10 dagen Klein-Polen

699

Vraag de Polen naar hun favoriete provincie en ze zullen Malopolsky (Klein-Polen) noemen. Niet zo vreemd, want het biedt een ideale mix van historische en natuurlijke monumenten. Gaat u vooral met HartbrugReizen mee om ze te ontdekken! Krakau, het Florence van Polen, is onze sfeerrijke uitvalsbasis. Wieliczka, de beroemdste zoutmijn ter wereld, ligt om de hoek. Net als de binnenstad van Krakau is het UNESCO Werelderfgoed. Getalenteerde mijnwerkers houwden er een kapel in zout uit. In het Jasna Góra-klooster in Czestochowa verbaast u zich zeker over de vrome devotie van de Polen voor de Zwarte Madonna. Een aangrijpender plek van bezinning vormen de concentratiekampen van Auschwitz-Birkenau (optioneel). Daarna is het goed bijkomen in Zakopane, een groen bergdorpje vol zuivere lucht aan de voet van het Hoge Tatragebergte, richting Slowakije. Uw bonus? Onderweg naar Krakau doen we nog het Panorama Raclawicka in Wroclaw aan. Dit enorme schilderij van de Slag van Raclawice maakt zeker indruk op u. Verder wacht een chic diner in het beroemde restaurant Wierzynek in Krakau!

Waarom het fijn is om juist met HartbrugReizen op vakantie naar Polen te gaan? Alles mag, niets moet. Eenmaal ter plekke kunt u met de reisbegeleiders van HartbrugReizen bepalen wat u gaat doen. Een dagje hotel bijvoorbeeld in plaats van een excursie. 

Voorzieningen onderweg

Op de heen- en terugreis overnachten we in Duitsland. Voor uw vakantie in Polen reserveerde HartbrugReizen een eenvoudig middenklassehotel in Krakau, nabij het centrum. Hier geniet u elke dag van een uitgebreid ontbijt en een voortreffelijk driegangendiner. De kamers zijn van alle gemakken voorzien. Tijdens deze geheel verzorgde reis is medische begeleiding mee. Bent u geen hartpatiënt maar wilt u wel graag op vakantie met HartbrugReizen? U bent van harte welkom! 
 

REISPROGRAMMA ZUID-POLEN  IN VOGELVLUCHT* 

Langs de kabouters van Wroclaw

Onderweg naar Krakau doet de luxe touringcar van HartbrugReizen allereerst Wroclaw aan. De stadsrondleiding door deze West-Poolse stad is relaxed met de touringcar en een Duitssprekende gids. Natuurlijk stappen we wel uit voor het beroemde Panorama Raclawicka. Dit 19e-eeuwse schilderij verbeeldt de Slag van Raclawice en is 15 meter hoog en 114 m lang. Struikelt u niet over een van de driehonderd kabouterbeeldjes die in alle hoeken en gaten van de binnenstad opduiken! 
 

Van koninklijke Wawel naar joods Kazimierz

In Krakau heeft u alle tijd van de wereld. Met ons reisgezelschap maken we een eerste verkenningstocht, maar u heeft nog een hele dag vrij om Krakau op eigen gelegenheid te doen. Rynek Glówny, het centrale plein van Krakau met zijn gotische markthal en kleurrijke huizen, is een handig oriëntatiepunt. Let u hier ook op de trompetter die elk uur vanuit een toren van de Mariakerk een kort deuntje blaast! Hoog en droog zaten ook de Poolse koningen op hun burcht op de heuvel Wawel, vijf eeuwen lang, met prachtig zicht op Krakau’s rivier. De burcht en de kathedraal met zijn uitbundige koningsgraven vormen een indrukwekkend complex waar u uren zoet kunt zijn. Ten zuiden van de heuvel ligt Kazimierz, de joodse wijk. Na 1943 was dit getto totaal ontvolkt door de nazi’s, maar nu bruist het weer volop van leven. Krakau’s meest originele winkeltjes, cafeetjes en restaurants vindt u hier, net als live optredens van joodse klezmer-, jazz- en salsabandjes. Oskar Schindlers emaillefabriek ligt aan de overzijde van de rivier. Een speciale Poolse tuktuk brengt u er zo.
 

Kerk van zout in Wieliczka 

Het is niet helemaal onze stijl, maar dit keer gaan we toch met u ondergronds. Ten zuid-oosten van Krakau ligt het enorme mijnencomplex Wieliczka dat het tot UNESCO Werelderfgoed heeft geschopt. Dat is niet zomaar. Eeuwenlang werd hier kostbaar zout gewonnen. Dat leverden niet alleen 300 kilometer mijngangen op, maar ook kunst. U zult zich zeker vergapen aan de talloze beelden en zelfs een hele kerk, die bevlogen mijnwerkers er uit het zout houwden.
 

Indrukwekkend Auschwitz-Birkenau

Zo’n 65 kilometer vanaf Krakau liggen de voormalige concentratiekampen van Auschwitz-Birkenau. U kunt  er met HartbrugReizen heen (optioneel). Ter plekke voert een gids u over de terreinen van de vernietigingskampen van de nazi’s, met de restanten van de spoorlijnen, de barakken en de gaskamers. De  onvoorstelbare verschrikkingen die hier plaatsvonden, herdenken we in stilte bij de monumenten. 
 

Natuur snuiven in de Hoge Tatra

Na een paar dagen stad gaan wij van HartbrugReizen altijd graag ‘naar buiten’. Zakopane, een bergstadje  aan de voet van het Hoge Tatragebergte nabij de Slowaakse grens, leent zich daar uitstekend voor. Zeer geliefd onder wintersporters en wandelaars heeft het zijn dorpse karakter weten te behouden. Geniet u hier vooral van de houten huizen met houtsnijwerk die typerend zijn voor de bouwstijl van de Podhale-streek. Of van de traditionele muziek die kapela’s er op straat spelen. Durfals nemen de kabelspoorlijn naar de top van de berg Gubałówka. Daar is het voluit genieten van het uitzicht over de granieten bergtoppen en het resort beneden. Met de bus maken we nog een mooi natuurommetje van de zaak, langs gletsjervalleien en watervallen. 

Zwarte Madonna van Czestochowa

In het Jasna Góra-klooster in de noordwestelijke stad Czestochowa bent u getuige van typisch Poolse devotie. In de barokke kloosterkerk bevindt zich de icoon van de Zwarte Madonna van Czestochowa. Aan deze icoon schrijven de Polen tal van wonderen toe. In de volksmond heet de Madonna liefdevol ‘de moeder van Polen’, omdat ze Polen speciaal zou beschermen. Na deze mooie reis begrijpt u dat vast een beetje!

* Programma onder voorbehoud van wijzigingen

Al zin om met HartbrugReizen naar Klein-Polen te gaan?
 

Opstapplaats Opstappunt
Breukelen   Van der Valk/A2 zijde in Breukelen   
Eindhoven       P&R Meerhoven
Roermond Busstation 
Urmond-Stein Van der Valk

                                                                                      

699

Boek "10 dagen Klein-Polen "

Indien u over een kortingscode beschikt, kunt u die hier invullen.