te vergeten: de strandpromenade Warnemünde met vuurtoren.

Schwerin

Schwerin is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommeren en wordt omgeven door bossen en water. Veel water. De stad Schwerin telt nog geen 100.000 inwoners en is vooral bekend door het sprookjeskasteel, het Schweriner Schloss. Het slot bevindt zich aan de rand van Schwerin en staat te pronken op een eilandje in de Schweriner See. Het slot wordt ook wel het Neuschwanstein van het Noorden genoemd, en dat is volkomen terecht. Een bezoek aan dit symbool van de stad laat een bedwelmende indruk achter en is volgens velen een must om te doen.

In de oude binnenstad (Historische Altstad) is het nodige aan winkelaanbod te vinden. Kleine knusse winkeltjes bepalen het beeld in de smalle straatjes. De etalages staan vol met allerhande verkoopwaar. Wie na het winkelen even wil bijkomen heeft voldoende keuze uit de aanwezige konditoreien voor kaffee und kuchen. Voor een lekkere lunch kunt u terecht in een van de prima restaurants die Schwerin rijk is. Enkele bezienswaardigheden: het kasteel van Schwerin, dat op een eiland in het Schwerinermeer is gevestigd, de Kathedraal van Schwerin, de Schelfkirche (Sint-Nicolaaskerk) en het 18e-eeuwse stadhuis.

Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft

Het Nationaal park Vorpommersche Boddenlandschaft (Bodden=ondiepe baaien) is een nationaal park in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Het park is het grootste natuurreservaat aan de Baltische kust. Het landschap van kliffen en duinen, spitsen en lagunes strekken zich uit van het schiereiland Darss-Zingst tot aan de westkust van Rügen. Het is de perfecte bestemming voor iedereen die van stranden of bossen houdt. Er is een rijkdom aan flora en fauna. Hier leven dieren zoals edelherten en everzwijnen. In het najaar arriveren hier zo'n 30.000 kraanvogels die voor elke vakantieganger een onvergetelijk spektakel vormen. Tijdens een indrukwekkende rondvaart (optioneel) door dit prachtige natuurgebied wanen wij ons midden in de 19e eeuw en genieten we van de onnavolgbare flair van een originele Mississippi-stoomboot. Laat u vanaf de haven van de badplaats Prerow meenemen in de Prerow-stroom naar de Bodstedter Bodden terwijl u betoverd wordt door het landschap en de nostalgische charme van ons schip. U kunt in de salon ontspannen met drankjes en hartige hapjes (bijvoorbeeld vers gerookte vis aan boord) of gewoon ontspannen op het dek: een echte attractie!

Het programma*:

Tijdens ons verblijf heeft u meer dan voldoende vrije uren om in alle rust te genieten van de omgeving, van de Baltische Zee en van het prachtige strand!

Zondag

Op deze eerste reisdag vertrekken wij vanuit diverse opstapplaatsen richting Noord-Duitsland.  Terwijl er in de bus voldoende etens- en drinkenswaren verkrijgbaar zijn, maken wij uiteraard meerdere tussenstops. In de late namiddag arriveren wij in ons hotel in Kühlungsborn waar wij van een heerlijk diner genieten.

Maandag

vanmorgen starten wij de dag met onze standplaats te verkennen. Zo zien wij onder andere de pier, de jachthaven en uiteraard de beroemde promenade en het prachtige strand. Voel de warme zon op uw huid, neem een verfrissende duik in de zee, lees een goed boek in een strandstoel of geniet van een koffiespecialiteit in een heerlijk klein café.

Dinsdag

Vanmiddag staat in het teken van ‘Die weiße Stadt am Meer’: Heiligendamm. Uiteraard gaan we Bad Doberan ook verkennen. Wij bezoeken de kloosterkerk met zijn unieke gotische inrichting.

Woensdag

In de ochtend vertrekken we met onze luxe touringcar richting hoofdstad Schwerin. De stad ligt als een bloeiende waterlelie te midden van weidse meren. De waterlelie staat symbool voor de pracht die de stad bezit aan historische panden, pleinen en straten. En niet te vergeten het Schweriner Schloss (het Neuschwanstein van het Noorden).

Donderdag

In de loop van de ochtend vertrekken wij naar Prerow voor een indrukwekkende nostalgische boottocht door Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft (optioneel, kosten € 23,50 p.p.). Tijdens deze tocht lunchen wij op de boot en genieten we van diverse vers gerookte lekkernijen. Na terugkomst in het hotel heeft u nog voldoende vrije uurtjes om te genieten van Kühlungsborn. 

Vrijdag

Helaas is het tijd om afscheid te nemen van ons hotel en aan de terugreis te beginnen. Na diverse stops arriveren wij in de late namiddag weer in Nederland. De vele glorieuze indrukken van de afgelopen dagen zullen nog lang in onze geheugens blijven.

* Wijzigingen mogelijk

Opstapplaats Opstappunt
Breukelen   Van der Valk/A2 zijde in Breukelen   
Eindhoven       P&R Meerhoven
Roermond Busstation 
Urmond-Stein Van der Valk
Meppel   
549

Boek "6 dagen genieten aan de Baltische Zee"

Indien u over een kortingscode beschikt, kunt u die hier invullen.